Soron kívül üléseztek Komáromban

KOMÁROM. Úgy tűnik, a városi képviselő-testületben mindig akadnak olyanok, akik bármilyen formaságnak tűnő programpont kapcsán képesek véget nem érő fejtegetésekbe bonyolódni. Múlt csütörtökön 4 és fél órát tárgyaltak a városatyák a soron kívüli ülés 4 programpontjáról. A leglényegesebb döntés, hogy a testület helyt adott a főügyész tiltakozásának, és hatályon kívül helyezte egy félhektáros harcsási telek eladásáról szóló korábbi határozatát. 

DSC_0075

Mint arról korábban írtunk, a járási főügyész törvényességi óvást nyújtott be egy 1 évvel ezelőtti telekeladást jóváhagyó testületi határozat kapcsán. A képviselők akkor megszavazták egy csaknem fél hektáros harcsási városi terület eladását egy madari vállalkozónak, aki egy gyártócsarnok építését tervezi itt uniós támogatással, 20-25 munkahelyet hozva létre. Az ügyészség azonban egy bejelentés nyomán törvényességi kifogásokat emelt, elsősorban arra mutatva rá, hogy nyilvános versenytárgyalás nélkül, járulékos, átjárást biztosító telekként adta el a város a területet. Egyrészről elhangzott, egyáltalán nincs rendben egy 280 négyzetméteres telekhez 5000 négyzetméteres átjárást biztosító telket eladni, ráadásul a rendes ár 40 százalékáért, ami 80 ezer euróval rövidítette meg a várost. Néhányak szerint azonban rendben volt a telekeladás, és azt emelték ki, hogy az új munkahelyek létrehozását támogatni kell, ráadásul ha az ügyészi kifogásnak megfelelően visszavonják az eladást, elveszik az uniós támogatás, a vállalkozó pedig perelni fog. Végül a testület 12 igennel helyt adott az ügyészi óvásnak, és megszüntette a korábban Konštantín Glič által javasolt telekeladást.

A képviselők döntöttek arról, hogy eladásra kerüljön az a mobil lelátó, mely a sportcsarnok felújításakor, 2010-ben készült, ám kiderült, hogy használhatatlan – a nézőtér nem megfelelő paraméterekkel készült. A projekt állami támogatással valósult meg. Elhangzott, 45 ezer euró lett kifizetve egy használhatatlan dologra, amit most az ár töredékéért kénytelen eladni a város, miközben senki nem felelős a történtekrért.

Jóváhagyták a képviselők azt is, hogy a város pályázzon egy szeparált hulladékgyűjtés növelését célzó projektre, melynek keretében 247 ezer euróból 13 szeméttárolót helyeznének ki városszerte, de egy új utánfutós traktort, egy PET-palackprést és 100 konténert is beszereznének. A költségek 5 százalékát a városnak kellene biztosítani. A programpont kapcsán azonban felmerült, Komárom jelen pillanatban hiába pályázik, nem nyerhet támogatást, mivel egy előző ciklusban zajló pályázat során mulasztás történt, ami miatt a munkafelügyelet feketelistára tette a várost. A hivatalvezető jelezte, az illetékesek ellentmondóan nyilatkoznak az ügyben, de a városvezetés igyekszik elhárítani az akadályokat.

Végül a testület kijavította azt a formai hibát, amely miatt a polgármester megvétózott egy múlt havi határozatot.

(csá)

(Cikkünk a Delta április 18-i számában jelent meg.)

Top