„Most az összefogás ideje jött el“Milyen intézkedések történtek eddig a koronavírus jelentette fenyegetettség kapcsán Komáromban? Milyen hiányosságok tapasztalhatók? Hogyan oldja a város a szájmaszkok hiányát? Milyen további lépések várhatók a közeljövőben? Ezekről is kérdeztük Keszegh Bélát, Komárom polgármesterét.

• Mikor kezdett foglalkozni a város a koronavírus-veszéllyel?

– Azonnal, amint a helyzet megkívánta, esetenként korábban, mint a központi kormány. Elsőként az idősek otthonában korlátoztuk a mozgást, majd március 9-re összehívtam egy válságtanácskozást, ahol jó néhány, városi intézményekre vonatkozó óvintézkedést is meghoztunk. Bezárattuk a városi sportlétesítményeket, vagy például a művelődési központot, de az iskolákat és óvodákat is – utóbbiakat már március 13-án, miközben országosan csak március 16-tól rendelték el.

szijjarto_keszegh

• Március 9-én ült össze az országos válságstáb is, megszülettek az első komolyabb központi intézkedések. Van, aki dicsérte a Pellegrini-kormányt szigoráért, miközben bőven volt példa kaotikus lépésekre is. Hogyan értékeli az állami szerepvállalást?

– Válsághelyzetben az államnak, tehát a kormánynak van a legnagyobb hatásköre. A kabinet több helyes óvintézkedést hozott, amit szigorúan követtünk. Helyenként érezhető volt a kapkodás és az ebből adódó félreértések, amit a komáromiak például a határátkelés kapcsán érezhettek. A szlovák határzár bevezetésekor a rendőrség vezetői is bizonytalanok voltak és az illetékesektől is ellentmondó információk jelentek meg. A magyar határzárkor pedig a teherforgalom kapcsán volt fejetlenség, ami több fennakadást okozott, majd ezt is orvosolták. Molnár Attila dél-komáromi polgármesterrel közösen képviseltük a határ mentén ingázó munkavállalók érdekeit a legmagasabb szinten, aminek köszönhetően péntek reggeltől (március 20-tól) újra átengedik a túloldalon dolgozókat az Erzsébet hídon. Ez így sokkal jobb megoldás, hiszen vagy zárjuk le teljesen a határt, vagy pedig engedjük, hogy az ingázók a lehető legrövidebb úton jussanak el ottani munkahelyükre, kerülve a személyes érintkezéseket. Annak semmi értelme nem volt, hogy sok kilométert utazzanak a Duna túloldalán dolgozók, mert csak egy távoli átkelőn tudnak átmenni.

Bár nem közvetlenül a központi kormányzathoz köthető, de a Komáromi Járási Hivatal szerepvállalását nem érezzük. Nekik külön válságkezelő osztályuk van, ezért több segítséget várnánk. Sajnos, politikai jelöltek vannak a járási hivatalok élén, akik már a kormányváltást követő leváltásukra várnak. Ez a váltás vírusfenyegetés idején sok gondot okozhat.

A másik dolog, amit sok bizonytalanság követett, az a szájmaszkok kérdése, amiben a központi kormánytól nem kaptunk információt. Bevallom, én itt hiányoltam más intézmények, például az egészségügyi biztosítók szerepvállalását, ahova csinos összegeket fizetünk be havonta.

89602080_3673531722720375_2784313970989727744_o

• Komárom hogyan oldja a szájmaszkok hiányát?

– Megkerestük a nagyobb helyi cégeket, akik nagyobb tételben is képesek védőmaszkokat legyártani. Volt olyan vállalat, amelyik nem reagált túl előzékenyen, de olyan is, amelyik nagyon rugalmasan, például a Kožená galantéria társaság, ezúton is nagy köszönet Farkas Róbertnek. Első körben 3 ezer darabot gyártanak a városnak, de például a komáromi kórház számára is biztosítanak 2 ezer darabot.

• Elsősorban kik és mikor kapnak majd a szájmaszkokból?

– Egyértelműen az időseknek, a szociális intézményekben élőknek szeretnénk védőmaszkot biztosítani. Pénteken le is gyártották, meg is kezdtük a szétosztásukat – a komáromi idős polgárok a 035/2851 212-es telefonszámon jelezhetik igényüket. Ugyanakkor ezzel nem arra szeretnénk biztatni az időseket, hogy szájmaszkkal már bátran mászkáljanak a városban. Értsék meg, hogy ők a legveszélyeztetettebb csoport! Üljenek otthon nyugodtan, akkor is, ha például csak 50 méterre van az élelmiszerbolt. Az időseknek biztosítjuk a bevásárlást.

szajmaszkok

• Pontosan hogyan működik ez a bevásárlás?

– Telefonon adhatók le a rendelések. A város partnere ebben a Bástya élelmiszerbolt, őket lehet felhívni a 035/7710 110-es számon reggel 8 és délután 5 óra között. A rendelés alapján összeállítják a kért árucsomagot, majd a számlával együtt a város elszállítja a megadott címre – a házhozszállításban a város szociális munkásai és a városi rendőrök is segítenek, de a református egyház és az önkéntes tűzoltó egyesület is bekapcsolódik. Naponta két alkalommal szállítják ki a megrendelt élelmiszereket.

• Milyen lényeges döntések születtek még Komáromban?

– Mi vagyunk az egyetlen város Szlovákiában, ahol a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében teljesen leállították a tömegközlekedést. A városi buszok helyett a szociális taxit biztosítjuk az idősebbeknek és a mozgáskorlátozottaknak, amelyet a 035/2851 205-ös telefonszámon igényelhetnek. Egyúttal kérem is a rászorulókat, hogy csak indokolt esetben, például orvosi látogatás esetén kérjék. Szükség szerint a recept kiváltásában is az idősebbek segítségére lesznek a városi rendőrök és a szociális munkások.

jatszoter

Lezártuk a lekerített játszótereinket, és a nyitottak esetében is arra kértük a lakosokat, hogy tömegesen ne használják. Kétnyelvű figyelmeztető feliratokat helyeztünk ki. A városi rendőrök folyamatosan ellenőrzik a várost, a közrenddel kapcsolatos feladatokat Varga Tamás alpolgármester felügyeli. Ondrej Gajdáč alpolgármester az iskolák munkáját koordinálja, hiszen nincs szünet, csak rendhagyó módon folyik az oktatás. Ez egy lehetőség az iskoláknak is, hogy megmutassák, miként tudják kihasználni a digitális eszközöket, és hogy a tanárok is naprakészek a modern kor nyújtotta lehetőségekkel.

Nagyon fontosnak tartom az informáltságot. A városi televízió ezért a szokásosnál jóval gyakrabban tájékoztat, a város weboldalán pedig külön menüpontot hoztunk létre, ahová haladéktalanul feltesszük a koronavírussal kapcsolatos legfrissebb hivatalos információkat. A komáromi KT nyomda pedig ingyen nyomtatja ki a Komáromi Lapok következő, rendkívüli kiadását, melyben a koronavírussal kapcsolatos aktuális információkat gyűjtöttük össze, hogy azok is mihamarabb értesüljenek ezekről, akik nem interneteznek.

DSC_2002

• Milyen további lépések várhatók a közeljövőben?

– Folyamatosan igyekszünk reagálni a kihívásokra. Az operatív stábunk 2-3 naponta ülésezik, sőt az összetétele is változik annak függvényében, hogy épp milyen problémára kell választ adnunk. Amiben tudunk, segítünk.

A városi hivatalban két munkacsoportot is kialakítottunk. Az egyik a szociális kérdésekkel foglalkozik. A járvánnyal kapcsolatos helyzet komoly következményekkel jár, melyeket elsősorban az államnak kell majd oldania – gondolok itt például azokra, akik a karantén, vagy kényszerpihenő miatt kerülnek nehéz anyagi helyzetbe, vagy akik elveszítik munkájukat. Például a hiteltörlesztések befagyasztásával kapcsolatban is kormányszintű döntésre lenne szükség. Ugyanakkor bizonyos dolgokban a város is tud majd segíteni, felkészülünk arra az esetre, ha a krízishelyzet elhúzódik és hónapokig tart majd. Ebben az esetben bizonyos költségvetési átcsoportosításokra is szükség lesz.

A gazdasági munkacsoportunk pont ezzel foglalkozik, hogy milyen területektől tudunk pénzt elvonni. Bizonyos fejlesztésekről valószínűleg le kell mondanunk. Arról már most határoztunk, hogy az idei Komáromi Napok elmarad, és az így felszabaduló pénzt a válság következményeinek enyhítésére használjuk fel. Meg fogjuk hozni a szükséges intézkedéseket. Arra is fel kell készülni, hogy elhúzódó válsághelyzet esetén többszázezres bevételkiesése lehet a városnak, amire megoldást kell találni.

90178079_3670053963068151_106225459036946432_o

• Legközelebb mikor ül össze a képviselő-testület? Van olyan fontos döntés, amihez a képviselők hozzájárulására is szükség lenne?

– A betervezett ülést biztosan halasztjuk, felesleges kockázatot jelentene, ugyanakkor rendszeres kapcsolatban vagyok a képviselőkkel. A rendkívüli helyzetre való tekintettel a legsúlyosabb esetek kezelhetőek, mint például a szájmaszkok vásárlása vagy fertőtlenítés megrendelése. Mi is igyekszünk majd kihasználni a digitális kapcsolattartás lehetőségét. De ha azt hangsúlyozzuk, hogy mindenki maradjon otthon, akkor nem volna helyes most bizottsági vagy testületi üléseket tartani.

• Polgármesterként hogyan éli meg ezt az időszakot?

– Most az összefogás, a szolidaritás és a felelősségteljes magatartás ideje jött el. A város megtesz mindent, átérezzük a helyzet komolyságát. A lakosokon is nagyon sok múlik, hogy hogyan vészeljük át ezt az időszakot. Néhány napja jómagam is körbejártam a várost, és elbeszélgettem a lakosokkal. Kértem a játszótereken tartózkodó családokat, vegyék komolyan az óvintézkedéseket és tilalmakat, kerüljék a csoportosulást. Nem bírságokkal fenyegetőzünk, hanem a józan gondolkodásra hívjuk fel a figyelmet. Úgy látom, a kezdeti lazaság után a komáromiak egyre inkább ráébrednek arra, hogy fegyelmezettnek kell maradniuk. Ha felelősségteljesen viselkedünk, hatékonyan fogunk harcolni a vírus ellen. Újra találkozhatunk az utcákon és játszótereken, bár az életünk nem lesz ugyanaz, mint előtte volt. Talán nem véletlenek az ilyen jelzések, hogy elgondolkodjunk azon, milyenek a valódi értékeink, mennyi mindent tartunk ma már természetesnek, pedig nem mindig az. Vagy, hogy megbecsüljük jobban azokat az embereket, akik most is állják a sarat és keményen dolgoznak. Így ez a vírus nem ledönt, hanem megerősít minket.

(Csaba Ádám)

(Interjúnk március 20-án készült és a Delta eheti számában jelent meg.)

Megjelent a vírus a Komáromi járásban

Szükésgállapot a koronavírus miatt

A koronavírus a helyi sportot is lenullázta

Óvintézkedések Komáromban

Top