Világhírű szobrok a megújult Csillagerődben

Dél-Komárom. Október 8-tól látogatható a teljesen felújított dél-komáromi Csillagerőd, amelyben a budapesti Szépművészeti Múzeum több száz darabos gipszgyűjteménye lelt méltó otthonra. Az erődben kialakított korszerű kiállítótérben az antivitástól a reneszánszig mutatják be az európai szobrászatot, pontos, méretarányos szobormásolatokon keresztül. A több mint 7000 négyzetméteres kulturális központ 6 milliárd forintos (kb. 17 millió eurós) beruházással valósult meg. Nem mindennapi élményt ígér.

A komáromi erődrendszer egyik fontos elemét képezi a Duna déli partján álló Csillagerőd, amely azonban 1945 után egyre rosszabb állapotba került. A rendkívül leromlott állapotú épületegyüttes a Liget Budapest projekt keretében nyert egy esélyt a megújulásra – nyilatkozta az MTI-nek Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és a projekt miniszteri biztosa.

Az erődépületet és annak környezetét Mányi István Ybl-díjas építész tervei alapján teljes körűen felújították és bővítették egy új, többfunkciós kulturális központtal, modern kiállítótérrel is, amelynek köszönhetően a meglévő épület nettó alapterülete több mint 7 ezer négyzetméterre növekedett. Az Építészfórum tájékoztatása szerint az új, kibővített komplexumban a 21. századi igényeknek megfelelően vetítő- és előadóterem, múzeumpedagógiai foglalkoztató, múzeumbolt és kávézó is helyet kaptak. Az ágyú- és lőállásokat visszaállították történelmi állapotukba, az udvaron pedig egy szabadtéri színpadként is használható területet alakítottak ki. A munkálatok során 32 ezer köbméter földet mozgattak meg, 1200 négyzetméternyi kőfelületet újítottak fel, és 115 ezer darab bontott téglát építettek be.

Időutazás kétezer éven át

Baán László elmondta, a Szépművészeti Múzeum száz évvel ezelőtt egy jelentős, sok száz darabból álló gipszmásolati gyűjteményt állított össze, amely az antikvitás korától a reneszánszig megidézi az európai szobrászat legkiemelkedőbb alkotásait. E másolatok legjava a múzeum állandó kiállításainak része volt a 2. világháborúig, ám ezután 70 évre raktárba kerültek az alkotások – részben azért, mert megváltozott a másolatok megítélése, kevésbé tartották ezeket értékesnek. A XX. század vége felé azonban újra megváltozott a trend, ismét értékként kezdtek tekinteni a gipszöntvényekre.

2013-tól, a Liget Budapest projekt keretében sor került a teljes kollekció restaurálására, majd a gyűjtemény zömének, csaknem 300 szobormásolatnak az elhelyezésére a Csillagerőd megújult tereiben. A főigazgató kiemelte: ezen műtárgyak eredeti darabjainak döntő többsége soha nem kölcsönözhető, ezért sehol a világon nem kerülhetne egyetlen kiállításba például a milói

Vénusz és a Laokoón-szoborcsoport Michelangelo remekeivel, de Dél-Komáromban együtt látható Verrocchio Bartolomeo Colleonit és Donatello Gattamelatát ábrázoló, több méter magas, velencei és padovai lovas szobrainak minden részletében méretarányos másolata is. A Csillagerőd kiállítása tehát egyfajta kulturális időutazást, egy csaknem két évezredet átfogó művészettörténeti sétát tesz lehetővé, interaktív múzeumi körülmények között, bőséges információs anyaggal.

(fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Péntektől vasárnapig látogatható

Az új kulturális központot múlt szerdán, október 6-án ünnepélyes keretek között adták át – az eseményen Áder János magyar államfő, továbbá Dél- és Észak-Komárom polgármesterei, Molnár Attila és Keszegh Béla is jelen voltak. A köztársasági elnök az aradi vértanúk napján mondott beszédében kiemelte: „Ez az erőd ma újra őrtorony és bástya, a Szépművészeti Múzeum Európában is párját ritkító másolat-gyűjteményének őrhelye. A Csillagerőd megújulása és bővítése egy megnyert, 21. századi csata. Győzelem a romok, a felejtés, a pusztulás felett.“

(fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Az észak-komáromi Öregvár keleti bástyájával szemben fekvő Csillagerődben megnyílt kiállítás október 8-tól látogatható. Az érdeklődők péntektől vasárnapig 9 és 17 óra között kereshetik fel a görög, római és reneszánsz szobormásolatok kiállítását. Diákok és nyugdíjasok számára a belépő ára 500 forint, a felnőttjegy 1000 forint, 6 év alatti gyerekek számára a belépés ingyenes. A Csillagerődöt Észak-Komáromból érkezve a legkönnyebben a Táncsics Mihály utca felől tudjuk megközelíteni. Miután elhagytuk a Brigetio fürdőt, balra, a Duna irányába térünk le a Bem József utcába, az utca végénél pedig meg is pillantjuk úti célunkat. További információk ezen az oldalon olvashatók.

(cs)
(fotók: MTI, iranykomarom.hu)

(Cikkünk a Delta eheti számában jelent meg.)

Top