Reális terv a fürdő főépületének felújítására

Komárom. Nyertes pályázatokról, kezdődő beruházásokról, de kényszerű korlátozó intézkedésekről is beszámolt múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján Keszegh Béla polgármester.

A fürdőfejlesztés vissza-visszatérő téma Komáromban, a fiókban számos projekt fekszik, megvalósításukból viszont semmi nem lett. Főleg azért, mert irreálisak voltak. „Egy 19 milliós projektre sem hitel, sem pályázati pénz nem elérhető. Most viszont kezünkben egy reális terv, ami már az építkezési engedélyeztetés irányába mozog – mondta Keszegh Béla. – A teljes tervdokumentáció elkészítése 120 ezer euróba került. A főépület alsó szintjén wellness-szolgáltatások kapnak helyet és egy kisebb medence is épül. A felső szinten pedig gyógyászati és szépészeti szolgáltatások egész sora áll majd a pihenni vágyók rendelkezésére: fodrászat, kozmetika, masszázs, manikűr, pedikűr, jóga. A lényeg, hogy egész évben működhessen a komplexum.” Ami a beruházás anyagi vonzatát illeti, az első becslések 4,5 millióról szóltak, de az építőanyagok árának drasztikus emelkedése miatt az árkalkuláció 6,5 millió euróra készült. A finanszírozásra is megvan az elképzelés. Mivel sikerült az Érsekújvár-Komárom térséget Fenntartható Városi Fejlesztési Területté (ÚMR – územie udržateľného mestského rozvoja)  nyilváníttatni, várhatóan 25 millió euró uniós forrás érkezik ebbe a térségbe. Ebből a csomagból szeretnék lehívni a fürdőfejlesztéshez szükséges összeget, ami prioritást élvez.

Harcsás felé szélesítik az utat

Míg az állam általában nem támogatja anyagilag az útfelújításokat, a belügyminisztériumnak a marginalizált roma közösségek segítésére irányuló programjában lehet erre a célra pályázni. Komárom itt volt sikeres, 460 ezer eurót nyert, amelyből felújítják és kiszélesítik a harcsási utat a főúti leágazástól a szociális lakásokig. A beruházás természetesen szolgálja majd a városi gyűjtőudvarba érkezőket, a harcsási kiskerttulajdonosokat, a lakóparkban élőket is, biztonságosabbá téve az ottani közlekedést. „Fokozatosan igyekszünk oldani a szociális lakásokban élő, problémás lakók ügyét is – mondta a polgármester. – Rendszeresen ellenőrizzük a lakókat, nem lehetnek fekete lekötések, a nem fizetőket, ha nem rendezik tartozásukat, kirakjuk. Ez egy hosszabb folyamat, de végre elindult valami.” A lefolytatott közbeszerzés része volt a pályázatnak, így várhatóan ősszel már meg is valósul a beruházás.

Korlátozások a közvilágításban

A polgármester kényszerű megszorításokról is beszélt sajtótájékoztatóján. „Igor Matovič pénzügyminiszter családbarátként hirdetett programja, amit nem tudok másként jellemezni, minthogy alulról rúg, felül simogat, országos szinten 0,5 milliárd eurót von el az önkormányzatoktól, ami Komárom esetében kétmillió euró kiesést jelent – mutatott rá. – Mivel az állam által utalt jövedelemadó 40 százalékát iskolaügyre, 6 százalékát szociális ügyekre kell fordítani, könnyen kiszámítható, hogy 800 ezer euróval kevesebb jut majd iskoláinkra, 120 ezerrel pedig szociális kiadásokra. Mindeközben emelkednek az energiaárak és a bérvalorizációval is számolni kell. Ráadásul júliusban lejár az energiaszolgáltatóval megkötött szerződésünk, és a jövőben napi piaci áron hajlandóak csak adni az áramot. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegihez képest ötszörös árat fizetünk majd érte.” A város minden pályázati lehetőséget kihasznál épületei energiahatékonyságának növelésére. Hogy csak a legutóbbiakat említsük: kész pályázatuk van az Egressy Béni Városi Művelődési Központ, a csónakház és a katonatemplom világításának és fűtésrendszerének korszerűsítésére, cserélik a világítás a Jókai és a Munka Utcai Alapiskolában, és zajlik a közvilágítás korszerűsítése is, amely téren óriási a lemaradás a környező településekhez képest. Megkezdődött ugyan a lámpafejek cseréje, idén saját forrásból 108 ezer eurót fordít erre a célra a város, de egy 2018-as audit szerint 6 millióból lehetne megvalósítani a teljes korszerűsítést.

„Mivel nem szeretnénk adót emelni, és ezzel további terheket rakni a családok vállára, kénytelenek voltunk bizonyos korlátozásokat bevezetni a közvilágítás terén, hogy ezzel is spóroljunk – mondta a polgármester. – A külső városrészekben, Kabátfalun, Harcsáson, Cserháton, Kisizsán, Kaván, Vadason, Szentpálon, Gyulamajorban, Gadócon, Landorban és a Vág-parti kerékpárúton éjféltől hajnali 5 óráig ki lesz kapcsolva a világítás. A Villanytelepi úton, a Pozsonyi úton, a Duna-rakparton ugyancsak éjféltől hajnali 5 óráig minden második lámpa ég majd, míg a Singellőben, az Erzsébet szigeten és a Vársoron, ahol megtörténik a lámpafejek cseréje, és állítható a fényerő, éjfél után csökkentik azt.” Számításaik szerint idén mintegy 40 ezer eurót tud ezzel megtakarítani a város.

(vkm)

Kapcsolódó cikkeink:
Elefánt a porcelánboltban
Főként iskolaügyre költ a város
Még az idén elkészülhetnek a fürdőfelújítás tervei
Drogfogyasztók okozzák a fő gondot Harcsáson

Top