Mi lesz a belgyógyászat felújításával?

Már a nyár elején el kellett volna kezdeni a komáromi kórház belgyógyászati pavilonjának felújítását, melyet Nyitra Megye Önkormányzata finanszíroz. Azonban hiába volt eredményes a kivitelezésre kiírt közbeszerzés, még mindig nem kezdődhettek meg a munkálatok. Közben a betegek és orvosok már közel másfél éve egy szűkösebb, átmeneti épületet kénytelenek használni.

IMG_1965

Nyitra Megye Közgyűlése még tavaly fogadta el, hogy a megye, mint fenntartó, csaknem 840 ezer eurót ruház be a komáromi kórház belgyógyászati pavilonjának felújításába. Már a közbeszerzést is csúszással írta ki a megyei hivatal, ám végül eredményesen zárult, a komáromi Darton Kft. nyerte el a munkát – ők végezték többek között az Újvárban található kaszárnyaépület tetejének felújítását is.

Azonban hiába zárult le a közbeszerzés még a nyár előtt, a megyei hivatal mégsem írta alá a kivitelezésről szóló szerződést a komáromi céggel – ennek okait a megyei parlament múlt heti ülésén járásunk MKP-s képviselői, köztük Stubendek László komáromi polgármester is számonkérte a megyei hivatal vezetőjén. Ő azt válaszolta, hiányosságok merültek fel a közbeszerzéssel kapcsolatban, ezért nem írták alá a szerződést. Erre reagálva az MKP-s Farkas Iván egy határozati javaslattal élt, melyet a közgyűlés el is fogadott, és melynek értelmében 15 napon belül a Közbeszerzési Hivatal vizsgálatát kérik az ügyben. Amennyiben ez a vizsgálat semmilyen, a megyei hivatal által vélt hiányosságot nem tár fel, haladéktalanul alá kell írni a szerződést a felújításról.

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kezdődhet meg a belgyógyászat épületének felújítása. A belgyógyászati osztály még tavaly tavasszal átköltözött az életveszélyes épületből egy másik épületbe, ami hosszú távon méltatlan az alkalmazottak és a betegek körülményeit szem előtt tartva, az átmeneti hely korántsem ideális. „Mint tájékozódtunk, a felújítási munkálatok 3-4 hónapot vesznek majd igénybe. Ha ezek realizálódnak, a kórházat működtető és az eddigiekben a komáromi kórház fejlesztését lépcsőzetesen megoldó Forlife n.o. újabb 1,3 millió euró összértékű fejlesztést hajt majd végre az épületegyüttesen. Tehát, a jelen helyzetben sokak számára úgy tűnhet, hogy a megyei hivatal egyes munkatársainak nem érdeke, hogy egy összességében másfél millió eurót meghaladó fejlesztés menjen végbe a kórházunkban“ – nyilatkozta Petheő Attila megyei képviselő, hozzátéve, bízik abban, hogy még az idén megnyugtató választ kapnak kérdéseikre és elindulhat a komáromi kórház területén a megyei beruházás.

(csá)

Kórházi kórkép

Top