Öten építenék az új stadiont

Komárom. Továbbra is zajlik a Komáromi Football Club (KFC) által kiírt közbeszerzés, mely során kiválasztják, ki építheti újjá a klub stadionját. Szüllő Béla, a futballklub alelnöke elmondta, másfél év múlva készülhet el az új létesítmény: ha minden jól megy, a csapat a 2023/24-es szezont már itt kezdheti meg.

(látványterv: AKVADRAT Kft.)

Mint ismert, még 2017 nyarán döntött úgy a magyar kormány, hogy jelentős támogatást nyújt a KFC stadionjának teljes körű felújítására. Akkor 1,8 milliárd forintnyi támogatást (2017-es árfolyamon csaknem 5,9 millió eurót) hagytak jóvá. Azóta további magyarországi pénzeket is jóváhagytak a klub számára, ezek az összegek több lépcsőben meg is érkeztek a klubhoz. A stadion-felújítás tervezett költsége csaknem 11 millió euró.

Szüllő Béla, a KFC alelnöke decemberben tájékoztatta a komáromi önkormányzatot a stadionfejlesztési projekt állásáról. A testületi ülésen megerősítette, a klub tavaly októberben kiírta a közbeszerzést a stadion újjáépítésének kivitelezőjére. Azóta le is zárult a folyamat első szakasza, melynek során öten tettek ajánlatot az építésre: 2 vállalat és 3 konzorcium. Információink szerint magyarországi és szlovákiai kötődésű érdeklődő is akad köztük. „Ez azt jelenti, hogy elegendő érdeklődő van a beruházás kivitelezésére“ – fűzte hozzá.

Az alelnök hangsúlyozta, miután egy nagy értékű beruházásról van szó, a közbeszerzés is bonyolultabb, hosszadalmasabb, a klubvezetésnek pedig nincs tapasztalata e téren. A folyamat várhatóan március végén zárul le. Szüllő Béla kiemelte, nem tud biztosat mondani arról, hogy maga az építkezés mikor kezdődhet meg, ám bízik abban, hogy a 2023/24-es szezont már a megújult otthonában kezdheti meg a KFC. Ez azt jelentené, hogy másfél év múlva, 2023 nyarára készülne el a létesítmény.

Az alelnök konkrétumokat főként a klub múltjáról és jelenéről mondott, hangsúlyozva az utánpótlás bővülését és jó eredményeit, továbbá a felnőtt csapat helytállását az országos második vonalban – a KFC az őszi szezont a dobogó harmadik fokán zárta, így az sem lehetetlen, hogy tavasszal kiharcolja a feljutást a legfelsőbb osztályba.

Bár Feszty Zsolt nem tudott jelen lenni a legutóbbi önkormányzati ülésen, képviselőtársa, Kovács Dávid tolmácsolta kérdését a klubvezetés felé, melyben afelől érdeklődött, rendelkezik-e a KFC a stadion-felújításhoz szükséges anyagiakkal. Szüllő Béla válaszában nem titkolta, hogy az euró/forint árfolyam nagyon kedvezőtlenül változott 2017 óta, 1,2 millió eurónyi a veszteség a négy évvel korábbi állapothoz képest. Ugyanakkor azt is jelezte, a klub keresi a lehetőségeket, és kaptak olyan ígéreteket, melyek alapján bíznak a szükséges költségek előteremtésében.

Jelenleg ugyan Komárom önkormányzatának nem sok köze van a stadion-felújítás menetéhez – az önkormányzat és a klub még 2020 szeptemberében lezárt minden ezzel kapcsolatos vitás kérdést –, ám a stadion, a környező telkekkel és melléképületekkel együtt továbbra is a város tulajdonát képezi. Ezeket az ingatlanokat 20 évre jelképes egy euróért bérli a KFC, ráadásul az önkormányzat vállalta, hogy ezalatt a 20 év alatt több mint 4 millió eurós támogatást – évente 205 ezer eurót – nyújt a klubnak, melyet alapvetően a létesítmény fenntartási költségeire fordíthat. A bérleti szerződés azt is tartalmazza, hogy a 20 év letelte után a létesítmény díjmentesen visszakerül a városhoz, és újra az önkormányzat működteti majd a labdarúgó-komplexumot.

(csá)

Kiírták a közbeszerzést a stadionfelújításra
Ilyen lesz a KFC új stadionja
120 éves a KFC
Újabb támogatás a komáromi focira

Top