Orosz Örs: a nem szavazás feladás

A Magyar Közösségi Összefogás (MKP + Összefogás + Magyar Fórum) választási listáján a Komáromi járásból Orosz Örs került a legelőkelőbb, 6. helyre. Esélyekről, kampányról, programról, jövőről, a komáromi régióról kérdeztük.

 Életre hívtuk az Összefogás mozgalmát


Orosz Örs

– 34 éves, Dunamocsról származik

– egy fiúgyermek apja

– geográfus

– a Nyitra Megyei Önkormányzat MKP-s képviselője

– az Összefogás mozgalom alelnöke

– a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala egyik alapítója

– 12 éve a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője


• Hosszú vajúdás után felemás eredménnyel zárult a magyar pártok összefogását célzó törekvés. Megalakult ugyan a Magyar Közösségi Összefogás, ám a Híd nélkül, ami azt jelenti, hogy most is két magyar blokk csap össze a választáson. Hogyan látja utólag az egyeztetéseket? Min bukott el a szélesebb összefogás?

– Összességében sikeresnek ítélem, az Összefogás mozgalom eredeti célkitűzése ugyanis teljesült: szerintem nem kettő, hanem egy magyar lista indul a választásokon. Az utolsó pillanatig bíztunk benne, hogy a Híd az egység mellé áll, hiszen több vezető hidas politikus az összefogás híve volt, végül elnökségük máshogy döntött. A tárgyalások során felszólítottuk Bugár Bélát, Bastrnák Tibort és Jakab Elemért, hogy személyesen vállaljanak felelősséget az elmúlt időszak nem megfelelő magyar képviseletéért. Nem vállaltak. Feltételünk volt emellett az is: utasítsák el a Smerrel való együttműködés lehetőségét. Nem zárták ki. Aki igazán érezte az egység szükségességét a Hídból, az vagy velünk tart (Nagy József, Banai Tóth Pál) vagy esetleg azzal támogat, hogy nem indul a Híd listáján sem.
Emiatt is csúszott az MKP-val és a Magyar Fórummal való megegyezés, jobban örültem volna, ha már ősz elején lezárulnak az egyeztetések, és teljes erővel, jól felépített kampánnyal foglalkozhattunk volna az elhúzódó tárgyalások helyett.

• Hogyan értékeli a Híd 4 éves kormánytagságát? Mi az, ami Ön szerint is valós eredmény, illetve mi az a három dolog, amiben a leginkább mulasztott Bugár Béla pártja?

– Kétségtelen, hogy ha viszonylag halk is, de volt legalább valamilyen hangja a magyarságnak a parlamentben, érdemi eredmények viszont alig születtek. Morálisan helytelennek ítélem, hogy annak ellenére kormányra léptek a Smerrel, hogy éppen azzal kampányoltak, hogy „el tudnak képzelni Smer nélküli kormányt“. Végül mégsem tudtak, ez pedig választóik megvezetése. Ezt a szövetséget aztán azzal indokolták, hogy így akarnak gátat képezni a radikális pártok előtt. Ez se jött össze, az országot korrupcióba taszító kormányzásuk alatt a szélsőséges, Kotleba vezette párt rengeteget erősödött, az emberek elkeseredettek. A harmadik ilyen, hogy a Kuciak-gyilkosság után életben tartották ezt a romlott kormánykoalíciót. Politikai felelősségüket vállalni nem vállalják, a morális felelősséget viszont egyszer vállalniuk kell.

• Múlt heti számunkban összehasonlítottuk az MKÖ és a Híd választási listáját, az első 10 jelöltre fókuszálva. A fő különbség, hogy az MKÖ fiatalabb alternatívát kínál. Előny ez vagy hátrány?

– Előny. A magyar választói bizalom a Hídban a fent említettek miatt rendült meg, az MKP sikertelen szereplése a választásokon pedig a reménytől fosztotta meg a választókat. A fiatalság nem okolható a múlt hibáiért, de a mi feladatunk kijavítani azokat. A közös indulás most a reményt, a megújulás a bizalmat állíthatja vissza. Ez rettenetesen nehéz, de a leginkább fontos.
Míg bő egy évtizeddel ezelőtt jellemzően nagyobb arányban mentek választani a szlovákiai magyarok, mostanra megfordult a trend, a többségi nemzethez képest jóval alacsonyabb a szavazókedvük. Van receptjük a mozgósításra?
Az összefogás elindításakor azt láttuk, óriási közösségünk igénye az egységre, a megbékélésre. Hogy végre ne kelljen senkire se mutogatni. Három hét alatt 18 000 aláírás gyűlt össze. Épp azt láttuk, hogy felcsillant a remény és az emberek nem restek tenni a közösség sikeréért. Február 29-én történelmet írhatunk együtt és a megosztottság korszaka végére pont kerület. Március elseje után is várunk minden tenni akaró embert sorainkba, korábbi politikai hovatartozásától függetlenül.

Orosz1

• Van egy réteg, amely azt mondja, minek menjek szavazni, úgyis mindegy, ki kerül a parlamentbe, a 2000-es évek elején az MKP sem ért el semmi lényegeset érdekünkben, most a Híd is elhanyagolja a déli régiókat. Inkább otthon maradok. Miért válasszák mégis az MKÖ-t?

– A parlamenti székeket így is, úgy is el fogja foglalni valaki. Ez a valaki legyen olyan, aki itt él köztünk, ismer bennünket, ismeri a problémáinkat? Vagy inkább olyan, aki csak hallomásból ismeri Komáromot? A nem szavazás feladás. Adjunk esélyt a fiatal nemzedéknek, bizonyítsanak!

• A közvélemény-kutatások mind az MKÖ-t, mind a Hidat stabilan 5 százalék alá mérik, sőt, a legfrissebbek Érsek Árpádékat előrébb. Minimum reális, hogy egyik párt sem kerül be. Mi lesz, ha így lesz? Van olyan vélemény, hogy legalább valódi megújulás, igazi széles összefogás lesz az eredménye, egy magyar szubjektum jöhet létre…

– Mi az Összefogást komolyan gondoljuk, függetlenül az eredménytől várunk minden tenni akarót, aki a jövőn kíván dolgozni. A fiatal nemzedék feladata az új összefogás megteremtése, mi ennek álltunk neki, még időben, a választások előtt, hogy utána legyen mire építeni.
Én hiszek a magyar lista sikerében. Ha a kampányban is bizonyítani tudjuk, hogy mi már nem az egymás hibáit kutató, „veszekedő“ politikát akarjuk folytatni, hanem közösségünk sikeréért tudunk kompromisszumokat kötni, közösen gondolkodni és a szlovák kormányváltó erők számára is hiteles és erős partner tudunk lenni, akkor úgy hiszem, elegen megtisztelnek bizalmukkal. Egy reprezentatív felmérést is készíttetünk a magyar választók körében, melyből kiderült, a magyar szavazók 50,2%-a az MKÖ-re, s csupán 22,8%-a szavazna a Hídra.

kopjafaállítás Gombaszögön 2019

• A Hídhoz közeli sajtó felrótta Önnek, hogy jól járt a kampánnyal, hiszen cége 20 ezer eurót kapott az MKÖ-től plakátok, molinók, szórólapok, videóanyagok készítésére, illetve kifogások merültek fel a kampány átláthatóságával kapcsolatban.

– A Festivitas által kiállított számlák grafikai, nyomdai és marketing szolgáltatásokról szólnak. Ez az a pénz, amit mi ezen tevékenységek elvégzéséért kifizettünk beszállítóinknak. Egy évtizede foglalkozom reklámmal és rendezvényszervezéssel, miért ne csinálnám a kampányban azt, amihez értek? A kampányra egyébként kölcsönt vettem fel, melyet az Új Szó kérésére be is mutattam, meg is jelent a lapban. Az említett 20 ezer eurót meghaladó összeget én magam tette be az MKÖ transzparens számlájára. Gyakorlatilag azt a pénzt költjük most el ezekre a szolgáltatásokra, amit mi magunk fizettünk be a transzparens számlára, erre a célra.

• Miért lényeges, hogy legyen parlamenti képviselete a magyar közösségnek?

– Mert az MKÖ az egyetlen párt, akinek a déli régió az elsődleges. Kifejezett célunk, hogy elérjük: délre is érkezzenek beruházások, fejlesztések, épüljenek utak, teremtsünk megfelelő feltételeket a kis- és középvállalkozások számára. Azt akarjuk, hogy délen is olyan egészségügyi ellátás járjon, mint az ország más pontjain! Ha nem lesznek képviselőink a parlamentben, akiknek ez a régió a szívügyük, akkor a máshonnan származóktól irreális is lenne elvárni, hogy elsődlegesen mégis a mi vidékünket fejlesszék.

• Tegyük fel, hogy az MKÖ bekerült a parlamentbe és egy ellenzéki kormánykoalíció alakul, melynek részeként egy miniszteri posztot kap a párt. Melyik minisztériumot választaná és miért?

– Pártszövetségünk nyitott. A gazdaság, a környezetvédelem, a kultúra és az egészségügy, a bel- és külpolitika területén is kiváló szakembereink vannak.

• Amennyiben parlamenti mandátumot szerez a Komáromi járásból, mi lenne az a három legfontosabb dolog, amit szorgalmazna?

– A közmédia műsoridejének arányosítása, átalánytámogatás a magyar közművelődési, ifjúságnevelési és kulturális munkát végző intézményeknek és szervezeteknek. Teljes vasúti, közúti és hivatali kétnyelvűség a magyarlakta területeken. Krasznahorka várának újra nyitása. Szlovák-magyar ifjúsági csereprogramok, hogy a következő generáció már egy egymást jobban értő és elfogadó társadalmat alkosson.
A Komáromi járáson belül – alig merem elmondani, mert ezt már szinte mindenki ígérte – az izsai körforgalom megépítése, a gyorsforgalmi út nyomvonalának megváltoztatása, úgy, hogy Érsekújvárt alulról kerülje, a nemzetközi bicikliút (Eurovelo 6) teljes kiépítése, a komáromi kórház fejlesztése.

(csá)

Top