Veszélyben a nyári terasz a Holt-VágonNyáron tömegeket vonz a Holt-Vág partján található Trevi étterem és söröző. Családostul érkeznek az emberek, miközben a szülők esznek-isznak, a gyerekek a játszótéren játszhatnak. Sőt, a kilátogatók akár maguk is süthetnek itt, díjmentesen. Most mégis veszélybe került a terasz léte egy szerencsétlen önkormányzati szavazás nyomán: a tulajdonosnak elvileg el kéne bontania az ingyenes játszóteret és tűzhelyeket. Ez sem neki, sem a városnak, sem a komáromiaknak nem lenne jó.

Régi mulasztást orvosoltak

Az ügy előzményei két évtizedre nyúlnak vissza. Tavaly a polgármester kezdeményezésére a város főellenőre is vizsgálatot folytatott annak érdekében, hogy az elmúlt években népszerűvé váló vendéglátóhely végre tiszta jogi feltételek mellett működhessen. A főellenőri jelentésből kiderül, a vendéglő városi telken épült, és ezért akkori tulajdonosa az 1998 óta a városi ingatlanok bérbeadásával is foglalkozó önkormányzati turisztikai vállalatnak (MPCR) fizetett bérleti díjat a telekhasználatért. Mivel a vállalat később megszűnt, a bérleti díjat a Comorra Servisnek kezdték fizetni az üzemeltetők, ám a város elmulasztotta átruházni a kérdéses városi telek kezelését a Comorra Servisre. Ez a helyzet hosszú éveken keresztül állt fenn, akkor is, amikor 2014-ben megvásárolta a vendéglőt a jelenlegi tulajdonos, a DM fun vállalat, mely az állítólagosan felhalmozott adósságot is törlesztette. Ezután az új tulajdonos rendben fizette a bérleti díjat, ám ezt a Comorra Servis a korábbi mulasztás miatt nem tartotta nyilván. Ráadásul nemrégiben az is kiderült, az ingatlan – maga az épület – nem rendelkezik érvényes engedéllyel. Röviden fogalmazva: a Trevi jelenlegi tulajdonosa 2014 óta végig jóhiszeműen járt el, fizette a bérleti díjat, ám jogi szempontból teljesen rendezetlen volt az ügy – egy nagyjából 20 évvel ezelőtti önkormányzati mulasztás miatt.

Tekintettel erre, a városvezetés javaslatára a képviselők meg is szavazták az ügy rendezését célzó határozatot, mely szerint új, érvényes bérleti szerződést kötöttek az épület alatti telekhasználatról, miközben az épület engedélyét is kiadták. Ezzel a fő probléma megoldódott, ám egy szerencsétlen szavazás miatt újabb merült fel.

Elvileg fel kellene számolni a játszóteret

Demin Martin, a DM fun társaság tulajdonosa, a Trevi működtetője ugyanis egy további kérvényt nyújtott be. Ez csupán arról szólt, hogy a söröző melletti telkek egy része után is bérleti díj megállapítását kérte, összhangban a hatályos városi rendelettel. Ez a rendelet nemcsak a bérleti díjat állapítja meg mindenki számára, hanem azt is, hogy egy nyári terasznál, az adott vendéglátóhely területéhez viszonyítva, mekkora lehet az ingyenesen bérelhető teraszrész. Mivel az elmúlt években a Trevi melletti szabadtéri részt folyamatosan bővítette, így bizonyos telekrész után már bérleti díjat kell fizetnie – Demin Martin az ingyenesen használható játszótér és a hátsó tűzrakó helyek alatti terület bérbevételét kérvényezte. Sajnálatos módon azonban a képviselő-testület második körben nem hagyta jóvá a kérvényt, egy szavazat hiányzott: 5 jelenlévő városatya nem nyomta meg az igen gombot. Ez pedig jogilag azt jelentené, hogy a városnak el kellene távolíttatni az érintett területen lévő hintákat, padokat, csúszdát.

Ez meglehetősen abszurd forgatókönyv, hiszen a nyár folyamán gyakran tömve van a környék, van, akinek így sem jut ülőhely. Hogy ez mennyire így van, az akkor is látszódott, amikor a helyszínen kerestük fel a Trevi tulajdonosát. „Nagyon csalódott voltam a szavazás után. Évek óta arra törekszem, hogy minden korábbi hiányosság végre rendeződjön, hogy a hatályos törvények és rendeletek szerint működjön a vendéglőnk, közben pedig bérleti díjat is szeretnék fizetni, néhány évre visszamenőleg is. A nyári teraszunk nagyon népszerű, a játszóterünkön homokozó, hinták, egy csomó gyerekjáték, továbbá szabadtéri madárketrecünk, trambulinunk is van. A családosok nemcsak ezeket használhatják ingyen, de a tűzrakó helyeinket is rendelkezésükre bocsátjuk, hogy ők maguk süssenek-főzzenek a terasz egyik végében és érezzék jól magukat. Vagyis úgy gondolom, a vendéglő környéke közérdeket is szolgál. Elég, ha körbenéz, most is több család sütöget a hátsó részen, díjmentesen“ – nyilatkozta a Deltának Demin Martin.

Amint lehet, újra kérvényezi

Keszegh Béla, Komárom polgármestere is sajnálattal vette tudomásul a balszerencsés önkormányzati voksolást: „Nem értem, hogy egyes képviselők miért nem szavazták meg, hogy a vállalkozó bérleti díjat fizethessen a nyári teraszrészért. Ez a városnak bevétel lett volna, a lakosok szeretik a Holt-Vág parti vendéglátóhelyet, a vállalkozó pedig végig tisztességesen járt el, nem tehet a 20 évvel ezelőtti mulasztásokról. Úgy gondolom, ez egyes képviselők részéről sima alibizmus volt. Talán a múltbéli hiányosságok miatt nem mertek felvállalni egy véleményem szerint helyes döntést.“ Mivel a Holt-Vágon tevékenykedő vállalkozókkal szemben egy civil csoport sorozatosan tesz feljelentéseket, elképzelhető az is, hogy egyes képviselők ezért „ijedtek meg“, és nem akartak állást foglalni a kérvény ügyében.

E pillanatban a jogszerű lépés a játszótér felszámolása lenne, ám ez a polgármester szerint is abszurd megoldás, amit nem tud támogatni. Demin Martin hangsúlyozta, amint az jogilag lehetséges, újra kérvényezi a terület bérbevételét, és bízik benne, második nekifutásra már kedvező döntés születik. Szerinte egyértelmű, hogy a város, a lakosok és az ő érdeke is azt diktálja, hogy a nyári terasz legálisan, részben bérleti díj fejében működjön, és szolgálja a komáromiak pihenését.

(csaba)

(Cikkünk a Delta augusztus 31-i számában jelent meg.)

Top