Nyáron kezdődhet a nagy útfelújítás

A jelek szerint a tervezettnél jóval olcsóbb lesz a nagy útfelújítási projekt, félmillióval kevesebb az eredetileg jóváhagyott pénzcsomagnál. A komáromi képviselők jóváhagyták, hogy néhány felújítandó utca alatt, ahol ez a leginkább szükséges, a KOMVaK közreműködésével kicseréljék a vízvezetékeket. A gázszolgáltató is több helyen lecseréli az öreg vezetékeket még a felújítás előtt.

Tavaly nyáron a képviselő-testület végleg rábólintott arra, hogy Komáromban soha nem látott mértékben újuljanak meg utcák. Azóta folytak az előkészületek, kiírták a közbeszerzést a kivitelezőre, mely napokon belül lezárulhat, múlt csütörtökön (március 23-án) pedig arról szavaztak a képviselők, hogy milyen módon finanszírozza a város a felújítandó utcák alatti elöregedett vízvezetékek cseréjét – ezek a vízvezetékek ugyanis a város tulajdonát képezik, a vízmű csupán a rendszert üzemelteti.

A vízvezetékrendszer felújítására azért lenne szükség, hogy minimálisra csökkenjen a kockázata annak, hogy egy frissen felújított útszakaszt rövid időn belül fel kelljen bontani valamilyen meghibásodás miatt. Ezt elkerülendő a város nemcsak a vízműveket, hanem a gázszolgáltatót, a hőszolgáltató vállalatot, a villanyvezetékek üzemeltetőjét, a telekommunikációs vállalatokat is együttműködésre szólította fel, azt kérve, jelezzék, ha az érintett utcákban vezetékek, kábelek cseréjét tervezik a közeljövőben, és lehetőség szerint ezt még az útfelújítás megkezdése előtt tegyék meg. Egyértelműen pozitívan reagált a megkeresésre a gázszolgáltató – pontosabban a vezetékeket kezelő SPP Distribúcia vállalat –, és előrehozta a 2018-ra tervezett gázvezeték-felújításokat több érintett utca esetében is.

A KOMVaK komáromi vízmű is jelezte, hogy több utcában szükséges lenne a vízvezetékek cseréje, így a Király püspök utcában, az Eötvös utcán, Štefánik téren és Jókai utcában. Az elkövetkező napokban a városvezetés, a rendőrség, a gázszolgáltató és a vízművek képviselői tárgyalnak a munkálatok menetének részleteiről, mivel egyszerre több szempontot figyelembe véve kell majd felbontani az utcákat, összehangolni a munkákat, miközben arra is ügyelni kell, hogy minél kevésbé bénuljon meg a városi közlekedés a forgalmas utcák részbeni vagy teljes lezárása miatt. Ha az említett vezetékek cseréje megtörténik, utána kezdheti meg a közbeszerzésen nyertes cég az utak felújítását.

DSCF3601-e1468396321275

Félmillióval olcsóbb

Az előkészületek kapcsán néhányan ismételten bírálták a városvezetést, amiért magasabb összegre írták ki a közbeszerzést, mint ami az elfogadott határozatban szerepelt – 2,25 millió helyett 2,8 milliós plafonnal, ami szerintük nincs összhangban a törvényekkel. Keszegh Béla alpolgármester erre azt válaszolta, a közbeszerzés kiírása szakértői tanácsadás nyomán született, és a végső összeg még az eredetileg tervezett helyett is jóval alacsonyabb lesz, azaz jóval olcsóbb a város számára. Mint mondta, a közbeszerzés utolsó szakasza ugyan még nem zárult le, viszont három ajánlattevő vállalat is 1,7 millió euró körüli összegért vállalná a projektben szereplő utcák teljeskörű felújítását, azaz félmillió eurót spórol a város a tervezetthez képest, ráadásul 10 éves garanciával, tehát az esetleges javítások 10 évig nem a városi kasszát terhelik.

A képviselők végül megszavazták, hogy a város saját költségvetésből, pénzek átcsoportosításával finanszírozza a tulajdonában lévő, elöregedett vízvezetékek cseréjét, melynek költsége 400 ezer euró. Az alternatív lehetőség az volt, hogy hitelből fizessék ezt az összeget.

szavazás

Keszegh Béla kifejezte abbéli reményét, hogy – amennyiben nem lesznek nem várt akadályok – már a nyár végéig lezajlik a nagy útfelújítási projekt. Napokon belül kihirdethetik az útfelújítások kivitelezőjét, majd miután megtörtént az érintett utcák alatt a víz- és gázvezetékrendszer felújítása, jöhet maga az utcafelújítás.

Az alábbi komáromi utcák újulnak meg teljesen:

1. Eötvös utca

2. Duna rakpart

3. Hold utca

4. Jókai utca

5. Építők utcája

6. Komáromi Kacz utca

7. Király püspök utca

8. Štefánik tér

9. Határőr utca

10. Gútai sor

11. Lehár utca

12. Őrsújfalu: Jázmin utca

13. Őrsújfalu: Fenyves utca

14. Őrsújfalu: Méhes utca

15. Szabadság utca

(csá)

(Cikkünk a Delta március 27-i számában jelent meg.)

Kapcsolódó cikkek:

Nagy lépés előre
Járdafelújítás kezdődik

Top