Stubendek vétózott

KOMÁROM. Váratlanul megvétózta az önkormányzat szakbizottsági tagjairól szóló januári határozatot Stubendek László komáromi polgármester, néhány bizottsági tag jelölését ugyanis aggályosnak tartja. A képviselői csoportosulások felháborodtak a lépésen, mondván, az előzetes egyezség úgy szólt, hogy nem kérdőjelezik meg egymás jelöltjeit. A héten újra a testület elé kerül a bizottsági tagok kérdése (csak a jövő héten – a szerk.), melyet minél gyorsabban le kéne zárni, hiszen például a költségvetés tervezetét a bizottságoknak is meg kell tárgyalniuk, mielőtt a testület szavaz róla. 

Az önkormányzati törvény szerint a polgármester akkor vétózhat meg egy határozatot, esetünkben a szabizottságok összetételéről szólót, ha az törvényellenes, vagy a város számára „kirívóan előnytelen“.

Stubendek László polgármester kérdésünkre elmondta, a városi szakbizottságokba olyan tagokat is jelöltek, akik kötődnek a városhoz, a város intézményeihez, cégeihez. Szerinte ezzel az érdekellentét fennállásának árnyéka vetült a határozatra, s mivel egyik legfőbb célja, hogy a város átláthatóan és transzparensen működjön, a vétó, azaz a határozat felfüggesztése mellett döntött.

A képviselői csoportosulások nagyobb része azonban felháborodott a döntésén. „A szakbizottságok megszavazása előtt a polgármester és a képviselői klubok megegyeztek arról, hogy a testület erőviszonyait figyelembe véve ki hány szakbizottsági tagot jelölhet. Világosan leszögeztük, hogy minden csoportosulás korlátozás nélkül jelölhet külsős tagnak bárkit, egymás jelöltjeit nem fogjuk kommentálni. Ezzel a vétóval a polgármester felrúgta a megállapodást, ami egyáltalán nem jó üzenet“ – válaszolta kérdésünkre Andruskó Imre képviselő a Híd klubjának véleményét tolmácsolva. Megjegyezte, Gútán például most döntöttek a szakbizottságok összetételéről, s ott számtalan olyan példa akad, hogy városhoz köthető személyek lettek tagok – az iskolaügyi bizottságba például az összes önkormányzati iskola igazgatója bekerült.

Ondrej Gajdáč képviselő, aki a sokszínű független képviselői csoportot képviselte az egyeztetéseken, kijelentette, nincs valódi magyarázat a vétóra, hiszen nyilvánvalóan nem volt törvényellenes a határozat, ahogy szerinte nem is előnytelen a városra nézve. Az Új Szónak nyilatkozva ő is hangsúlyozta, a szakbizottsági helyek elosztásáról szóló többhetes egyeztetés korrekt megállapodással zárult, ennek pedig része volt az is, hogy tiszteletben tartják egymás jelöltjeit.

Keszegh Béla alpolgármester, a Komáromi Függetlenek Csoportjának tagja diplomatikusan fogalmazott: „Támogatjuk a polgármestert abban, hogy transzparensebb legyen a város irányítása. Azt is tudatosítjuk, hogy egy új Komáromot nem lehet a korábbi évek rossz gyakorlataira építeni, határozott lépések szükségesek.“ Ugyanakkor rámutatott, az egyes csoportok közti egyezségeket is be kell tartani, hiszen ez a nyugodt építkezés alapja. „Csoportunk a lakosok érdekeire helyezné a hangsúlyt, ami egy mihamarabb elfogadott költségvetés, nem pedig a személyi kérdésekben folytatott végtelen vita” – fűzte hozzá.

Jelenleg tehát a szakbizottságok kérdése a levegőben lóg, egyelőre nem kezdhetik meg munkájukat, ami elsősorban azért lenne fontos, hogy megtárgyalhassák a költségvetést, hogy aztán február közepén a testület elfogadhassa azt. Ezért ezen a héten biztosan soron kívüli ülésre kerül sor. Itt 15 képviselő szavazatával letörhetik a polgármesteri vétót, azaz megerősíthetik a korábbi határozatot, vagy pedig új szakbizottsági tagokat jelölnek, viszont egyáltalán nem biztos, hogy ez gyorsan lezajlik majd, holott az idő sürget.

(csá)

 

(Cikkünk a Delta február 2-i számában jelent meg)

Top