Megújulnak a belvárosi parkok

KOMÁROM. A korábbiakhoz képest fegyelmezettebben tárgyaltak a városatyák múlt csütörtöki (május 21.) ülésükön. Jóváhagyták, hogy megújul az Anglia park és a Štefánik park, de további kisebb beruházásokat is megszavaztak. Vita alakult ki a város tavalyi gazdálkodásáról és a Komáromi Napok elszámolásáról, de a KOMVaK új felügyelőtanácsának tagjairól is döntöttek. Elhangzott, júniusban Komáromba látogat Szlovákia köztársasági elnöke. 

park

Szokás szerint az interpellációkkal kezdődött a komáromi képviselők ülése. Ennek során Varga Tamás (Híd) arra kérdezett rá, mi a helyzet az erőd területén lévő kaszárnya 2,5 millió eurós tetőfelújítási projektjével, melyre tavaly ősszel a Regionális Operatív Program keretében nyert el a város támogatást. A képviselő rámutatott, ha májusban nem kezdődnek meg a munkálatok, veszélybe kerülhet az egész projekt, melynek október végéig kell megvalósulnia. Stubendek László polgármester (független) elmondta, a napokban került sor a borítékok nyitására, amiben az ajánlatok érkeztek a kivitelezésre. Bohumír Kóňa hivatalvezető válaszában elismerte, valóban szorít az idő, de a közbeszerzés során a hivatal a lehető leggyorsabban reagált, és mindent megtesznek a sikeres befejezésért.

Megújulnak a parkok, körforgalom is épül

A képviselők döntöttek arról, hogy milyen további kisebb beruházásokra kerüljön sor még az idén a tőkejellegű kiadásokra jóváhagyott keretből. A Komáromi Függetlenek Csoportja, továbbá a Híd frakciója (és Szabó Béla) már korábban beterjesztették javaslataikat, most 6 független és két MKP-s képviselő (Less Károly, Konštantín Glič, Benyó Zoltán, Bende István, Rajkó Ferenc, Knirs Imre, Feszty Zsolt, Korpás Péter) által javasolt beruházások kerültek elfogadásra. Eszerint 24 ezer euróból körforgalmat építenek a balesetveszélyes Zámory utca és Ferencesek utcája kereszteződésében, közel 15 ezer euróból parkolóhelyeket alakítanak ki a vasútállomás alatti részen, 17 ezerből járda kiépítése az őrsújfalsi Fő utcán, a Dunai sor és az Üzlet utca között. Továbbá parkolóhelyeket alakítanak ki a Király püspök utcán 9 500 euróból, 2 500 eurót fordítanak az Eötvös Utcai Alapiskola tornaterme világításának felújítására, végül 1 500 euróba kerül majd a Víz utcai Tulipán óvoda folyosóinak és mellékhelyiségeinek javítása.

A város a 40 ezer eurós belvárosi pénzcsomagot két park felújítására költi. Az Anglia parkban és a Štefánik parkban újakra cserélik a padokat, és mint azt Keszegh Béla alpolgármester (Komáromi Függetlenek Csoportja) megjegyezte, a régi padokat felújítják, és a város más pontjain helyezik el. Mindkét helyszínen új szemeteskukákat is kihelyeznek, illetve a régieket kijavítják, tereprendezési munkákat végeznek, továbbá a szökőkutat is rendbe teszik. A gyerekparkban eltávolítják továbbá a biztonsági kockázatot jelentő betonmaradványokat, továbbá több védőszőnyeget is kihelyeznek a játékok köré. Az alpolgármester hozzáfűzte, magánszemélyek támogatásának köszönhetően hamarosan a Lehár park és a Csokonai szobor kerüli kis tér padjai is megújulhatnak.

zamoryNem ritkák a balesetek a Zámory és Ferencesek utcája kereszteződésében – hamarosan körforgalmat építenek

Új felügyelőtanács a KOMVaK-nál

Titkos szavazással döntöttek a képviselők arról, kik kerüljenek a KOMVaK Rt. – a komáromi vízmű – felügyelőtanácsába. A legtöbb voksot, 16-ot Szabó Béla (MKP) kapta, aki eddig is a felügyelőtanács tagja volt. A másik megválasztott tag Konštantín Glič (független – 12 szavazat), aki korábban a leghatározottabban vette védelmébe a vízmű vezetését. Ezzel szemben a Kovács Dávid (KFCS) által jelölt Benyó Zoltánra (független) – aki jóval kritikusabb volt a vízművel kapcsolatban – csak 10 szavazat érkezett, így ő nem lett tagja a felügyelőtanácsnak. Vita nélkül választották meg a Calor Kft. hőszolgáltató új felügyelőtanácsát – Dubány Imre, Marek Anton, Bohumír Kóňa –, továbbá a városi médiát működtető Com-Médiáét – Kiss Péntek József, Korpás Péter, Konštantín Glič összetételben.

Komárom város 2014-es gazdálkodásának értékelésével kapcsolatban némi nézetkülönbség mutatkozott a beterjesztő Bohumír Kóňa és Csintalan Miklós főellenőr között. Utóbbi néhány kritikus észrevételt tett, könyvelési hiányosságokra, leltározás körüli gondokra mutatva rá, továbbá arra, hogy a tavalyi évet 198 ezer eurós hiánnyal zárta a város. A bírálatok egy részét Bohumír Kóňa visszautasította, és hangsúlyozta, a könyvvizsgálók nem tártak fel lényeges problémákat. Abban azonban nagyjából mindenki egyetértett, hogy sok területen jól teljesített a város – pl. ingatlanadók és szemétdíj behajtása – néhány területen pedig kevésbé jól. A képviselők végül a hivatal értékelését szavazták meg.

A Komáromi Napok elszámolásával kapcsolatban több képviselő is – Andruskó Imre, Hortai Éva (Híd), Korpás Péter (MKP), Marek Anton (független) – aggályokat fogalmazott meg. Azt a kritikusok is hangsúlyozták, hogy kifejezetten jól sikerült az idei rendezvénysorozat, azonban a pénzügyi elszámolás körül többen is hiányosságokra, gyanút keltő körülményekre mutattak rá. A képviselők kérték, hogy a következő ülésre egy sokkal részletesebb dokumentumot dolgozzon ki a városi hivatal a költségekről és kifizetésekről. Varga Anna, a szervezés koordinálásával megbízott VMK vezetője kijelentette, legközelebb részletes adatsort terjesztenek be.

Stubendek László az ülés végén arról tájékoztatott, hogy hamarosan Komáromba látogat Andrej Kiska államfő, és az elnök protokollért felelős emberei már fel is vették a kapcsolatot a város illetékeseivel. Mint megtudtuk, június 9-én, kedden az elnök előreláthatólag tárgyalni fog a város vezetésével, ellátogat a Selye János Egyetemre, de más találkozókra is sor kerül egész napos programja során.

(csaba)

Top