Kiírták a közbeszerzést a stadionfelújításraSokan kérdezik Komáromban egyre csalódottabban, vajon valóban újjáépül-e a Komáromi Football Club stadionja és annak környéke, amire a magyar kormány több lépcsőben csaknem 11 millió eurós támogatást hagyott jóvá. Bár a projekt lassan halad, úgy tűnik, valami beindult, hiszen a KFC nemrégiben meghirdette a teljes körű stadionfelújításra vonatkozó közbeszerzést, amely jó esetben még az idén lezárulhat. Ha így lesz, értesüléseink szerint jövő tavasszal már valóban megkezdődhetnek az építési munkálatok, sőt, jövő ilyenkorra akár be is fejezhetik a kivitelezést.

Több mint négy évvel ezelőtt, még 2017 nyarán derült ki, hogy a magyar állam jelentős pénzügyi támogatásban részesíti a komáromi futballklubot, a KFC-t, amelynek felnőtt férficsapata akkor került fel az országos második osztályba – azóta is stabilan a mezőny tagja, sőt, az idei szezonban az élmezőnyben vitézkedik a csapat, még a legfelsőbb osztályba történő feljutás sem elképzelhetetlen.

2017-ben 1,8 milliárd forintnyi támogatást hagyott jóvá a magyar kormány, később pedig további támogatásokat is (nemcsak a stadionra, hanem például az utánpótlás-nevelésre). Jelenleg a klubnak már közel 11 millió eurónak megfelelő magyarországi pénzforrás áll rendelkezésére, amelyet a stadion teljes körű felújítására – ha úgy tetszik, egy új stadionra – fordíthat.

Már tavaly kiadták az építési engedélyt

A felek még 2018 őszén írták alá azt a bérleti szerződést, mely szerint a KFC – egész pontosan a KFC Komárno Polgári Társulás – jelképes 1 euróért 20 évre bérbe veheti a várostól mindazon városi tulajdonú területeket és ingatlanokat, amelyeket a stadionfejlesztés érint – tehát gyakorlatilag a stadion főépületét, a melléképületeket és a környező területeket. A város egyúttal vállalta, hogy 20 éven át évi 205 ezer eurónyi támogatást ad a KFC-nek fenntartási költségekre, rezsire, viszont a szerződés lejárta után a stadion díjmentesen visszakerül a városhoz.

Ezt követően azonban akadozni kezdett a felújítással kapcsolatos projekt, ennek egyik oka az önkormányzat és a klub között kirobbant vita volt. A város ugyanis mindenképpen szerette volna elérni, hogy a klub vezetésébe egy tagot delegálhasson, aki által rálátása lehet arra, hogy a várostól érkező évi 205 ezer eurónyi támogatást a klub rendeltetésszerűen és átlátható módon költi el, továbbá rendszeresen értesülhet az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokkal kapcsolatos történésekről – a városvezetés ezt azzal indokolta, hogy a klub nem kommunikál megfelelően az önkormányzattal. A klub pedig azt kérte, hogy a stadionfelújítás során lebontathassa a városi tulajdonban lévő, stadion melletti öreg fabarakkot. Végül hosszabb huzavona után megegyeztek a felek, és a bérleti szerződés kiegészítésében rögzítették, hogy a város jelölhet egy tagot a KFC vezetésébe, azonban szavazati jog nélkül – Bende István önkormányzati képviselő, jogász lett az –, a város pedig a bontást hagyta jóvá. Ezután az illetékes hatóság – még tavaly – kiadta az építési engedélyt.

Tavaly szeptemberben rendezték a vitás kérdéseket

Megérkezett a teljes támogatás

Azóta viszont eltelt egy év, és szemmel látható dolog nem történt a stadionfelújítás terén. Lapunk is többször érdeklődött, ám nem kaptunk érdemi információkat a klubtól. A legutóbbi, szeptemberi önkormányzati ülésen Bauer Ildikó képviselő ugyancsak arról érdeklődött, mi a helyzet az új stadionnal? Keszegh Béla polgármester megjegyezte, a városnak egy éve nincs semmi tennivalója a stadionfejlesztéssel kapcsolatban, ennek lebonyolítása teljes mértékben a klubra tartozik. Bende István, a klubvezetésbe delegált városi képviselő pedig arról tájékoztatott, hamarosan meghirdetik a közbeszerzést. Arra a kérdésre, hogy miért nem írták ki már tavaly, azt felelte, a klubvezetés idén januárban küldte el a magyar félnek a közbeszerzéssel kapcsolatos dokumentációt, illetve a KFC meg akarta várni, amíg megérkezik a magyarországi támogatás teljes összege – mostanra meg is érkezett a klub számlájára az összesen 10,5 millió eurónyi támogatás.

A képviselő ugyanakkor megjegyezte azt is, gondot jelenthet, hogy a közelmúltban megugrottak az építőanyagárak, 30 százalékos volt a drágulás, plusz az euró/forint árfolyam is kedvezőtlenül változott. A klubvezetésre hivatkozva azt is közölte, előfordulhat, hogy akár 3 millió eurónyi hiány is keletkezik, ám bíznak abban, hogy az építőanyagárak újra csökkenni fognak, illetve a klub arra is készen áll, hogy szponzoroktól szerezzen támogatást.

Hamarosan lezárul a közbeszerzés

A legújabb fejlemény, hogy nemrégiben a KFC valóban meghirdette a stadionfelújítással kapcsolatos közbeszerzést. Ezt október 22-én tették közzé a Közbeszerzési Hivatal weboldalán. A dokumentum tételesen sorolja fel a stadionfelújítással kapcsolatos munkálatokat, amiket majd a tender nyertesének, a majdani kivitelezőnek kell elvégeznie. A kivitelezés értéke a becslés szerint néhány ezer euró híján 11 millió euró. A közzétett kiírás alapján november 18-ig tehetnek ajánlatot az érdeklődők.

A közbeszerzés feltételei közt szerepel, hogy a megbízás aláírása után a kivitelezőnek 15 hónapja van a teljesítésre. Vagyis, ha a tender heteken belül sikerrel zárul – és függően természetesen attól, hogy mikor szerződik a klub a kivitelezővel – a stadionfelújításnak legkésőbb 2023 tavaszára mindenképpen be kellene fejeződnie. Információink szerint – és Bende István tájékoztatása alapján – ugyanakkor már jövő tavasszal kezdődhet, és bő fél év alatt, jövő novemberre akár be is fejeződhet a kivitelezés. Remélhetőleg nem merülnek fel újabb akadályok, és sem a drágább építőanyagok, sem pedig az árfolyam okozta veszteség nem jelent megoldhatatlan problémát.

Még szeptemberben kerestük a KFC-t, hogy pontos információkat közölhessünk a közbeszerzésről, a stadionfelújítás várható menetéről, ám egyelőre nem kaptunk érdemi tájékoztatást. Ismételt megkeresésünkre a klub ezt múlt pénteken azzal indokolta, hogy „a közbeszerzési törvény előírta titoktartási kötelezettségek betartása miatt egyeztetniük kell a közbeszerzést vezető felelős személlyel”. Amennyiben konkrét válaszokat kapunk, természetesen beszámolunk róla.

Ilyen lesz a stadion

Az új stadion egyes látványtervei már 2017-ben elkészültek, a részletes terveket pedig 2020 augusztusában mutatta be a KFC a komáromi képviselőtestület ülésén – nevezetesen a tervezőcsapat képviseletében Csémy Krisztián és Csémy Olivér építészek.

Eszerint az új stadion befogadóképessége 5300 fő lesz. Egyrészt – ahogy jelenleg is – a főépület pálya felőli részén marad a főtribün, mely új, buborékszerű tetőzetet kap. Másrészt új, fémszerkezetű lelátókat alakítanak ki a pálya körül, a főépülethez kapcsolva, U-alakban – ezek a lelátók nyolcsorosak lesznek. A futópályát felszámolják, így a pálya a főtribünhöz (és a megépülő lelátókhoz) közelebb helyezkedik majd el. Pályafűtés is lesz.

A főépületet teljesen átalakítják, mindkét oldalon hozzáépítenek egy kisebb szárnyat. A földszinten kap helyet két fő öltöző a pályára lépő csapatok számára, melyekhez bemelegítő helyiség is tartozik majd, illetve további két kisebb öltöző is épül. Az alsó szint bal szélén műszaki-technikai helyiségek lesznek. Az első emeleten 20 szállodai szobát alakítanak ki, fürdőszobával, toalettel – ez nagyjából egy busznyi embernek kínál majd szállást. A szállodaemelet két oldalán büfék épülnek a nézők számára, szomszédságukban mosdókkal, toalettekkel.

A második emelet a KFC igényeit elégíti ki, lesz egy wellness-részleg, szaunával, regenerációt szolgáló helyiségekkel, ami a szálloda vendégeit is kiszolgálja majd. A második szint közepén irodák, sajtóhelyiség, egy szolgálati lakás és egy kisebb gépház kialakítására kerül sor. A harmadik emeleten pedig VIP-tér épül ki, ami különböző rendezvények megtartása céljából is bérbe adható, továbbá lesznek irodahelyiségek, amiket akár állandó jelleggel is ki lehet adni. Az ebből befolyó pénzek fedezhetik a stadion üzemeltetési költségeinek egy részét – hangsúlyozták a tervezők. Épül két új lépcsőház, továbbá két liftet is üzembe helyeznek a központi épületben.

(csaba)
(látványtervek: Akvadrat Kft., fotók: KFC, Delta)

Kapcsolódó cikkeink:
Végre lezárult a KFC-ügy
Ilyen lesz a KFC új stadionja
120 éves a KFC
Látványos stadion épül

Top