Siemens-vonatok közlekedhetnek a Csallóközben

Régió. Elképzelhető, hogy bő egy év múlva már az Arriva társaság vonatai járnak a Komárom és Pozsony közötti vasúti szakaszon. Szlovákiában eddig buszjáratokat üzemeltetett a vállalat – régiónkban és Komáromban is –, most viszont beszállnának a személyi vonatközlekedésbe.

2020 decembere óta az osztrák ÖBB és a szlovák vasúttársaság (ZSSK) közösen üzemelteti a személyvonatokat a Komárom – Dunaszerdahely – Pozsony vasútvonalon, ezt megelőzően pedig 10 éven át a cseh RegioJet szerelvényei jártak a csallóközi szakaszon.

Az osztrák-szlovák szolgáltató azonban csak két évre nyerte el a vasútvonal üzemeltetését, vagyis szerződése csak 2022 végéig szól. A közlekedési minisztérium már tavaly meghirdette az új versenytárgyalást egy újabb 10 éves időtartamra – 2023 januárjától 2033 decemberéig –, a tenderre pedig az Arriva társaság is bejelentkezett. Ezzel összefüggésben október utolsó napján egy próbajáratot is indítottak Komárom és Pozsony között.

A német Siemens által gyártott Desiro típusú motorvonat elsősorban a régiós és elővárosi személyi vonatközlekedést szolgálja. A két részből álló, korszerű szerelvények magas komfortfokozatúak, 124 ülőhelyet biztosítanak, a teljes kapacitás 370 utas. Az alacsonypadlós vonat a mozgáskorlátozottak és a babakocsis utasok problémamentes fel- és leszállását segíti, ugyanígy természetes a kerékpárok tárolására szolgáló rész. A toalett is akadálymentesített, egy kis pelenkázó hely is elérhető a vonatban. Az Arriva állítja, a 120 km/órás maximális sebességű, 42 méter hosszúságú vonatszerelvény a 21. századnak megfelelő, kényelmes szolgáltatásokat képes nyújtani.

„A tömegközlekedés terén nemcsak a biztonság és a megbízhatóság lényeges, hanem az is, hogy kényelmes és korszerű legyen. Csak ebben az esetben érhető el, hogy egyre több utas szálljon ki az autójából, és helyette autóbusszal, vonattal közlekedjen. Az Arriva társaság támogatja a regionális vasútvonalak liberalizációját, amely hosszú távon kulcsfontosságú a közlekedési szolgáltatások színvonalának emelkedése terén“ – nyilatkozta Iván László, az Arriva szlovákiai vezérigazgatója.

Az Arriva társaság 2008 óta van jelen a szlovákiai piacon, öt megyében, köztük Nyitra megyében is üzemeltet helyközi és szerződéses járatokat, Komáromban pedig a városi buszokat is. Nemcsak nálunk, de szerte Európában erős játékos a személyközlekedésben: más országokban vasúti és vízi személyszállításban is szerzett tapasztalatokat.

(cs)

(Cikkünk a Delta múlt heti számában jelent meg.)

Új buszok, megújult buszpályaudvar Komáromban
Türelem és kedvesség az utaskísérő szakma alapjai

Top