Két komáromi a Magyar Szövetség EP-listáján

Bemutatta az európai parlamenti választáson induló jelöltjeit a Magyar Szövetség. Berényi József korábbi pártelnök áll a lista élén, az első ötben két komáromi jelölt is szerepel. A június 8-án sorra kerülő választás eredményeként Szlovákia 15 képviselőt küldhet majd az Európai Parlamentbe.

Íme a Magyar Szövetség EP-választási listája:

1. Berényi József, Nagyszombat megyei alelnök
2. Pandy Péter, az Országos Tanács elnöke, megyei képviselő, jogász
3. Orosz Örs, a Magyar Szövetség alelnöke, Nyitra megyei képviselő
4. Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke
5. Iván Tamás, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke
6. Mag Fodor Enikő, Besztercebánya megyei képviselő
7. Herbácskó Anita, polgármester
8. Mészáros Anikó, EP képviselői asszisztens
9. Köpöncei Péter, polgármester, Nyitra megyei képviselő
10. Marcinkó Zoltán, polgármester
11. Klenovics Gábor, közgazdász
12. Drab Melinda, vállalkozásfejlesztési tanácsadó
13. Brunczlík Viktor, tanár
14. Ivanecký János, menedzser
15. Miklós László, volt környezetvédelmi miniszter

Múlt héten Andruskó Imre és Orosz Örs, a Magyar Szövetség komáromi és Nyitra megyei képviselői ismét megtartották hagyományos sajtótájékoztatójukat. Az EP-választásokkal kapcsolatban Andruskó Imre kiemelte, a két komáromi jelöltjükben, Orosz Örsben és Iván Tamásban az a közös, hogy mindketten Prágában végezték felsőfokú tanulmányaikat, ám ezután visszatértek szülőföldjükre, hogy szűkebb hazájuk fejlődéséért dolgozzanak. Rámutatott, Orosz Örs értékmentőként, Iván Tamás pedig a gazdaságfejlesztő Baross-terv irányítójaként már letett valamit az asztalra. Elhangzott, a legutóbbi EP-választáson az MKP-nak csupán 390 szavazata hiányzott ahhoz, hogy Csáky Pál mandátumot szerezzen – miközben akkor még a Híd is állított listát. Úgy vélte, most reális az esély, hogy elérjék az 5 százalékos bejutási küszöböt, ami által újra lehet képviselője a szlovákiai magyar közösségnek Brüsszelben. Rámutattak, a magyarok részvételi aránya döntő lehet az eredményben – ha a magyar választók nem maradnak otthon, sikerrel járhatnak, amire nagy szüksége lenne a magyar etnikai politizálásnak, illetve közéletnek. „Legfeljebb két jelöltet karikázhatnak a szavazók, a listánk színes, biztos találnak rajta két szimpatikus jelöltet a választóink” – tette hozzá Orosz Örs.

Kitértek az államfőválasztásra is, amelynek első fordulójára már március 23-án sor kerül. Andruskó Imre hangsúlyozta, természetesen tisztában vannak az esélyekkel, ugyanakkor fontosnak tartották, hogy legyen magyar államfőjelölt, ami megmozgatja a felvidéki magyarokat, hogy jelezzük, alkotmányos tényezők vagyunk, és van jövője az etnikai politizálásnak. Kiemelte, első körben biztosan nem dől el, ki lesz Szlovákia köztársasági elnöke, így a magyarok nyugodt szívvel tehetik le voksukat Forró Krisztián mellett. A választás majd a második fordulóban dől el a két legtöbb voksot gyűjtő jelölt között. (cs)

Top