Szombaton államfőt választunk

Március 23-án, szombaton Szlovákia köztársasági elnököt választ. Tíz jelölt közül választhatunk. Biztosra vehető, hogy csak az április 6-án esedékes második fordulóban dől el, ki lesz az új államfő – ekkor már csak a két legtöbb szavazatot szerző jelölt indul majd.

A választóhelyiségek szombat reggel 7-kor nyitnak, este 22 órakor zárnak. Minden olyan szlovák állampolgár szavazhat, aki legkésőbb a választások napján betöltötte 18. életévét. Nemcsak az állandó lakhelyünk szerinti választókörzetben voksolhatunk, hanem az ország bármelyik településén is, ám csak választói igazolvánnyal, amit előzetesen lakóhelyünk önkormányzata állít ki kérésünkre.

Egy sorszámot karikázhatunk

A szavazóhelyiségbe lépve fel kell mutatni személyazonossági igazolványunkat (illetve útlevelünket abban az esetben, ha nem Szlovákiában van az állandó lakhelyünk – ekkor egy becsületbeli nyilatkozat is szükséges a külföldi tartózkodásról). Ezt követően a választó megkapja a szavazólapot, melyen ábécé sorrendben szerepelnek a jelöltek – lásd táblázatunkat. Közülük egyet lehet választani a szavazófülke magányában, mégpedig a sorszáma bekarikázásával. A borítékot ezt követően lehet bedobni az urnába.

Ha egyik jelölt sem szerzi meg a leadott érvényes szavazatok több mint felét – ami szinte biztosra vehető –, akkor április 6-án, szombaton megrendezik az államfőválasztás második fordulóját is, ahol már csak a két legtöbb voksot gyűjtő jelölt közül választhatunk.

Az államfőválasztáson induló jelöltek:

Lapzártánk után Andrej Danko bejelentette, visszalép Štefan Harabin javára.

Az egyetlen magyar államfőjelölt, Forró Krisztián lapunknak nyilatkozva kiemelte, nem személye a fontos az elnökválasztáson, hanem a magyarság, az, hogy közösségünk hallasson magáról: „Meg kell mutatnunk, hogy itt vagyunk, komolyan kell venni bennünket, és itt is akarunk maradni. Magyarként… Ha összetartunk, a közösségünk a választást követően megerősödik, nőhet az önbizalmunk, amire nagy szükség van.” Tekintettel arra, hogy az első fordulóban semmi sem dől el, Forró Krisztián hangsúlyozta: „az első körnek csak számunkra, magyarok számára van tétje”.

A különböző közvélemény-kutatások szerint nagyon valószínű, hogy a két erősebb kormánypárt támogatta Peter Pellegrini és az ellenzék által favorizált Ivan Korčok jutnak az államfőválasztás második körébe.

(cs)

Ez a választás nem rólam, hanem a magyarságról szól
Két komáromi a Magyar Szövetség EP-listáján

Top