Műemlékek felújítását támogatja a megye

A Nyitra megyei önkormányzat múlt hétfői ülésén a képviselők jóváhagyták a műemlékvédelemre irányuló kérelmeket. Ugyanakkor az augusztusi ülésre halasztották a kultúra-, sport- és idegenforgalmi támogatásokra vonatkozó döntést. A pályázatelbíráló bizottság javaslatára újabb öt évre Csütörtöky Józsefet nevezik ki a komáromi Duna Menti Múzeum élére.

3 ezer euróból megújul a volt megyeháza kapuja

Műemlékek felújítására az idei költségvetésből 100 ezer eurót szán a megye, e program keretében 28 kérvényt regisztráltak, amelyekre a pályázók összesen 118 ezer euró támogatást igényeltek. A Komáromi járásból négy tervezet kapott támogatást. Az IVV Kft. a komáromi erődrendszer négyes bástyája belső tereinek korszerűsítésére, ablakok cseréjére kapott 4500 eurót. A Szent András-bazilika Szent Rozália szobrának rendbetételét 2500 euróval támogatja a megye. Komárom város számára 3000 eurót hagytak jóvá a volt megyeháza kapujának teljes felújítására. 4000-4000 ezer euró anyagi támogatásban részesült két ógyallai projekt: a Konkoly család kriptájának, valamint a Feszty-kastély keleti szárnyának felújítására. A megyei önkormányzat által megszabott feltételek szerint a pályázóknak legalább 25 százalékban saját forrásból kell állniuk a költségeket.

Ami a kulturális és sporttámogatásokat illeti, a testület az augusztus 24-ei ülésre halasztotta megvitatásukat. „A megyei tanács júniusi ülésén javasoltam, a hivatal elektronikus levélben szólítsa fel a több mint 1800 pályázót, hogy jelezzék, a külső tényezőkre tekintettel meg tudják-e valósítani tervezett rendezvényeiket, illetve azon beruházásokat, amikre a támogatást kérték – nyilatkozta Farkas Iván, az MKP megyei frakcióvezetője. – A visszajelzések kiértékelése még nem fejeződött be. Feltárjuk az így módosult pénzügyi igényeket, figyelembe vesszük a koronavírus-járvány további, várható fejleményeit és az augusztusi ülésen hozunk döntést.” A frakcióvezető tájékoztatása szerint

előreláthatólag, bizonyos összeggel mégis támogatni fogja a megye az egészségügyi és a szociális területen beérkezett pályázatokat, beleértve az új támogatási séma alapján jegyzett pályázatokat a vidéki körzeti orvosi rendelők megnyitására és felújítására, valamint a megyei LEADER pályázatokat is.

Az idegenforgalmi és külkapcsolatokért felelős bizottság javaslatára a képviselők elfogadták a megyei turizmus hatékonyabb támogatását célzó új általános érvényű rendeletet. Orosz Örs, a bizottság elnöke rámutatott, a turisztikai támogatások rendszere ezentúl lehetőséget nyújt a kisebb beruházásokra az eddigi dologi kiadások mellett. Három kategóriában lehet majd pályázni: 1500 euróig kisebb pályázatokra, 3320 euróig a kiemelt jelentőséggel bíró rendezvényekre és kisebb beruházásokra. Létrehoztak egy speciális 5000 eurós pillért is a TDM (turisztikai desztináció menedzsment) szervezetek részére, ezekből Nyitra megyében összesen 3 található, köztük a komáromi székhelyű Dunamente TDM. Hasonló értelemben módosította az önkormányzat a kulturális és sporttámogatásokra vonatkozó általános érvényű rendeletet is. A legfeljebb 5000 eurós támogatást többéves hagyománnyal bíró rendezvényekre, kiemelt jelentőségű projektekre, illetve a sport infrastruktúra fejlesztésére lehet igényelni.

A szakmai pályázati bizottság javaslata alapján a képviselő-testület jóváhagyta Csütörtöky József kinevezését a Duna Menti Múzeum élére, újabb öt évre. Kinevezése augusztus 1-től érvényes. A megyei testület újabb öt évre megválasztotta a régi-új igazgatónőt, Viera Vlčkovát a komáromi Regionális Közművelődési Központ élére és meghatározott időre, a pályázat lezárásáig megerősítette posztján Mészáros Pétert, az ógyallai SOS szociális intézmény korábban megbízott igazgatóját. Továbbra sem sikerült igazgatót választani a komáromi Szinnyei József Könyvtár élére, ezért újabb pályázatot ír ki a megye a tisztség betöltésére.

(vkm)

Újítják a belvárosi épületeket

Top