Parkolókra 300 ezer, kukatárolókra 255 ezer jut

Komárom. Jól gazdálkodott, így több mint félmillió eurós többlettel zárta a tavalyi évet Komárom önkormányzata. Ezt a pénzösszeget idén további fejlesztésekre fordíthatja a város: a képviselők meg is szavazták, konkrétan mire.

Csintalan Miklós főellenőr a város 2022-es zárszámadásával kapcsolatban kiemelte, annak ellenére, hogy a magas infláció, a szomszédban dúló háború és a kormány kiszámíthatatlan lépései miatt nagyon nehéz év volt a tavalyi, Komárom mégis rekordbevételeket ért el. A városi hivatal és a város intézményeinek működése biztosított volt, és az elmúlt évtized legnagyobb értékű beruházásai vannak folyamatban, miközben a kintlevőségek behajtásának színvonala is nőtt – hangsúlyozta a főellenőr, aki szakvéleményében a zárszámadás fenntartások nélküli elfogadásra kérte a képviselőket. Ez meg is történt.

A tavalyi évet 535 ezer euró plusszal zárta a város, a megmaradt összeg felhasználásáról pedig már döntöttek is a képviselők. Egyrészt folyó kiadásokra, például az ingyenes városi tömegközlekedésre, nagyrészt viszont különböző városi – tőkejellegű – beruházásokra fordítja az önkormányzat a többletet.

Most 150 ezer eurót különítettek el új parkolók kiépítésére, ugyanannyit, mint februárban, vagyis idén összesen 300 ezer eurót költ a város erre a célra. Jelenleg zajlik a felmérés, hogy a város mely pontjain a legnagyobb a parkolóhiány, az új parkolókat ezeken a helyeken alakítanák ki.

Folytatódik a kukaállomások befedése is, amelyre múlt héten 140 ezer eurót hagytak jóvá, korábban 115 ezret, így több mint negyedmillió euróból újulnak meg a hulladéktároló állomások városszerte. Itt is folyamatban van annak meghatározása, hogy mely helyek kerülnek sorra.

Jelentős összeg, 53 ezer euró jut a városi rendőrség kamerarendszerének bővítésére és a hálózat felújítására, amivel nőhet a közbiztonság a városban. Több projektdokumentáció is elkészül, melyek jövőbeni felújítások alapjául szolgálnak majd, illetve pályázatok részét képezik majd.

(cs)

Top