Szombaton a Fradi és a Slovan is Komáromba jön

Mészáros Róbert január közepétől vette át a komáromi labdarúgás utánpótlás nevelésének vezetését. Mint utólag kiderült, kinevezése jó döntésnek bizonyult, hiszen a vékony jégen táncoló és a kiesés elől menekülő U15-ös és U19-es alakulat sikeresen vette az akadályokat, így a következő szezonban is a második ligában gyűjtögetheti a pontokat. Az aktuális helyzetről és a tervekről beszélgettünk.

IMG_20180719_131930_resized_20180719_015051878

• Az U19 és az U15 bennmaradása már az új szakmai vezetésnek köszönhető?

– Azt gondolom, igen. Tavasszal mindenképpen erősítenünk kellett, ez pedig csak a környékbeli falvakból, városokból volt lehetséges. Abban, hogy több fiatal játékos is Komáromot választotta, például Hajdók István edzőnek is nagy szerepe volt. Hála az égnek, végül sikerrel jártunk, most pedig úgy állunk, hogy az összes korosztályos csapatunk továbbra is a második ligában folytathatja.

• A Magyar Közlönyben megjelent fél millió eurós állami támogatás a Komáromi Labdarúgó Akadémiának volt címezve. Létezik ilyen akadémia?

– Pontosan ennek a kialakításán dolgozunk. Ugyanakkor egyelőre nem bennlakásos akadémiára gondoltunk, hiszen jelenleg nincs meg az infrastrukturális hátterünk. Nem zárjuk ki azonban, hogy a jövőben ilyesmi megvalósulhat. Jelenleg az a célunk, hogy a szélesebb régióból bevonzzuk a fiatal tehetségeket, akiknek elintézzük, hogy Komáromban tanulhassanak, valamint álljuk az utazási költségeiket. Amolyan „iskolabuszban” is gondolkodunk, hogy az edzések előtt és után mi magunk oldanánk meg a szélesebb régió KFC-s focistáinak utaztatását.

• Mi az a plusz, amit az utánpótlásban ténykedő KFC-s edzők nyújtani tudnak?

– Talán a legfontosabb újdonság, hogy teljes hozzáférésük van a Puskás Akadémia adatbázisához, edzésterveihez, ráadásul minden egyes korosztályra lebontva. Ez azért jó, mert a gyermekek képzését illetően követni tudjuk a legfrissebb trendeket. Ahhoz azonban, hogy ezt a gyakorlatba is át tudjuk ültetni, szükséges a megfelelő eszközök beteremtése.

• Milyenek a legújabb trendek?

– Régebben az a felfogás uralkodott, hogy a gyerekek szerezzenek minél nagyobb erőnlétet, éppen ezért az edzéseken egyfolytában futtatták őket. Ma már ez nem így működik, hiszen ha továbbra is ezt csinálnánk, a fél csapat nem jön el a harmadik edzésre. Újabban mindent labdával kell csinálni és főleg játékos felfogásban, miközben az erőnlét is fejlődik. Az edzések nem lehetnek monotonok, meg kell törni, illetve tölteni játékkal.

• Hány ifjú focista van a KFC utánpótlásában?

– Jelenleg 200-220 gyerekkel foglalkozunk, közülük kerülhet ki évente 1-2 igazán nagy tehetség.

• Mit jelent az, hogy igazán nagy tehetség?

– Például amikor az U15-ből valaki az első ligába igazol, átlagon felüli tehetségről beszélhetünk. Legutóbb Lacza Alex és Fekete Gábor is elment a győri első ligás korosztályos csapatba, előttük nagy jövő állhat.

• Nem az lenne a fontos, hogy meg tudjuk tartani a tehetségeinket?

– Hosszabb távon erre csak akkor lenne esélyünk, ha a csapataink feljutnának az első ligába. Jelen pillanatban viszont a legnagyobb probléma, hogy ha még meg is nyernénk a második osztályt, akkor sem mutatkozhatnánk be az élvonalban, hiszen nincs hozzá stadionunk. Remélhetőleg a közeljövőben ez is változni fog.

• Milyen körülményeket tud biztosítani a klub a gyerekeknek?

– A lehetőségeinkhez képest igyekszünk olyan körülményeket teremteni, melyek megközelítik az első ligás szintet. Fontos, hogy tudjunk venni egy buszt. Jelenleg már van szerződéses sportorvosunk, akihez a játékosok sérülések és komplikációk esetén közvetlenül fordulhatnak. Biztosított a rehabilitációs lehetőség, valamint az akadémiai szintű edzésmunka végzése, hiszen minden edzőnk rendelkezik a megkövetelt képesítéssel. Iskolaprogramot is csinálunk, igyekszünk bevonni a legkisebbeket, a barátságos meccseken és focitornákon pedig igyekszünk külföldi csapatokkal összemérni a tudásunkat.

• Apropó, focitorna. Úgy hallani, a hétvégén egy nívós viadalra kerül sor.

– Azt hiszem, ilyen színvonalú torna Komáromban még nem volt. Szombaton a MOL Summer Cup 2018-on a Ferencváros, a Budapest Honvéd, a Puskás Akadémia, a Győri ETO, a Slovan Bratislava, a DAC, az Admira Wacker valamint a KFC U13-s csapata is pályára lép. A nyolc gárda két csoportban, nagypályán küzd meg egymással, de a focin kívül kulturális programokra is sor kerül. A kis focistákat megvendégeljük, majd a kisvonattal városnézésre invitáljuk őket, végül pedig megmutatjuk nekik a komáromi központi erődöt is.

mol_summer_cup

• Hogyan végezhet a hazai csapat?

– Ilyen erős korosztályos torna a KFC stadionjában még sosem volt, ezért a földön maradva a fiainkat a középmezőnybe várom. Lényegesebb, hogy szeretnénk hagyományt csinálni és télen egy hasonló szintű teremlabdarúgó tornát is tető alá hoznánk, mégpedig az U10-es korosztály számára.

• Hamarosan indul a következő évad. Mire számít a korosztályos csapatokkal kapcsolatban?

– A következő szezon az U19 számára „gyilkos” lesz, hiszen átszervezik a második ligát: 2019-től országossá válik és a jelenleg futó négy darab második ligából kettőt szeretnének csinálni. Ez azt jelenti, hogy ha az 5. helyig végzünk, akkor biztos bennmaradunk, ha nem, akkor bizonytalanná válik a sorsunk. Az U15-nél az a problémánk, hogy a 2004-es korosztályból nagyon kevés játékosunk van, igy, ha az idősebbek kiöregednek, a fiatalabbaknak kell majd helytállniuk. A náluk is kisebbeket minden egyes évben az élmezőnybe várjuk, az U9-esek idén is megnyerték a bajnokságot. A jövőt fürkészve sem lehet más a célunk, ezért a klub meg is mozgat majd minden követ.

KGD

Top