Nincs karácsony kaktusz nélkülA brazíliai esőerdőkből származó karácsonyi kaktusz kitűnő karácsonyi ajándék lehet. Az egyik leghálásabb növény, bőséges virágáldással hálálja meg a cseppnyi figyelmet igénylő gondoskodást.

Christmas cactus (Schlumbergera) in pot

Fenn kell tartani az optimális hőmérsékletet, ez alapfeltétele annak, hogy a kaktusz virágozzék. Ez a növény a hűvösebb klímát szereti 16-21°C, éjszaka pedig 13-18°C az optimális hőmérséklet a növény számára ahhoz, hogy szépen virágozzék, ezért ne tegyük közel a fűtőtesthez. A megfelelő fényviszonyokat is biztosítani kell. Szeptembertől kezdve napi 12-13 órán át teljes sötétségben kell tartani ahhoz, hogy a virágok december elején jelenjenek meg. Mivel a karácsonyi kaktusz trópusi növény, rendszeres öntözést igényel, de nem fog virágozni, ha olyan cserépben tartjuk, amelyben gyakran megreked a víz. Az egészséges szobanövény titka a nedves, de jó vízelvezetésű talaj és cserép. Amikor közeledik a virágzás ideje, műtrágyázni is kell.

Ne változtassuk a virág helyét, és ne forgassuk a cserepét – ha egyszer megszokott egy állandó helyet, és ott jól érzi magát, ne tegyük máshová. Ha azt látjuk, hogy a bimbók leesnek, az a meleg miatt van – ilyenkor tegyük a növényt hűvüsebb, világosabb helyre. A puha, sárguló levelek azt jelzik, túlöntöztük. A magas páraigénye miatt néha vízzel lehet permetezni. Ha mindent jól csinálunk, egészen februárig virágokat hoz, több hullámban.

Elvirágzás után kicsit vissza kell vágni a hajtásokat. A levágott hajtásokat földbe dugva új növényeket szaporíthatunk. A kis karácsonyi kaktuszokat jövő karácsonykor akár el is ajándékozhatjuk.

Kép és szöveg: miriák

Top