Ősszel nyit az erőd új látogatóközpontja

Befejeződött az új látogatóközpont építése a komáromi központi erődben, a kaszárnyaépület főkapuja mellett. Jelenleg a berendezés beszerzése, egy állandó kiállítás létrehozása van folyamatban, ősszel valószínűleg átadják és meg is nyílhat a turisztikai fogadóközpont. A jövőben innen indulnak majd a várlátogatások. Ez lehetőséget teremt arra, hogy a jövőben a kaszárnyaépület már felújított szárnyába szabad legyen a bejárás.

2020 őszén derült ki, sikeres volt Észak- és Dél-Komárom közös pályázata: közel másfél millió euróból jelentős fejlesztésekre kerülhet sor az UNESCO kulturális világörökség várományos listáján is szereplő komáromi erődrendszerben – a központi erődben, illetve a dél-komáromi Igmándi erődben. A Pons Danubii EGTC közreműködésével irányított projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében valósul meg.

Szabaddá válhat a bejárás egy épületszárnyhoz

Fogadóközpont, trafóállomás

Észak-Komárom közel 950 ezer eurónyi támogatást kapott a központi erőd fejlesztésére, amihez az önkormányzat is hozzájárult 50 ezer euró körüli önrésszel. A leglátványosabb fejlesztés egy új turisztikai látogatóközpont kialakítása a kaszárnyaépület már korábban felújított főkapujánál. Ozimy Andrej, a várlátogatásokat szervező Pro Castello Comaromiensi közhasznú nonprofit szervezet igazgatója kérdésünkre elmondta, négy helyiséget újítottak fel teljesen. A fogadóközpontban működik majd a jegypénztár, teljesen új toaletteket is építettek a turisták és a személyzet számára, továbbá egy kiállítótermet is kialakítottak. Bár az építési munkák teljesen lezárultak – a kivitelező a közbeszerzést megnyerő, helyi Darton vállalat volt –, az elkövetkező hetekben még szükség van berendezések, bútorok, számítástechnika beszerzésére, illetve az erőd történelméről szóló kiállítás anyagainak összeállítására.

Az uniós támogatással megvalósuló beruházás része egy kevésbé látványos, mégis nagyon lényeges fejlesztés is, amely még folyamatban van. Egy trafóállomást létesítenek a kaszárnyaépületben, illetve lefektetik a fő villanyvezetékeket, ami megoldja az Újvár és az Öregvár energiaellátását. Ez alapfeltétele annak, hogy a későbbiekben további szolgáltatásokkal bővüljön a központi erőd, kiépülhessen a közvilágítás, illetve más tevékenységek, oda illő turisztikai vállalkozások is megtelepedhessenek a központi erőd területén.

A fejlesztés keretében a kaszárnyaépület homlokzatának egy újabb része is megújult, ám az előzetes tervekhez képest sajnos csak valamivel kisebb szakaszon. Ennek oka, hogy az elszabaduló építőanyagárak miatt ennyire jutott – tudtuk meg Ozimy Andrejtől.

Az infláció még nagyobb gondot jelent az Igmándi erőd fejlesztésénél, ahol – nagyrészt emiatt – méginkább meg kellett kurtítani a korábbi terveket. A dél-komáromi erődben eredetileg a meglévő kiállító- és fogadótér, az irodák, mosdók felújítását tervezték, valamint egy meleg ételeket kínáló étterem létesítését is, ám információink szerint alaposan át kellett tervezni a projektet a megváltozott körülmények miatt. A dél-komáromi beruházás 425 ezer eurónyi támogatást kapott az Európai Régiófejlesztési Alaptól a közös projekt keretében.

Alapvetően pénzkérdés

Dél-Komáromban ugyanakkor az eltelt két évtizedben jelentős fejlesztések zajlottak. Előbb a Monostori Erődben, amely ma már különböző fesztiválok, tömegeket megmozgató rendezvények helyszíne, majd a Csillagerődben, ahol 2021 őszétől egy világszinten is egyedülálló kulturális központ működik, mely az európai szobrászatot mutatja be pontos, méretarányos szobormásolatok segítségével. Csak az utóbbi fejlesztést 17 millió euróval (6 milliárd forinttal) támogatta a magyar állam.

Ezzel szemben az észak-komáromi központi erőd a városé, 2003-ban vásárolta meg a védelmi minisztériumtól 40 millió koronáért, vagyis 1,33 millió euróért. Sok tízmillió eurót kellene költeni a történelmi épületegyüttesre ahhoz, hogy visszanyerje eredeti állapotát, ilyen nagyságrendű befektetést azonban egy Komárom méretű város egyszerűen nem tud finanszírozni. A szlovák állam támogatása sajnos messze elmarad a magyarországitól, és legfeljebb pályázatok útján lehet pénzt szerezni – az utóbbi években ezt a város ki is használja, illetve a szlovák kulturális tárcától valamivel több forrás érkezik, mint korábban. De jóval többre lenne szükség.

Élet a várfalon belül

De térjünk vissza a látogatóközponthoz. A várlátogatásra érkező csoportok eddig – miután megváltották belépőjüket a közeli városi rendőrség épületében lévő jegypénztárban –, az egyébként kulcsra zárt Lipót-kapunál gyülekeztek, és ezen keresztül indultak az erőd bejárására idegenvezetővel. A látogatóközpont megnyitása után viszont már innen, a Lipót-kapu mögötti kaszárnyaépület főbejáratától indulnak majd a csoportok. Ez pedig azt is jelenti, hogy lehetőség nyílik arra, hogy a kaszárnyaépület már megújult szárnyához szabadon be lehessen jutni bárkinek, hiszen az erőd lezárt része a látogatóközponttól kezdődne.

A kaszárnyaépület kápolnarészében – a Pavillon Kronwerkben –, illetve ennek szomszédságában már jelenleg is konferenciaterem, éttermi rész és apartmanok találhatók, amelyek a jövőben jobban hozzáférhetők lennének. Itt található a Komáromi Szekeresgazdák Hagyományőrző Egyesület székhelye – egyben a történetüket bemutató kiállítás –, és a teljesen felújított Lőporos is, ahol rendszeresen tartanak kisebb rendezvényeket. Mint megírtuk, ebben a szárnyban épül a Kamarum Városi Sörfőzde, mely jó esetben már idén megkezdi működését, a későbbiekben pedig a tulajdonosok egy olyan teraszt is szeretnének kialakítani, ahol helyben fogyaszthatnák kézműves söreiket a szomjazók. Vagyis a látogatóközpont megnyitása lehetőséget teremt arra, hogy élet költözzön a várba – de legalábbis első lépésként a kaszárnyaépület egyik szárnyába szabadon beléphessenek a komáromiak.

„Szeptember 15-ig újabb pályázatot nyújtunk be az Interreg program keretében, hogy folytathassuk a fejlesztéseket – mondta el megkeresésünkre Keszegh Béla, Komárom polgármestere. – Folytatnánk a kaszárnyaépület homlokzatának felújítását, illetve egyes helyiségekét is annak érdekében, hogy a városi rendőrség a jövőben a vár területére költözhessen – ez nemcsak azért fontos, hogy folyamatosan nyitva lehessen az erőd, hanem azért is, hogy a rendőri jelenlét megakadályozza a korábbi lopásokat és rongálásokat. További termeket is szeretnénk felújítani, melyek később egy állandó, a komáromi hajógyártás történetét bemutató kiállításnak adnának otthont.“ Hozzátette, ezt a kiállítást már idén ősszel bemutatják, egyelőre időszakos jelleggel a Lőporosban – a kiállítás koordinátora Gráfel Lajos műemlékes.

Maga a látogatóközpont is valamikor az ősz folyamán nyithat meg, ugyancsak október tájékán.

Csaba Ádám

Kapcsolódó cikkeink:
Már épül a sörfőzde a várban
Újul a kaszárnyaépület, épül a fogadóközpont
Kaszárnyaépület: az egész tető megújult
Magyar segítséggel újulhat meg az erőd is?
Szabadon bejárhatunk majd a központi erődbe?

Top