Polách: a legjobbkor győztem le a legjobbat

A komáromi biliárdosok már 20 éve szállítják a jobbnál jobb eredményeket: az országos bajnokságban, kupában és kisebb versenyeken is folyamatosan a legjobb helyekért küzdenek, de a nemzetközi versenyekről is gyakran érmekkel térnek haza. A legismertebb Duna-parti biliárdossal, a sokszoros országos bajnok Jaroslav Polácchal beszélgettünk a közelmúlt eredményeiről.

billiardgruzia4

• Az utóbbi 20 esztendőben 14-szer a komáromi klub nyerte a szlovák extraligát. Hogy nézett ki a 2017-es év?

– Őszintén el kell mondjam, csalódásként éltük meg. Már szinte hagyomány, hogy a pozsonyiakkal küzdünk az aranyéremért, tavaly viszont nagyon szoros csatában, 5:4-es arányban maradtunk alul, így csapatként be kellett érnünk az országos második hellyel. A szlovák legfelsőbb vonalban nyolc jó gárda van jelen, így örülnünk kellene az ezüstéremnek, de úgy gondoljuk, nekünk csak az első pozíció lehet az elfogadható.

• Az országos ranglisták alapján is erre lehet következtetni…

– Abszolút. A tavalyi ranglista például úgy nézett ki, hogy az első 10-ben három komáromi játékos volt: Köles Balázs, Petrovics Zoltán és jómagam.

• Az egyéni versenyekben viszont már több babér termett.

– Így van. Balázsnak és nekem is sikerült megnyernünk az országos bajnokságot. Ez azért is fontos, mert ennek köszönhetően mindketten ott leszünk az idei Európa-bajnokságon.

• A nyolcas döntőjében éppen Balázzsal szemben maradtál alul…

– Egészen hihetetlen meccs volt, hiszen 5:1-ről kaptam ki 8:6-ra. Bár Balázs megérdemelte a győzelmet, azért sajnálom, hogy két hibát is elkövettem. Egyszer, valószínűleg egy szennyeződésnek köszönhetően ún. kontakthiba történt. Ez annyit jelentett, hogy a két golyó találkozásakor az egyik megugrott, emiatt pedig a másik golyó nem ment a célig, s mivel falat sem ért, így az ellenfél folytatta, kézből. Másodszor meg – nincs mit szépíteni – lecsúszott a dákóm a fehér golyóról. Elég ritka hiba ez, sajnos a legrosszabbkor jött.

• Azért egy arany így is összejött.

– A 10-es döntőt sikerült megnyernem. Azért is tartom nagy becsben ezt a győzelmet, mert éppen az ellen a Jakub Koniar ellen jött össze, akit egész évben nem tudtam legyőzni. Azon a három napon viszont három különböző tornát is rendeztek, és végül úgy alakult, hogy a legjobbkor tudtam felülkerekedni. Tavaly egyébként a 4 országos bajnokságon háromszor is a döntőbe jutottam.

• Hogy néz ki az idei bajnokság?

– Ami a komáromi csapatot illeti, már három bajnoki fordulót lejátszottunk, kivétel nélkül idegenben. Eperjesen 6:3 arányban, Rózsahegyen 9:0-ra, Trencsénben pedig 8:1-re győztünk. Lehet, hogy ezek az eredmények simának tűnnek, de a mérkőzések ennek ellenére eléggé szorosak voltak. Jelenleg vezetjük a tabellát, de nagyon valószínű, hogy idén is az utolsó bajnoki fordulóban dől majd el a bajnoki cím sorsa, ismét a pozsonyiak ellen.

• Na és a szlovák kupa?

– Eddig két forduló zajlott le. Az egyikben jobban, a másikban kevésbé jól szerepeltünk. A sorozat hat állomásból áll, kettő után jelenleg Balázs a negyedik, jómagam pedig a második helyen állok. Itt a már korábban említett Jakub Koniar toronymagasan vezet, őt nagyon nehéz lesz megszorongatni. Tudni kell róla, hogy nívós nemzetközi (Eurotour) versenyekre jár, komoly szponzorai vannak. A legjobb szlovák biliárdosról beszélünk.

• A válogatott tagjaként legutóbb Grúziában értél el szép eredményt.

– Nemzetközi páros megmérettetésen jártunk, egy pozsonyi sráccal (Lukáš Kováč) voltam egy csapatban. Az esemény kétnapos volt, és minden alkalommal egy-egy külön verseny zajlott. A végén a pontok összeadódtak, és így alakult ki a sorrend. Az első nap egy vereség miatt harmadikok lettünk, másnap viszont veretlenül nyertük meg a versenyt, így a végső győzelmet is elhódítottuk. Főleg a hazai csapatok és a másik szlovák páros jelentették a legkomolyabb kihívást. Az első öt helyen két szlovák és három grúz csapat végzett, de nagyon szoros volt a tabella.

billiardgruzia

• Mire számítasz az Európa-bajnokságon?

– Júliusban tartják majd, a hollandiai Felthovenben. Ez mondhatni Eindhoven elővárosa. A kontinens szövetsége idén ünnepeli fennállásának 40. évfordulóját, ezért nagyszabású eseményre számítok. Normális esetben két részre van bontva, de idén a jubileum miatt egyszerre mérkőzik meg az egész biliárdos elit, az összes korosztály, férfiak, nők, mindenki.

• Milyenek az esélyek?

– Szlovákiából természetesen Koniarnak van a legtöbb esélye az éremre, ő már magáénak tudhat egy ezüstöt. Nagyon szeretnék én is egyet, hiszen ez még hiányzik a trófeák közül, és igazából addig szeretnék játszani, amíg meg nem lesz. A legnagyobb sanszunk mindezt csapatban lesz elérni, remélem, sikerülni fog.

• Hogy néz ki a komáromi biliárd jövője? Hogyan érintett a város elutasító magatartása a sportcsarnok mellett építendő komplexum miatt?

– Nagyon csalódott vagyok a város és néhány ember hozzáállása miatt, hiszen mi 20 éve biliárd bástya vagyunk, szállítjuk a jó eredményeket, visszük a város jó hírnevét a nagyvilágba is. Akik azt gondolják, hogy egy füstös, hangos, részegeskedő helyről lett volna szó, nagyot tévedtek, hiszen a biliárd az úriemberek játéka. Szlovákiában az összes komoly hely nemdohányzó, játékautomatákat sem tartalmaz, és a vendégek tudnak viselkedni. Sokan azt gondolhatják, hogy valami olyasmi épült volna, mint pl. a régi West volt, de itt étterem, szállás és egy nagyon kulturált biliárd aréna volt tervben, ahol komoly nemzetközi versenyeket is lehetett volna szervezni. Remélem, Köles Balázsék nem adják fel, és találnak majd egy jó helyet, ahol senkit nem fognak zavarni, hiszen a komáromi biliárd jövője szempontjából is nagyon fontos lenne egy ilyen komplexum.

KGD

Hol épüljön biliárdközpont?

A jövő nemzedékének segítene

Az Eb-re készül a komáromi bajnok

Top