Főként iskolaügyre költ a város

Komárom. A Hajós utcai szlovák óvoda épületére félmillió eurót költ az önkormányzat, a Munka utcai iskola és a Jókai Mór Alapiskola pedig 250-250 ezer eurónyi városi támogatást kap.

A sportpálya után az atlétikai pálya is megújulhat a Munka utcán

Összesen 2,7 millió eurónyi, kifejezetten fejlesztési – tőkejellegű – városi pénzforrás elkülönítését hagyta jóvá az önkormányzat múlt csütörtökön. Ebből közel 1,7 millió eurónyi értékűek az új beruházások, további 418 ezer eurónyi pedig tavaly jóváhagyott fejlesztés, ami azonban csak idén valósul meg. Ezenkívül a város összesen csaknem 9,5 millió euróra pályázik: ha a 18 támogatási kérelem mindegyike sikerrel zárulna – amire természetesen nem sok esély van – a városnak összesen 600 ezer eurónyi önrészt kellene biztosítani, ezért ennek az összegnek az elkülönítését is megszavazták az önkormányzati képviselők.

Keszegh Béla polgármester elmondta, az új beruházási csomaggal főként az iskolaügybe fektetnek be. Egyrészt a balesetveszélyessé nyilvánított és kiürített Hajós utcai szlovák óvoda épülete statikai problémáinak megoldására félmillió eurót költenek – ez ugyan nem jelent teljes körű felújítást, viszont újra biztonságosan használhatóvá válik az épület –, így az óvodások, akik két éve a Határőr utcai iskola egyik épületszárnyába kénytelenek járni, visszatérhetnének az épületbe. Két magyar iskola is 250-250 ezer eurós városi pénzcsomagot kap. A Munka Utcai Alapiskola egyrészt a belső medence felújítására fordíthatja a keret egy részét, így hosszú évek óta végre használhatóvá válna az iskola uszodája. Másrészt korszerűsítik a világítást, továbbá az atlétikai pálya felújítása is napirendre kerülhet. A Jókai Mór Alapiskola ugyancsak a világítást, továbbá az elektromos rendszert és a fűtésrendszert modernizálhatja, és ha a sportpálya felújítására benyújtott pályázatuk nem lesz sikeres, ezt is finanszírozhatják a városi támogatási csomagból. A polgármester kiemelte, az iskolák lehetőséget kapnak arra, hogy saját maguk a lehető leghatékonyabban használják fel a pénzforrást, akár szponzorok és külső támogatók bevonásával valósítsák meg a fejlesztéseket.

Komolyabb összegből, csaknem 118 ezer euróból folytatódik idén a hulladékgyűjtő pontok felújítása városszerte, miközben a komáromi vízmű, a KOMVaK 327 ezer eurót ruházhat be a városi vízvagyonba: pl. vezetékek és csatornák cseréjébe. Városszerte öt lokalitásban (Singellő, Platánfa sor, E.B. Lukáč utca, Király püspök utca, Várút) korszerűsítik a közvilágítást, a fő cél az energiahatékonyság növelése, tehát hogy a város pénzt spóroljon az energiaköltségeken – ami a mostani drágulás miatt különösen fontos lenne. Mivel a Tiszti Pavilon udvarán lévő szabadtéri színpad balesetveszélyessé vált, több mint 45 ezer euróból kijavítják a konstrukciót. Ezenkívül néhány további kisebb, 10-20 ezer eurós beruházás is megvalósul, például a Megyercsi utcai óvoda beázó tetőrészének javítása, a kerékpáros közlekedés egész városra vonatkozó koncepciójának kidolgozása, kiberbiztonsági intézkedések.

Komárom 9,5 millió euróra pályázik, illetve pályázott a közelmúltban. Az összesen 18 pályázat közül néhány már sikerrel zárult, így például a hetes lakótelep három pontján lesznek fejlesztések: új járda és játszótér épül, megújul egy multifunkciós sportpálya, továbbá padokat is kihelyeznek, nem utolsósorban fákat és bokrokat ültetnek ki. Mindez 385 ezer eurós támogatásból, és 20 ezer euró városi hozzájárulással – erről március elején részletesebben is írtunk. A Ferences barátok utcai óvodában 138 ezer euró támogatásból (+ 22 ezer euró önrész) szinte már be is fejeződött az egyik épületszárny tanteremmé alakítása. Ugyancsak sikerrel zárult az a 300 ezer euró összköltségű pályázat (ebből 14 ezer euró önrész), amelynek nyomán a Rákóczi utca déli oldalán járdabővítéssel alakítanak ki kerékpárutat – az építés rövid időn belül megkezdődhet. Az elbírálásra váró támogatási kérelmek közül az egyik legfontosabb a komposztáló megépítésére kiírt, 1,6 millió eurós pályázat.

A tavaly jóváhagyott beruházások közül az idei évre csúszott át a termálfürdő felújítását célzó projektdokumentáció elkészítése, a központi erőd előtti útszakasz felújítása, az új városi weboldal létrehozása (a napokban elkészült, de finomhangolások még folyamatban), a Tiszti pavilon szabadtéri nézőtere, illetve a közvilágítás korszerűsítése a Komáromi Kacz utcán (ennek első szakasza).

Múlt héten több lényeges témáról is tárgyaltak a képviselők – a tervezett utca-felújítási programról kapcsolódó cikkünkben olvashat, további történésekről pedig következő számunkban tájékoztatunk. A testületi ülést este fél 9-kor megszakították a képviselők, az elmaradt napirendi pontok megtárgyalását most csütörtökön folytatják.

(csaba)

(Cikkünk a Delta áptilis 26-i számában jelent meg.)

Kapcsolódó cikkeink:
Zöldet kapott a nagy utcafelújítás
Nem terveznek LNG terminált Komáromban
Élhetőbb lesz a hetes lakótelep
Bérlakások Komárom központjában

Top