A koronavírus a helyi sportot is lenullázta

Megtörtént, amitől már egy ideje sokan tartottak: a koronavírus körül zajló események a sportéletbe is begyűrűztek, melynek következtében ez a szektor is (jobb esetben) hetekig tartó pihenőre kényszerül. A helyzet komolyságát mutatja, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban már egyre többen a nyári olimpia elhalasztásáról beszélnek. De mi történhet a következő hetekben a régiós sport berkein belül? Erről kérdeztük járásunk sportszemélyiségeit.

90145941_196944374951475_943670594866511872_n

Weszelovszky Gábor, az MBK Rieker COM-therm elnöke

„Jelen pillanatban csak annyit tudok mondani, hogy a szlovák kosárlabda-szövetség határozatának értelmében az extraligás szezon befejeződött. Ameddig lehetett, a csapat készült, de személy szerint örülök, hogy végül ilyen döntés született. A kialakult helyzet nem néz ki túl jól, és felelőtlenség lett volna kockáztatni bárkinek is az egészségét. A játékosainkat elengedtük, csapatépítésről pedig nagyon korai még beszélni. Jelenleg teljes gőzzel az adósságaink törlesztésére koncentrálunk, valamint arra, hogy ősszel el tudjunk indulni az extraligában. Természetesen ebből a szempontból nem jött rosszul a bajnokság vége, de ismét kihangsúlyozom, hogy a legfontosabb az emberek biztonsága.”

Kárpáty Ernő, a gútai sportbizottság elnöke

„Természetesen reagálni kellett a kialakult helyzetre, ezért a város valamennyi, tulajdonában levő sporttal kapcsolatos ingatlanát bezárta. Úgy tudom, a városban tevékenykedő sportolók az edzéseket sem tartják meg. A focisták kivételnek számítottak, hiszen ők a szabad ég alatt friss levegőn gyakorolhattak, de csütörtöktől már ők is felfüggesztették az edzéseket. Úgy gondolom, hogy az állami szerveknek pontosabban kellene informálniuk a lakosságot. Például sokan a sporttal kapcsolatos rendeletet sem tudták pontosan értelmezni. Mindenesetre reménykedem, hogy a lehető legrövidebb időn belül túllépünk ezen a koronavírusos történeten is.”

Uzola István, az ekeli labdarúgóklub elnöke

„Minden edzést töröltünk, a pálya pedig be van zárva. Így döntött az ekeli válságstáb, nekünk pedig ezt el kell fogadnunk. A felnőtt csapat tagjait megkértem, hogy egyénileg továbbra is tartsák magukat edzésben és folyamatosan dolgozzanak magukon. Tudomásom van arról is, hogy több régiós csapat sem edz. A kialakult helyzetről azt gondolom, hogy pánikolni ugyan nem kell, de jobb félni, mint megijedni. Mindent meg kell tenni azért, hogy csökkentsük egy nagyobb járvány kirobbanásának kockázatát. A korosztályos csapatok egyébként már korábban abbahagyták az edzést. Nem tehetünk mást, várjuk, hogy mi fog a közeljövőben történni.”

Ferencz László, a röplabdaklub elnöke

„Nagyon sok mindent nem tudok hozzátenni. Az ifjúsági csapatok nem edzenek, a tornatermek bezártak. Az extraligás fiúk a sportcsarnokban ugyan gyakoroltak, de közben az egész bajnokságot lefújták, így a szezon számunkra is véget ért. Bíztunk abban, hogy legalább nézők nélkül folytathatjuk, de el kell fogadni a szakemberek döntését. Kicsit szomorú vagyok a történtek miatt, ugyanis a csapat egyre jobb és jobb formába került, ugyanakkor a legfontosabb a lakosság biztonsága, így természetesen a jövőben is együtt fogunk működni a hivatalos szervekkel. Végül hivatalosan az extraliga bronzérmesei lettünk, az első ligás csapatunk pedig bajnok lett. Van tehát minek örülnünk.”

Cséplő Gyula, a KFC felnőtt csapatának vezetője

„Az első csapat az edzésprogram szerint készült minden nap, de csütörtöktől mindenki szabadságot kapott. A komplett ifjúsági korosztály egész héten nem edzett, az majd eldől, hogy a következő hetekben fognak-e, vagy sem. Arról már szerintem minden foci iránt érdeklődő ember értesült, hogy a hétvégi fordulók elmaradnak, és legközelebb talán március 28-án fogunk játszani. Magánvéleményem szerint azonban ez a dátum sem reális, és szinte biztos, hogy a bajnoki szünet tovább fog tartani. Azt viszont nem gondolom, hogy a hokisokhoz hasonlóan idő előtt fejeződik be a liga, inkább a mérkőzések besűrűsödésére számítok, azaz szerdán és szombaton is meccselni fogunk.”

Szayka Róbert, több danos kempo mester

„Természetesen a törvényt mi is betartjuk, bár az utolsó, még megtartott edzés előtt és után is kezet mosattam minden növendékkel, valamint lázat is mértünk. Ugyanakkor az állam által kiadott rendelet kicsit homályos, hiszen ha jól értelmeztem, a sporteseményekre vonatkozik. Ez ügyben kikértem az illetékes minisztérium véleményét, de nem kaptam választ. Csupán helyi szinten tudtam néhány dolgot kideríteni, de elég furcsának tartom, hogy miközben mi nem edzünk, a konditermek ajtaja bárki számára nyitva áll. Mint edző, pontosan tudom, hogy a hozzám járók, vagy a hozzájuk közel állók voltak-e külföldön, esetleg a veszélyes zónákban, míg a fitnesz termek ezt nem ellenőrzik. Szerintem ez nagyon veszélyes lehet, az állam által kiadott rendelet pedig erről nem határoz. A jövőben tehát fontos lenne egyértelműbben fogalmazni. Mindezek ellenére továbbra is azt mondom, a sportot nem szabad abbahagyni, hiszen az erős immunrendszer egyik alapköve, amire fertőzés esetén nagy szükség lehet.”

Broczky László, a kajak-kenu klub elnöke

„Óriási problémáink adódtak. Egyrészt rengeteg, nálunk sportoló gyerek volt kint horvátországi táborban, hazatérésüket követően pedig két hetes karanténba kerültek. A kisebbek ugyan itthon vannak, de az ő közeljövőjük is bizonytalan. A legnagyobb gondot azonban az olimpiára készülő csapatunk jelenti, hiszen ők Amerikában készültek, de meg kellett szakítaniuk a felkészülést, így ők is hazatértek, természetesen karanténba. A felkészülésük szempontjából nem túl kedvező fejlemény ez. Ennek ellenére minden tőlünk telhetőt elkövetünk. A csónakházat bezártuk, de előtte is fertőtlenítettünk, mindenkit a gyakori kézmosásra köteleztünk és a törölközőket is lecseréltük papírra. Az uszodák látogatását is hanyagoljuk egy időre. Nem akarjuk, hogy probléma legyen, ezért kiemelten óvatosak vagyunk. A következő napokban átgondoljuk, hogyan tovább.”

(Összeállításunk a Delta március 17-i számában jelent meg.)

Top