Miért késik a belgyógyászat felújítása?

Új közbeszerzést írnak ki a komáromi kórház belgyógyászati pavilonjának felújítására – döntött a Nyitra megyei önkormányzat múlt héten. Ez azt jelenti, hogy a régóta várt beruházásra – a pozitív forgatókönyv szerint is – újabb hónapokat kell várni. Miért szüntették meg a korábbi közbeszerzést? Miért nem írták alá a már korábban kihirdetett nyertes céggel a szerződést? Megújulhat-e még ebben az évben az épület? Milyen veszteségeket jelent mindez a kórház számára?

A Nyitra megyei önkormányzat még 2015-ben döntött arról, hogy fenntartóként 840 ezer eurót ruház be a komáromi kórház belgyógyászati pavilonjának felújításába. Az összeg másik felét a kórház működtetője, a Forlife nonprofit szervezet vállalta volna magára. A meghirdetett közbeszerzésre a határidő lejártáig – vagyis 2016. március 11-ig – nyolc cég jelentkezett. A szerkesztőségünk birtokába került jegyzőkönyv másolata szerint a későbbi győztes komáromi Darton Kft.-nél hárman is olcsóbban vállalták volna a kivitelezést, más mutatókban (mint például az építés határideje) azonban a többieknél kedvezőbb ajánlattal állt elő a komáromi vállalat. „Mindent összevetve mi nyújtottuk a legjobb feltételeket“ – mondja a Deltának Peter Šimon, a cég ügyvezető igazgatója, amikor arról kérdezzük, miért az ő pályázatukat hozták ki győztesként. A Darton neve egyébként sokak számára ismerős lehet, ez a cég volt ugyanis az, amelyet a komáromi erődben található valamikori kaszárnyaépület tetőzetének felújításával bíztak meg.

DSCN2867

A Darton nem mutyizik

A megyei hivatal 2016. május 5-én keltezett hivatalos levélben közölte a céggel, hogy a közbeszerzést megnyerték, megemlítve azt is, hogy – eleget téve a törvényi kötelezettségeknek – leghamarabb az értesítés feladásától számított 16 napon belül, de legkésőbb a hűségnyilatkozat határidejének lejárta előtt, vagyis 2016. július 31-ig szerződést kötnek velük. Erre azonban azóta sem került sor: vagyis a kivitelezésről szóló szerződés a mai napig nincs aláírva. Ennek okait MKP-s megyei képviselők többször is számon kérték a megyei hivatalon, ahonnan azt a választ kapták, hogy a közbeszerzéssel kapcsolatban több hiányosság is felmerült, az aláírás ezért csúszik – konkrétumokat azonban nem említettek. A valódi okok azonban nem a versenypályázat hiányosságaival vannak összefüggésben, hanem sokkal inkább politikai természetűek – mondja egy neve elhallgatását kérő forrásunk. Véleménye szerint politikai játszmák gátolják a beruházás megkezdését: a megyei hivatal Smer-es káderei ugyanis nem a Dartont akarták kihozni győztesnek – a komáromi cégtől ugyanis nem remélhettek „jutalékot“, azaz némi csúszópénzt a pozitív elbírálásért. Hogy érkezett-e ilyen irányú megkeresés a Dartonhoz, azt Peter Šimon ügyvezető igazgató lapunknak sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta.

Kinek a hatásköre?

Annak érdekében, hogy kiderüljön, milyen konkrét hiányosságok merültek fel a közbeszerzés során (amire a megyei hivatal korábban hivatkozott), Farkas Iván, az MKP Nyitra megyei frakcióvezetője javaslatára a megyei hivatal még tavaly ősszel felkérte a Közbeszerzési Hivatalt, indítson vizsgálatot. Farkas Iván határozati javaslatában az is szerepelt, amennyiben az állami szerv nem talál hibákat, haladéktalanul alá kell írni a Dartonnal a szerződést.

DSC_0017-1-e1461566640611

A Közbeszerzési Hivatal a teljes közbeszerzést vizsgálva végül 11 pontban tárt fel hiányosságokat, de konkrétan csak egy pontban említik a Darton céget, a többiben a többi pályázó követett el – jellemzően – formai hibákat. Ráadásul – mint ahogyan azt a vizsgálat eredménye kimutatta – a 11 hiányosság egyike sem olyan súlyos, hogy ezek miatt meg kellett volna szüntetni a közbeszerzést. Pedig pontosan ez történt: a megyei hivatal egyik alkalmazottja a fenti hiányosságokra való hivatkozással megszüntette a versenypályázatot. Az sem teljesen világos ugyanakkor, hogy erre volt-e hatásköre. A  képviselők egy része szerint egy megyei közbeszerzést csak a megyei önkormányzat nyilváníthat semmisnek – legalábbis a megye statútuma szerint.

Komoly versenyhátrányban a kórház

A múlt hétig tehát úgy állt a helyzet, hogy van egy közbeszerzés, amit a megye ugyan lefolytatott, majd győztest is hirdetett, később mégis érvénytelenített. Mivel két és fél év múlva, 2020-ban új versenypályázatot írnak ki a kórház működtetésére, Becse Norbert, az MKP Nyitra megyei képviselője szerint az sem kizárt, hogy a felújítás megkezdését a megyei hivatal azért halogatja, hogy a megye majd az új tulajdonossal vagy működtetővel fizettesse meg a beruházás (vagyis a teljes felújítás) költségeit.

Az elmúlt héten azonban újabb fordulatot vett az ügy: a képviselő-testület elfogadta Szabó Olga MKP-s képviselő javaslatát, amelynek értelmében új közbeszerzést írnak ki. Ennél jobb és gyorsabb megoldásnak tartaná a szintén MKP-s képviselő, Petheő Attila, ha az épület esetében vészhelyzetet hirdetnének ki, így ugyanis gyorsított eljárásban történhetne meg a felújítás. Hogy a Szabó Olga által kezdeményezett új pályázaton mikor hirdethetnek győztest, és mikor kezdődhetnek meg a tényleges munkálatok, a komáromi kórház szempontjából korántsem mindegy. A jelenlegi helyzetben ugyanis a kórház jelentős versenyhátrányban van a régió többi kórházaival szemben. A beruházás megvalósulásával minőségileg nagyot lépne előre az intézmény, ugyanis egy teljesen modern belgyógyászati osztály épülne meg – vélekedik Dudáš Viktor kórházigazgató.

korhaz-e1430722125243

Perelne a korábbi nyertes pályázó

„Hosszú ideje átmeneti állapotban vagyunk kénytelenek működni, s amíg a beruházás meg nem valósul, ez így is marad. Több osztályunk is, mint például a belgyógyászat, a belgyógyászati intenzív, a geriátria, a neurológia vagy a kardiológia ideiglenes épületekben, helyiségekben működik. Ezek az épületek több mint harmincévesek és nem alkalmasak a megfelelő színvonalú ellátás teljesítésére. Ráadásul átalakításuk is már több tízezer eurójába került a kórháznak“ – hangsúlyozza Dudáš. Véleménye szerint a legnagyobb probléma, hogy nincs annyi kórházi fekvőhely, amennyire szükségük lenne. „Több betegünket más kórházba kellett szállítani. A mi érdekünk tehát egyértelműen az lett volna, hogy minél hamarabb rendeződjön az ügy. De már nem bízom semmiben“ – tette hozzá az igazgató.

Az új közbeszerzés kiírásával a történetnek azonban még nincs vége: a Darton ugyanis a megszüntetett közbeszerzés miatt jogi lépéseket tervez. A cég ügyvezetője elismeri, a szerződést ugyan nem írták alá, ám véleménye szerint az arról szóló hivatalos értesítést, hogy a cége nyerte a pályázatot, jogi szempontból is garanciát jelent arra, hogy a felújításról szóló kontraktust törvényben rögzített határidőn belül alá kell írniuk.

Langschadl Mátyás

Top