Rendőrökkel és kamerákkal is erősítenének

Komárom. Hamarosan a gyorshajtókkal szemben is felléphetnek és meg is szondáztathatják a sofőröket a városi rendőrök – amennyiben a parlament a nyár elején jóváhagyja az ezzel kapcsolatos törvénymódosítást. Ha így lesz, legalább 5 fővel kellene bővíteni a komáromi városi rendőrség állományát – derül ki a tavalyi év zárójelentéséből.

Tóth Alexander városi rendőrparancsnok az önkormányzat legutóbbi ülésén terjesztette a képviselők elé a komáromi városi rendőrség 2022. évi jelentését. Ez megállapítja, a tavalyi év végén összesen 26 rendőr alkalmazottjuk volt, továbbá 7 civil is, akik közül 6-an a biztonsági kamerarendszert felügyelték. Rajtuk kívül a városi rendőrség munkáját segítette 2 polgári járőr is – személyes ismeretségük miatt ők elsősorban a roma közösséggel kapcsolatos konfliktusok megoldásában segítenek. A rendőri állomány átlagéletkora 43 év.

Legalább még öt városi rendőr kell

A jelentés megállapítja, a személyi állomány alacsonyabb a tervezettnél. Hamarosan ezért új rendőröket toborozhatnak, már csak azért is, mert a várakozások szerint a parlament még júniusban elfogadja azt a törvénymódosítást, aminek nyomán bővül a városi és községi rendőrségek hatásköre – ezt követően ellenőrizhetik a sebességkorlátozás betartását, de például meg is szondáztathatják a sofőröket. Emiatt legalább 5 fővel kellene emelni a komáromi városi rendőrség létszámát a törvény hatályba lépésétől kezdve – vélhetően a jövő év elejétől. Ugyancsak szükséges lenne egy állványos sebességmérő radar (traffipax) beszerzése. Mindezek miatt a rendőrség költségvetését is emelni kellene.

A városi rendőrség a közrend fenntartása során számos állami hatósággal (pl. az állami rendőrséggel) és nem állami szervezettel (magán biztonsági szolgálatok) működik együtt, illetve az önkormányzat illetékes osztályaival is. Aktívan lépnek fel a fiatalkorúak alkoholfogyasztásának megelőzésében, e téren az egyes iskolákkal építettek ki jó kapcsolatokat.

Fellépnek a szemetelőkkel szemben

Tavaly nagy hangsúlyt fektettek a hulladéktárolók mellett rendszeresen kialakuló rendetlenség és a fekete szemétlerakatok létrejöttének megakadályozására, illetve a vétkesek kézre kerítésére. Miután néhány kukatároló állomásnál kamerák is fel vannak szerelve, ezeknél könnyebb lefülelni a szemetelőket – a kiérkező járőrök a helyszínen intézkednek (bírság), illetve felszólítják a szabálysértőket az okozott rendetlenség feltakarítására. A kamerák és fotócsapdák alkalmazása, illetve a fokozott ellenőrzések láthatóan eredményt is hoztak, a fekete lerakatok és szemétkupacok előfordulását sikerült visszaszorítani, kontroll alatt tartani – állapítja meg a rendőrség jelentése.

Folytatták a parkolóhelyeket foglaló és városképet csúfító autóroncsok eltávolítását a közterületekről, 2022-ben – együttműködve a tulajdonosokkal – 50 ilyen járművet távolítottak el. Az illegális bevándorlás megakadályozásában is aktív szerepet vállaltak, a két komáromi közúti Duna-hídon és a vasúti hídon is segítették az állami rendőrség ellenőrzéseit. Bár a belvárosi fizetős parkolórendszert a Comorra Servis városi cég működteti, a városi rendőrség végzi az ellenőrzéseket, a parkolójegyet nem váltók, tilosban állók kiszűrését és az ezzel kapcsolatos bírságok kiszabását.

Jönnek az új köztéri kamerák

Tavaly 28 köztéri kamerából állt a városi rendőrség által megfigyelt hálózat. A kamerarendszer legnagyobb hiányossága az adatátvitel lassúsága (optikai hálózat hiánya), illetve az elöregedett technika. Még az idén javulhat a helyzet, miután a képviselők áprilisban 53 ezer eurót hagytak jóvá a hálózat korszerűsítésére és bővítésére.

Komáromban 2015-ben indították el az úgynevezett központi biztonsági pultot, mellyel ingatlanok őrzését látják el – illetéktelen behatolás esetén a riasztások a központba futnak be. 2022-ben 42 objektumot őriztek ezzel a módszerrel, elsősorban városi ingatlanokat: például óvodákat, iskolakonyhákat. Korábban ezért a város magán biztonsági cégeknek fizetett, évente nagyjából 9 ezer eurót. Most a városi rendőrség ingyen őrzi a városi ingatlanokat, miközben magáncégek fizetnek is a szolgáltatásaiért, vagyis Komáromnak bevétele származik a biztonsági rendszer működtetéséből – összességében némi hasznot termel. Tavaly egyébként egyetlen őrzött ingatlanba sem hatoltak be illetéktelenek.

Közel 40 ezer eurónyi bírság

2022-ben 2321 helyszíni bírságot szabtak ki a komáromi rendőrök, összesen 38 980 euró értékben – ez az átlagosnál magasabb összeg. Egy év alatt 3672 lakossági bejelentés érkezett, ami ugyancsak emelkedő statisztika. A rendőrparancsnok szerint ez egyben igazolja, hogy a városi rendőrség megítélése javult a lakosok körében.

(cs)

Top