Mi épül a hetes lakótelepen?

Tizenkét emeletes toronyház, alacsonyabb lakóház, parkolók épülnek – találgatták a lakosok a közösségi oldalon azt követően, hogy a múlt héten építési munkálatok kezdődtek meg a hetes lakótelepen, a toronyházakkal „szembeni“ területen. Kiderült, bérelhető parkolókat építenek a tulajdonosok, a közeljövőben más nem épül itt.

Másfél évvel ezelőtt fordult Komárom önkormányzatához a Szent János utca és a Seress utca közötti terület tulajdonosa, a komáromi székhelyű VOGI Kft. Akkor kérvényezték, hogy a város területrendezési tervében engedélyezze, hogy egy 12 emeletes lakótömb épülhessen az elhagyatott, kihasználatlan területen – a 6200 négyzetméteres telek évtizedek óta lakóövezetként van nyilvántartva, ám legfeljebb négyszintes magasságú épület építése volt engedélyezve. A 12 emeletes lakóház építését azonban több képviselő is határozottan ellenezte, elsősorban arra hivatkozva, egy újabb toronyház csak fokozná a környék amúgy is súlyos parkolási gondjait. Felmerült az is, hogy inkább egy parkolóház építése szolgálná a környékbeli lakosokat. Ezért 2022 februárjában a kérvényről végül nem is szavaztak a városatyák.

2022 februárjában így festett a terület

A városvezetés és a tulajdonosok ezt követően egyeztettek a kérdésről, majd a VOGI Kft. újra az önkormányzathoz fordult. Ezúttal már csak hétemeletes (nyolcszintes) lakóház építésének engedélyezését kérték, egyúttal azt, hogy a teljes terület beépíthetőségét 30 százalékról 40 százalékra emeljék, miközben a zöld területek nagysága nem lesz kisebb.

Ezt a kérelmet már megszavazta a képviselő-testület idén februárban, ugyanakkor a területrendezési terv módosításához még egy megerősítő jóváhagyás szükséges – a gyakorlat szerint ugyanakkor ez már csak formalitás szokott lenni.

Vagyis tizenkét emeletes toronyház jelenleg semmiképpen nem épülhet a területen (csak ha egyszer ilyen értelemben módosítanák a területrendezési tervet), hétemeletes lakóház ugyanakkor elméletileg igen, amennyiben biztosítva van az előírt számú parkolóhely az esetleges lakásokhoz.

Parkolók lesznek, lakóház nem

Jelenleg ugyanakkor már építési munkálatok zajlanak a területen, új kerítést emeltek a telek egy részén, kiirtották a gazt, elegyengették a talajt. A tulajdonos VOGI Kft. közleményben válaszolt a területtel kapcsolatos kérdéseinkre, leszögezve, a területet teljesen kitakarítják, rendbe teszik és bérelhető parkolókat alakítanak ki. Egyelőre mást nem is szeretnének itt építeni.

„Parkolókat építünk. Vannak távolabbi terveink a terület kihasználásával kapcsolatban, ám ezek egyelőre csak elképzelések. Felmerült, hogy olyan lakóházat építsünk, melynek néhány alsóbb szintjén parkolóház lesz. Az sem kizárt, hogy megfelelő ajánlat esetén értékesítjük a területet. Az teljesen biztos, hogy csakis az előírások betartásával, a területrendezési tervvel összhangban vágunk bele ingatlanfejlesztésbe“ – közölték a vállalat képviselői, megemlítve azt is, hogy el akarják kerülni, hogy a terület fejlesztése az életkörnyezet romlását eredményezze – a parkolók mellett is azért döntöttek, hogy a lakossági igényeknek megfeleljenek, ezzel is inkább javítva a lakókörülményeket.

Szeptemberben megépülnek

A parkolók építését már szeptember folyamán szeretnék befejezni, és elkezdeni a parkolóhelyek bérbe adását. „Hosszabb távra, legalább egy hónapos időszakra lehet majd bérelni egy konkrét, számozott parkolóhelyet, ahová csakis a bérlő állhat majd be autójával. A havi díj 50-60 euró körül lesz, aki viszont hosszabb távra foglalna parkolóhelyet, kedvezményt kap” – tájékoztattak a vállalat képviselői.

A parkoló teljesen el lesz kerítve, kamerákkal őrizve, a kapuban napközben sorompó működik, éjjel a tolókaput is bezárják, de a bérlők természetesen bejuthatnak bármilyen időpontban. A bérléssel kapcsolatos pontos részletekről a későbbiekben tájékoztatnak majd, többek között a bejáratnál kifüggesztett elérhetőségeken. Eleinte valamivel kevesebb, a későbbiekben nagyjából 200 parkolóhely lesz elérhető a területen. Részben makadámos helyek, részben beton alapúak.

A tulajdonosok arra számítanak, elsősorban a lakótelepen élők, környékbeliek használják majd ki a parkolási lehetőséget. Tekintettel arra, hogy a közeljövőben Komáromban valamilyen formában fizetőssé teszik a lakótelepi parkolást, miközben az egész országban bevezetik azt, hogy ne lehessen a járdán parkolni – csakis kijelölt helyeken –, valószínűleg lesz érdeklődés a bérelhető parkolóhelyek iránt.

Csaba Ádám

Top