Ötödik szülinapját ünnepli a Tatra mozi

Újraindulásának 5. évfordulóját ünnepli augusztus 16-án, hétfőn a komáromi Tatra mozi. Bár a járványügyi korlátozások miatt egyáltalán nincs könnyű helyzetben, a mozi idén is ingyenes vetítésekkel és kisebb meglepetésekkel kedveskedik a nézőknek.

Ryšavý Boldizsár, a mozi tulajdonosa

Öt évvel ezelőtt, 2016 augusztusában nyitotta meg kapuit a megújult Tatra mozi. Az indulás után szinte azonnal óriási népszerűségre tett szert a komáromi filmszínház, volt az év mozija az ország hagyományos egytermes mozijai között, illetve mindig dobogós helyen végzett a nézőszám vonatkozásában. Tekintettel arra, hogy a keresletnek megfelelően a vetítések 55-60 százaléka magyar szinkronnal megy (a fennmaradó hányad szlovákkal), ez különösen nagy fegyvertény – mindez egyébként jelentős pluszmunkát, rengeteg szervezést, egyeztetést is igényel a szlovákiai és magyarországi filmforgalmazókkal és más filmipari szereplőkkel.

Súlyos csapás a koronavírustól

Viszont a járványügyi helyzet és az ennek nyomán bevezetett korlátozások a Tatra mozit is megviselték, hiszen 2020 márciusától jóval többet volt zárva, mint nyitva, és amikor megnyithattak akkor is csak részlegesen – mindez súlyos gazdasági csapást jelentett a mozinak.

Hiába indult a 2020-as év kifejezetten erősen, a kényszerű bezárások miatt tavaly több mint kétharmadával esett vissza a mozi látogatottsága, ez pedig egyben 70 százalékos bevételkiesést is jelentett – mondta el kérdésünkre Ficza Tamás, a Tatra mozi ügyvezetője. Ráadásul idén is folytatódott a kényszerű zárva tartás, 2021-ben először június 3-án nyithatott meg a mozi, immár teljes kapacitással. Egyértelmű, hogy a mozilátogatók ki voltak éhezve a filmekre, hiszen az azóta eltelt két hónapban – augusztus 5-ig – már 11066-an váltottak jegyet egy-egy alkotásra, miközben 246 vetítés zajlott le.

Bizonytalan ősz

Ficza Tamás szerint az eltelt két hónap adatai némi bizakodásra adnak okot, ugyanakkor a helyzet nem rózsás, hiszen ősszel előbb-utóbb újabb korlátozások jöhetnek, ami ismét kedvezőtlenül befolyásolhatja a nézőszámot. A legvalószínűbb, hogy csak a teljesen beoltottak és a friss negatív Covid-teszttel rendelkezők ülhetnek majd be egy-egy filmre, ami természetesen újabb bevételkiesést jelent majd, miközben az üzemeltetés költségeit fizetni kell, a felvett hiteleket pedig törleszteni. Az ügyvezető szerint nem kizárt, hogy emiatt csökkenteniük kell majd a vetítések számát.

A bizonytalan helyzet ellenére előre terveznek, így az már biztos, hogy augusztus 19-től bemutatják a Mancs őrjárat című nagy mesefilmet, majd szeptemberben jöhet a Bébi úr 2., a Venom 2. (Vérontó), illetve az új Bond-film is. Hozzáfűzte azonban, nemcsak a szlovákiai járványhelyzettől függ, hogy bemutatják-e a tervezett filmeket, hiszen Hollywoodban úgy is dönthetnek, a világszerte előforduló korlátozások miatt inkább elhalasztják a világpremiert.

Boldog születésnapot!

Viszont a kedvezőtlen helyzet ellenére sem marad el a Tatra mozi hagyományos születésnapi gesztusa, mellyel nézőik hűségét szeretnék megköszönni. Augusztus 16-án, az 5 évvel ezelőtti újraindulás évfordulóján 5 ingyenes vetítésre kerül sor, illetve apró ajándékokkal is kedveskednek majd a nézőknek. Ficza Tamás hangsúlyozta, az ingyenfilmekre nem lehet helyet foglalni, érkezési sorrendben ülhetnek be a nézőtérre az érdeklődők – vagyis érdemes a szokásosnál hamarabb jönni a vetítés előtt, ha valaki nem akar helyhiány miatt lemaradni. Fontos tudnivaló, hogy továbbra is csak szájmaszkban látogathatók a mozik (a textilmaszk is megfelel) – csak az üdítők és nassolni valók fogyasztásának idejére szabad levenni.

Íme a Tatra mozi jövő hétfői, ingyenes műsora:

Augusztus 16.

11:30 – Nyúl Péter 2: Nyúlcipő – szlovák szinkron
13:45 – Nyúl Péter 2: Nyúlcipő – magyar szinkron
16:00 – Matky – eredeti cseh nyelven
18:15 – Halálos iramban 9 – magyar szinkron
21:15 – Hang nélkül 2 – magyar szinkron

(csá)

Kapcsolódó cikkeink:
Volt egyszer egy Apollo mozi
Az év mozija
Nézünk, mint a moziban
Hollywood megérkezett

Top