Szükségállapot a koronavírus miattA szlovák kormány vasárnap este szükségállapotot rendelt el az egészségügyben, azt követően, hogy múlt csütörtöktől rendkívüli helyzetet hirdettek ki a koronavírus európai és hazai terjedésével összefüggésben. Péntek reggeltől pedig gyakorlatilag az egész ország karantén alá került. Közben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) több kontinensre kiterjedő világjárványnak, azaz pandémiának minősítette a Kínából kiindult Covid–19 koronavírus-fertőzést. Szlovákiában 61 fertőzött van, a Komáromi járásban egyelőre nincs koronavírusos beteg, azonban két személlyel kapcsolatban már felmerült a fertőzésgyanú. Pánikra semmi ok, de az elővigyázatosság nagyon is indokolt – nagyjából ezzel a mondattal lehet összefoglalni az orvosszakértők, virológusok és állami vezetők üzenetét.

Ma már tudni lehet, hogy december elsején regisztrálták az első koronavírusos megbetegedést Kínában, Vuhan városban. A nagyvilág azonban – köszönhetően a kínai diktatórikus rezsim titkolózásának – csak egy hónappal később szerzett tudomást arról, hogy egy újfajta vírusfertőzés jelent meg a világ legnépesebb országában. Európában először Olaszországban ütötte fel a fejét a fertőzés, mely március 6-án jelent meg Szlovákia területén – ekkor regisztrálták az első megbetegedést.

wuhan

Megjelent a vírus az Érsekújvári járásban

Egy Pozsony környéki faluban élő 52 éves férfi volt az első fertőzött, majd pár nap alatt további betegeket azonosítottak, köztük az említett férfi két családtagját is. Bő egy hét alatt – vasárnap estig – már 61-re emelkedett a szlovákiai koronavírusos esetek száma, miközben országszerte 1436 személyt teszteltek koronavírusra. A többség a fővárosban vagy környékén él, a hétvégén azonban már egy érsekújvári járásbeli férfinál és egy nőnél is kimutatták a fertőzést. Szinte borítékolható, hogy lesz megbetegedés a Komáromi járásban is, a kérdés csak az, hogy mikor és hányan fertőződnek meg – bízzunk benne, hogy a lehető legkevesebben.

Információink szerint eddig két esetben merült fel koronavírus-gyanú a Komáromi járásban, ám a nyitrai egészségügyi központban elvégzett tesztek negatívak lettek. Úgy tudjuk, az első fertőzésgyanú még február 27-én merült fel, a másik pedig múlt szerdán, március 11-én. Utóbbi esetben egy 82 éves idős asszonyt vizsgáltak, aki férjével a komáromi, Ispotály utcai idősotthonban lakik. Őt Thaiföldről hazatért unokája látogatta meg még a látogatási tilalom bevezetése előtt. Péntekre kiderült, hogy nem fertőződött meg koronavírussal.

idosotthon

Súlyos óvintézkedések, pontatlan tájékoztatás

A parlamenti választásokon megbukott, de egyelőre továbbra is hivatalban lévő, Peter Pellegrini vezette szlovák kormány múlt hétfőig láthatóan nem foglalkozott kellőképpen a koronavírus jelentette kihívásokkal (nem véletlen, hogy a koronavírusról szóló tájékoztatónk, mely jelen összefoglalónk után olvasható, főként a magyarországi infóoldal alapján készült). Az sem egy ideális állapot, hogy járványfenyegetés idején a miniszterelnök vezeti az egészségügyi minisztériumot. Múlt hét elejéig legfeljebb a Közegészségügyi Hivatal állt a helyzet magaslatán, mely március 7-től betiltotta a látogatást a fekvőbeteg-ellátást is nyújtó egészségügyi intézményekben, illetve a szociális intézményekben – idősotthonokban. Sok esetben a helyi és megyei önkormányzatok is hamarabb kezdtek válságstábokat összehívni és óvintézkedéseket hozni saját hatáskörükben, mint a központi kormányzat – például Komáromban is.

Március 9-én aztán a kormány is felvette a fonalat, és megszülettek az első kormányszintű óvintézkedések. Egyrészt az ország területén betiltottak minden kulturális, társadalmi és sportjellegű tömegrendezvényt, illetve közösségi összejövetelt március 10-től március 23-ig, azaz két hétig.

IMG_20200313_145441

Pár napra rá, csütörtök reggeltől rendkívüli helyzetet hirdettek ki az országban, aminek nyomán további komoly intézkedéseket hoztak meg – az országos válságstáb döntése értelmében gyakorlatilag karanténba zárták Szlovákiát, lezárták a határokat, bezárták az iskolákat, a szórakozóhelyeket, vagy például az áruházak egy részét. Az első napokban rengeteg pontatlan információ hangzott el a kormánytagoktól és más állami illetékesektől is, ám a hétvégén már kezdett kikristályosodni, pontosan mit is jelentenek a bejelentett intézkedések. Vasárnap este pedig szükségállapotot rendeltek el.

Bezártak az iskolák

Hétfőtől az ország összes iskolája és óvodája bezárt – egyes helyeken, például Komáromban már pénteken is zárva voltak, miután a polgármester így döntött. Az iskolabezárás egyelőre március 23-ig szól, de nagyon is valószínű, hogy meg fogják hosszabbítani a határidőt – mindez természetesen az új koronavírus terjedésétől függ majd. Az írásbeli érettségiket elhalasztották, a szóbeli érettségi vizsga időpontja is későbbre tolódik majd. Egyelőre még nem teljesen tisztázott, hogy a kényszerszünet alatt milyen formában folytatódik a tanulók oktatása. Az iskolaügyi minisztérium rendelete szerint a pedagógusoknak – lehetőség szerint – elektronikus formában, tehát az internetes kommunikáció segítségével kell tartaniuk a kapcsolatot diákjaikkal. Ez több komáromi alapiskola esetében is beindulni látszik, több diák is kapott már leckét, feladatot a közösségi hálón, illetve e-mailen keresztül. Bezártak az egyetemek, főiskolák – itt is távoktatásra állnak át.

15960

Határzár: vannak kivételek

Régiónkat különösen érinti a határok lezárása. A kormányfő csütörtökön jelentette be, hogy legalább két hétre bezárják az ország reptereit, leállítják a személyforgalmat bonyolító nemzetközi vasúti és autóbusz-közlekedést, valamint lezárják az államhatárokat. A kisebb határátkelők forgalma teljesen szünetel, a nagyobbaknál – mint amilyen a komáromi is – pedig csak szlovák állampolgárokat, illetve a szlovákiai lakhellyel vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező személyeket engednek be. Pellegrini egyúttal közölte, minden hazatérőt 14 napos házi karanténra köteleznek.

E téren több félrevezető nyilatkozat is elhangzott az állami illetékesek részéről, például az, hogy a határ túloldalán – például a dél-komáromi ipari parkban – dolgozók egy munkáltatói igazolással naponta ingázhatnak majd, nem kell karanténba vonulniuk. Szombatra kiderült, ez nem így van.

A szlovák rendőrség szombati hivatalos közleménye leszögezi, hogy a Szlovákiában élő, de külföldön dolgozó személyeknek el kell dönteniük, vagy maradnak külföldön, vagy hazatérnek, ám utóbbi esetben itthon kell maradniuk. Vagyis vonatkozik rájuk a 14 napos otthoni karantén, tilos az ingázás. Ez ebben a pillanatban még nem vonatkozik a határ túloldalán dolgozó egészségügyi alkalmazottakra, ápolókra, gondozókra, ugyanakkor a kormányfő vasárnap jelezte, hamarosan megszüntethetik ezt a kivételt. Jelen állás szerint ugyancsak nem kell karanténba vonulniuk a nemzetközi teherforgalomban résztvevő kamionsofőröknek, teherautósofőröknek, pilótáknak, mozdonyvezetőknek, egészségügyi dolgozóknak – amennyiben teljesítik a közegészségügyi hivatal által előírt feltételeket. Azokra a szlovák állampolgárokra sem vonatkozik a kötelező karantén, akik a szlovák határtól legfeljebb 30 kilométerre élnek, de Szlovákiában dolgoznak – tehát például a magyarországi Rajkán élő szlovák állampolgárok továbbra is minden nap bejárhatnak pozsonyi munkahelyükre. (Azóta ismét módosítottak a szabályozáson. Jelen állás szerint csütörtök reggel 6 órától engedélyezik az ingázást a szlovák-magyar határ 30 kilométeres sávjára vonatkozóan, a szlovák és a magyar állampolgárok is átmehetnek a másik országban található munkahelyükre, amennyiben van munkáltatói igazolványuk és felmutatják személyi igazolványukat is.)

IMG_20200313_145050

Múlt pénteken a komáromi határátkelőnél is nagy volt a bizonytalanság, eleinte a hatóságok csak megállították a Szlovákiába érkezőket, később már a hőmérsékletüket is mérték. Vasárnapra azonban gyakorlatilag teljesen megszűnt a forgalom az Erzsébet hídon, mindkét irányban.

De mit jelent az otthoni karantén?

A közegészségügyi hivatal tájékoztatása alapján, aki március 12. után külföldről tér haza, az köteles ezt a tényt telefonon vagy elektronikus úton bejelenteni háziorvosának, aki elrendeli a 14 napig tartó otthoni karantént. Ezalatt az idő alatt a karanténba kerülő személyeknek figyelniük kell egészségi állapotukat, és ha gyanús tüneteket tapasztalnak, azonnal értesíteni orvosukat, illetve az illetékes regionális közegészségügyi hivatalt (bővebben cikkünk alján). A karantén annyit tesz, hogy nem hagyhatja el otthonát – ez természetesen az egy háztartásban élők mindegyikére, az összes családtagra vonatkozik. Aki megszegi az előírásokat, 1659 eurós bírsággal sújtható. Eddig bizonyítottan 205 esetben sértették meg a karantén szabályait, hétfőtől megkezdődik a bírságok kiszabása is.

Nincs áruhiány

Az eddigi tapasztalatok szerint az óvintézkedések bejelentése után közepesnek mondható bevásárlási láz indult be, az emberek főként lisztet, cukrot, tartós élelmiszereket, valamint fertőtlenítő szereket, törlőkendőket és – némileg érthetetlen módon – toalettpapírt halmoztak fel. Ennek ellenére azonban nem tapasztalható különösebb áruhiány, az ellátás folyamatos.

A központi válságstáb csütörtöki döntése értelmében a nagy bevásárlóközpontokban csak az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak, illetve a drogériák üzemelhetnek. A kormány vasárnap esti rendkívüli ülésén azonban tovább szigorítottak: elrendelték, hogy hétfőtől tartson zárva az üzletek nagy többsége. Csak az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak, a drogériák, az újságárusok, benzinkutak, posták, bankok, biztosítók és állateledelt árusító boltok tarthatnak nyitva. Ezen kívül az éttermek és gyorsbüfék is, azonban csupán kiadhatják az ételt, amit helyben nem fogyaszthatnak el a vendégek.

mozi1

A különböző állami, megyei és helyi hivatalok is korlátozottan tartanak nyitva, az ügyfeleket elektronikus, illetve telefonos kommunikációra biztatják, előfordul, hogy csak az iktatók tartanak nyitva. Az adóhivatal például hangsúlyozta, hogy lehetőség van az adóbevallás beadásának halasztására is.

Az említetteken kívül országszerte bezárták a fürdőket, az uszodákat, az üdülő- és síközpontokat, a szórakozóhelyeket, a diszkókat és hasonló létesítményeket. Gyakorlatilag az összes sporteseményt is betiltották, szünetelnek (vagy idő előtt befejeződtek) a különböző bajnokságok – erről bővebben sportrovatunkban is olvashatnak –, de például a fitnesz- és edzőtermek sem működhetnek. Ugyancsak tilos nyitva lenniük a különböző szépségápoló és wellness szalonoknak, fodrászatoknak, bölcsődéknek, cukrászdáknak, kávézóknak, bároknak és kocsmáknak.

Komáromi helyzetjelentés

Komáromban például bezárt a Duna Menti Múzeum, tilos a látogatás a komáromi kórházban és az idősotthonokban, szünetel a vetítés a komáromi Tatra moziban, a Jókai Színház elhalasztotta előadásait, bezárt a Szinnyei József Könyvtár, elmaradtak a március 15-i ünnepségek. A sort lehetne folytatni.

koronavirus_22

A tervezett esküvőket viszont megtartják a komáromi városházán, azonban az újabb időpontok egyeztetése során a következő hetekre csak szűk családi körben fogad párokat a városi hivatal.

Temetések esetén ugyancsak ajánlott a lehető legszűkebb körben búcsúztatni az elhunytat. A Szlovák Püspökkari Konferencia arról határozott, hogy két hétig nem tartanak misét a katolikus templomokban. A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház is alkalmazta az állami előírásokat, ezért felkérte az egyházközösségeik vezetőit, hogy március 23-ig ne tartsanak istentiszteletet, bibliaórákat, közösségi összejöveteleket. Ugyanígy jártak el a kisebb egyházak, például a Komáromi Zsidó Hitközség múlt heti purimi rendezvényét sem tartották meg.

„Kérjük a lakosokat, lehetőség szerint maradjanak otthon! Kerüljék azokat a helyeket, ahol nagyobb tömeg mozog!“ – áll Komárom város felhívásában. Úgy tűnik, a régióban élők viszonylag jól alkalmazkodtak a korlátozásokhoz, a hétvégén Komárom utcái teljesen kiürültek, az emberek nagy többsége otthon tartózkodott. A városi hivatal is „vészüzemmódban” működik: csak a Klapka téri ügyfélközpont fogadja az ügyfeleket, az egyes osztályokat nem kereshetik fel a lakosok. Keszegh Béla, Komárom polgármestere egyébként hétfőre is összehívta a helyi válságstábot, ahol a várakozások szerint egy külön akciócsoport felállításáról dönthetnek, amely segíti majd a komáromi rászorulókat, időseket, például a bevásárlások intézésében. (Ez azóta megtörtént. Komáromban a 035/7710 100-as telefonszámon lehet leadni a rendeléseket a bevásárlásra, reggel 8 és délután 5 óra között, a megrendelt árut egyszerre, naponta két alkalommal szállítják ki.)

Fontos a fegyelem

A szlovák kormányzat tehát komoly intézkedéseket hozott, a kezdeti fejetlenség, bizonytalanság és információs káosz után úgy tűnik, egy hét alatt felvette a minimálisan elvárható ritmust. Az elkövetkező napokban további intézkedések részleteit pontosíthatják, az sem kizárt, hogy további korlátozásokat vezetnek be. Egy dolog biztos: nagyon sok múlik majd a lakosság hozzáállásán, azon, hogy hajlandóak vagyunk-e betartani a kellemetlen intézkedéseket – sok ember élete, saját és hozzátartozóink egészsége múlhat azon, hogy képesek leszünk-e fegyelmezetten viselkedni. Fel kell készülni arra is, hogy két hétnél tovább tart majd a járványveszély – akár két hónapig is. Pánikra nincs ok, a fokozott elővigyázatosság és a fegyelem azonban nagyon is indokolt!

Sátorosbánya, 2020. március 13. Szlovák rendõr visszafordít egy személygépkocsit Magyarország felé a Somoskõújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelõhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelõin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenõrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldrõl érkezõnek 14 napos karanténba kell vonulnia. MTI/Komka Péter

Friss információk az egészségügyi minisztérium weboldalán: www.health.gov.sk, valamint a közegészségügyi hivatal honlapján: www.uvzsr.sk, illetve a vasárnap elindított www.korona.gov.sk oldalon olvashatók.

Csaba Ádám
(fotók: MTI, Delta, Komáromi Városi Hivatal)

(Összefoglalónk március 15-én, a szlovák kormány rendkívüli ülése után, az esti órákban íródott. Azóta néhány további óvintézkedést is bevezettek, illetve pontosítottak néhány rendelkezést – a legfontosabbakat jeleztük is a cikkben.)


Kérdések és válaszok a koronavírusról

Nemcsak a koronavírus terjed világszerte, hanem egy csomó ezzel kapcsolatos félrevezető információ, pontatlan tájékoztatás és álhír is. Az alábbiakban a magyar kormány tájékoztató oldalának felhasználásával (koronavirus.gov.hu), illetve a hivatalos szlovák tájékoztatás alapján igyekszünk hiteles információkat adni néhány gyakori kérdéssel kapcsolatban.

cinsky-koronavirus-1536x864

Mik a koronavírusok?

A nevüket az elektronmikroszkóppal látható, koronára emlékeztető, felszíni kitüremkedéseik alapján kapott koronavírus törzsek alapvetően az állatoknál fordulnak elő, némelyek képesek az emberben is fertőzést okozni. Az 1960-as évektől kórokozóként ismert koronavírusok mind állatról emberre, mind emberről emberre terjedhetnek.

Mit kell tudni az újfajta koronavírusról?

Az új koronavírust (SARS-CoV-2) Kínában azonosították 2019 végén. Kezdetben 2019-nCoV (új koronavírus) névvel illették, majd az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslatára SARS-CoV-2-re keresztelték a korábbi SARS-CoV-val (Severe Acute Respiratory Syndrome – súlyos heveny légúti tünetegyüttes vírusa) való rokonsága alapján. Az általa okozott betegséget COVID-19-nek (COVID: coronavirus disease – koronavírus okozta megbetegedés 2019) nevezik.

Mik a tünetei a megbetegedésnek?

Az újfajta koronavírus okozta megbetegedés leggyakrabban enyhe tünetekkel jár, láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom és fáradékonyság jelentkezhetnek. Ritkábban súlyos kórforma alakulhat ki, ami tüdőgyulladással, heveny légzési elégtelenséggel, vagy akár szepszissel (vérmérgezés), keringési vagy több szervi elégtelenséggel járhat. Azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek.

Hogyan terjed az új koronavírus?

A vírus leginkább cseppfertőzéssel terjed: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, az arc, a száj, az orr érintésével bejuthat a szervezetbe. Egyelőre nem ismert, hogy pontosan mennyi ideig marad fertőzőképes a vírus a felületeken, annyi azonban bizonyos, hogy az egyszerű fertőtlenítőszerek elpusztítják.

Hogy lehet gyógyítani a megbetegedést?

Jelenleg nincs kezelési módja, gyógyszere. Enyhe esetekben a panaszok csillapítása a cél, súlyos állapotú betegnél az immunrendszert, a légzést, a keringést támogató kezeléseket alkalmaznak (pl. oxigénterápia, folyadék-egyensúly helyreállítása, egyéb vírusok ellen korábban kifejlesztett gyógyszerek, szükség esetén légzéstámogatás).

Van-e védőoltás az új koronavírus ellen?

A koronavírusok, így az új koronavírus ellen nincs védőoltás. Az új koronavírus esetében megkezdődött a vakcinafejlesztés, a védőoltás előállítása akár egy-másfél évig is eltarthat.

Mit tegyek a megelőzés érdekében?

A legfontosabb a gyakori és alapos szappanos kézmosás, vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítő használata. Különösen javasolt mosdó használatát követően és étkezés előtt! A maszk önmagában nem elegendő a fertőzés megállításához, ám viselése mások védelme érdekében javasolt, ha valaki légúti tünetektől szenved. Amennyiben valamilyen alapbetegsége van, saját védelme érdekében viseljen maszkot! Ha köhög vagy tüsszent, használjon papírzsebkendőt, azt használat után azonnal dobja ki a szemetesbe, majd mosson/fertőtlenítsen kezet!

Milyen fertőtlenítő szerek hatásosak?

A koronavírusok hatástalanításához virucid (vírusölő) hatású fertőtlenítőszerek alkalmazhatók. Megfelelő az alapos, legalább 20 másodpercig tartó, szappanos kézmosás, illetve alkoholos kézfertőtlenítők használata is. Felmosáshoz, takarításhoz is használjon fertőtlenítő tisztítószert! Szellőztessen gyakran!

Az influenza elleni oltás véd a koronavírus ellen?

Az influenza elleni oltás nem ad védettséget az új koronavírus okozta fertőzéssel szemben.

Mi a teendő, ha úgy érzem, megfertőződtem?

Ha az új koronavírus okozta megbetegedés tüneteit tapasztalja, minél hamarabb kérjen telefonos segítséget! Személyesen ne keressen fel semmilyen egészségügyi intézményt, orvosi rendelőt! Hívja háziorvosát, rendelési időn kívül a 112-őt vagy a 155-öt, esetleg az országos egészségügyi információs központot a 0800 221 234-es telefonszámon. A Nyitrai Regionális Közegészségügyi Hivatal a 0948 495 915-ös telefonszámon, a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal a 0911 305 651-es telefonszámon érhető el – illetve utóbbi hivatal a koronaviruskn@uvzsr.sk email címen is. Kövesse a telefonon kapott utasításokat!

Várandósként mit tegyek a megelőzés érdekében?

Tartsa be a normál higiéniai rendszabályokat, ami influenza-szezonban egyébként is javasolt! Ide tartozik például a gyakori és alapos szappanos kézmosás, alkoholos kézfertőtlenítés. Tömegközlekedési eszközön történő utazáskor kerülje arca, szája, orra és szemei érintését! Jelenleg semmilyen adat nincs arról, hogy az új koronavírusnak magzatkárosító hatása lenne.

Szükséges élelmiszereket felhalmoznom?

A lakossági ellátás kiegyensúlyozott, a készletek biztosítják az esetlegesen, rövid időre jelentkező áruhiány pótlását. A nemzetközi teherforgalom továbbra is folyamatos – vagyis érkeznek áruk külföldről. Bár hétvégén korlátozzák az üzletek nyitvatartását, az élelmiszerüzletekre, drogériákra és gyógyszertárakra ez nem vonatkozik. Komolyabb fennakadás nem várható az élelmiszerellátás terén. Gondolja végig saját szükségleteit, és annak megfelelően intézze vásárlásait!


Top