Nyestek a SingellőbenKomárom. Az elmúlt évek téli időszakaiban többször is megjelentek rókák Komáromban, most viszont néhány nyest tűnt fel a Singellő városrészben.

Nyestek

Egyre gyakoribb, hogy egyébként vadon élő állatok – elsősorban a téli időszakban – bemerészkednek a városokba. Ennek oka, hogy egyre inkább beszűkül az életterük, különösen hidegebb időben elegendő táplálékot sem találnak természetes környezetükben, így a lakott területek felé veszik az irányt, ahol több élelem várja őket.

Többen is jelezték, hogy éjjel macska nagyságú, bozontos farkú állatok tűntek fel a Klapka lakótelep környékén. Kiderült, éjjelente nyestek ólálkodnak a parkoló autók között. Ez az állat 40-55 centiméteresre is megnő, farka 25-30 cm, testtömege meghaladhatja a 2,5 kilogrammot.

Az autósoknak komoly kellemetlenséget is okozhat, mivel gyakran előfordul, hogy elrágja a járművek vezetékeit, vagy éppen a motortér szigetelését – utóbbit azért, hogy fészke alapanyagát szerezze meg ilyen módon. A kerékjáratnál jut be a motortérbe, és mivel itt eléggé meleg van, hamar kényelembe helyezi magát. Ravasz és okos állat, meglehetősen nehéz elriasztani, mivel territoriális élőlény, vagyis ha egyszer megszokott egy helyet, onnan nehéz elűzni. Leghatékonyabbnak az élve befogást tartják, de működhet az is, ha egy-két zacskónyi kutyaszőrrel próbáljuk elriasztani – a kutyákat és szagukat ugyanis nem állhatják.

Ez a kis termetű ragadozó vér nélkül gyilkol, megfojtja az áldozatát, és így pusztítja el. Ha sikerül egy tyúkólba bejutnia, minden baromfit elpusztít. Nem tanácsos barátságosan közeledni hozzá, ugyanis az embert is megharaphatja.

pint, illusztrációs felvétel

Top