Kaszárnyaépület: az egész tető megújult

Komárom. Múlt héten befejeződött a központi erődben található kaszárnyaépület tetőszerkezetének felújítása. Ez volt a rekonstrukció harmadik, utolsó szakasza, ami által a teljes tetőzet megújult, mintegy 540 méter hosszan – mindez nagyon fontos a történelmi épület állagának megóvása szempontjából.

Az Újvárban húzódó kaszárnyaépület tetőzetének felújítása hat évvel ezelőtt kezdődött. Sikeres pályázatok nyomán, fokozatosan újították fel a teljes tetőszerkezetet. Utolsóként a Duna felőli épületszárny tetejét renoválták – ez a 90 méter hosszúságú szakasz a szlovák kulturális minisztérium 565 ezer eurós támogatásából és 50 ezer eurós városi hozzájárulásból újulhatott meg. A munkálatok tavaly kezdődtek és idén június végén fejeződtek be – tájékoztatott Keszegh Béla, Komárom polgármestere.

Ősszel egy másik jelentős fejlesztés munkálatai is elkezdődnek, miután a város egy további pályázata is sikeres volt: a Szlovákia–Magyarország határon átnyúló együttműködési program keretében Komárom közel 850 ezer eurónyi támogatást kapott a központi erőd fejlesztésére, amihez az önkormányzat is hozzájárul 150 ezer euró körüli önrésszel. Ennek keretében egy új fogadóközpontot – turisztikai irodát – alakítanak ki a kaszárnyaépület főkapujánál, miközben az épület homlokzatának egy további részét is felújítják. A projekt lényeges eleme egy új trafóállomás létesítése, beleértve a fő villanyvezetékek lefektetését a központi erőd teljes területén. Ez utóbbi beruházás lényeges feltétele annak, hogy a jövőben a vár más részeibe egyesületek, turizmussal kapcsolatos szolgáltatások, illetve olyan intézmények és vállalkozások költözhessenek be, amelyek tevékenysége illik az erődhöz. A villamos-energetikai fejlesztés az alapja annak is, hogy a jövőben közvilágítást lehessen kiépíteni.

További munkálatok is folyamatban vannak, így optikai kábel bevezetése, kamerarendszer kiépítése, az Öregvár kéményeinek visszafalazása, illetve sáncainak karbantartása.

(cs)

Szabadon bejárhatunk majd a központi erődbe?
Amikor szovjetek éltek a várban
Virtuálisan látogathatunk a várba
Újul a kaszárnyatető a várban

Top