Megmenekült a játszótér a Holt-Vágon

Komárom. Nem kell elbontani a Holt-Vág partján álló Trevi étterem melletti játszóteret, sem pedig az itteni ingyenes szabadtéri sütőhelyeket, miután a képviselő-testület novemberben jóváhagyta, hogy a vállalkozó hosszú távra bérbe vegye az érintett területet a várostól. Azóta a bérleti szerződést is aláírták, ezzel lezárult a kellemetlen ügy: a népszerű étterem és söröző a továbbiakban tisztázott feltételek mellett működhet tovább, ami a vendéglátóhelyet kedvelő családoknak is jó hír.

Augusztus végén megírtuk, egy szerencsétlen szavazás miatt veszélybe kerültek a Trevi vendéglátóhely mellett található ingyenesen használható hinták, homokozó és csúszda, továbbá az itteni grillező sarok is. A képviselő-testület ugyanis egy szavazat híján nem hagyta jóvá azt a határozati javaslatot, melynek értelmében a Trevi éttermet üzemeltető DM fun társaság hivatalosan bérbe vehette volna a nyári terasz egy részét. Demin Martin tulajdonos azért kérvényezte ezt, mert a közelmúltban módosított városi rendelet megszabja, hogy egy nyári terasz esetében – függően a konkrét vendéglátóhely területétől – mekkora az a rész, amelyet ingyen használhat a működtető nyári teraszként, és mekkora hányad után kell bérleti díjat fizetnie.

A vállalkozó semmi mást nem akart, mint betartani a rendeletet, és – mivel az étterme mellett egy nagyobb területet használ – bérleti díjat fizetni az előírt módon. Kérvényében kedvezményes bérleti díj megállapítását kérte az étterem melletti játszótér és a sütőhelyek alatti területért, amelyeket egyébként ingyen használhatnak a vendégek, így közérdeket is szolgálnak. Mivel a képviselők ezt júliusban nem szavazták meg, elvileg fel kellett volna számolni a játszóteret és a kihelyezett padok egy részét. Ezt a lépést nemcsak a vállalkozó, hanem Keszegh Béla polgármester is abszurdnak tartotta.

Szerencsére erre nem kerül sor, miután Demin Martin újabb kérvényt nyújtott be a városhoz, és a kapcsolódó határozati javaslatot novemberben már jóváhagyta a képviselő-testület. Ennek értelmében a Trevi étterem működtetője 246 négyzetméternyi nyári teraszt vesz bérbe (játszótér + tűzrakó helyek) kedvezményes áron, évi 945 euróért – határozatlan időre, 3 hónapos felmondási határidővel. A bérlő vállalja, hogy saját költségén tartja rendben a területet, amelyet csakis a játszótér és a grillező sarok fenntartására használ, a környék jellegét sem sérti meg nem odaillő építménnyel, dizájnnal – tehát úgy működik majd, ahogy eddig is.

Keszegh Béla polgármester közölte, a városi hivatal elkészítette a bérleti szerződést a határozatnak megfelelően, amit a felek már alá is írtak. Demin Martin lapunknak elmondta, természetesen örül annak, hogy végre tisztázódtak a jogi dolgok – korábban az étterem épülete alatti telek rendezését is meg kellett oldani –, és köszöni a képviselőknek a döntést. A továbbiakban így a nyári terasz a hatályos előírások szerint, a város jóváhagyásával, részben bérleti díj fejében működhet, egyúttal a családok pihenését is szolgálja.

(csaba)

Veszélyben a nyári terasz a Holt-vágon

Top