„Már csak kéthetente kell üríteni a szemetesünket”

Közel egy évvel ezelőtt, 2018 októberében alakult meg a KompAkt nonprofit szervezet, amelynek fő célkitűzése a környezettudatos életmód népszerűsítése. Szegi Arankával, az egyik alapító taggal az elmúlt egy évben elért eredményekről és jövőbeni terveikről beszélgettünk.

kompakt1

• Bár aránylag fiatal szervezetről van szó, szerteágazó, aktív tevékenységüknek – permakultúrás kert létrehozása, a 480 kampány szakmai hátterének felvállalása, tanácsadás, előadások – köszönhetően nevük egyre inkább ismerősen cseng a régióban.

– Szerencsére elmondható, hogy azok a projektek, amelyeket az elmúlt évben elindítottunk, illetve amelyekbe bekapcsolódtunk, sikeresek lettek. Kezdeném a permakultúrás, azaz a fenntartható gazdálkodás módszerére épülő közösségi kerttel, amit az idősek otthonának helyet adó Timóteus ház mellett alakítottunk ki 50 négyzetméternyi területen. Szeptembertől iskolás csoportoknak tartunk ott rendszeresen előadásokat, bemutatókat nemcsak a kertről magáról, hanem a környezettudatos életmódról is. A kert koncepciója egyébként az, hogy az egész vegetációs időszak alatt legyenek benne virágzó növények a porzós rovarok részére, lágy szárúak és fák, és minden ott lévő növény legyen fogyasztható. Különlegességként említeném a luffatököt, amelyből kiszárítása után szivacsot lehet készíteni. Használata után komposztálható, tehát nem termelődik belőle szemét, mint a műanyag szivacs eldobása után.

• Aktív résztvevői a komáromi városi hivatal által indított, a hulladékosztályozást és szemétcsökkentést célzó 480 elnevezésű kampánynak is. A 480 szám arra utal, hogy átlagosan ennyi kilogramm szemetet termel évente egy európai lakos.

– A városvezetés kért fel bennünket a kampány szakmai támogatására, felvilágosító szóróanyagokat készítettünk, infósátrunkkal részt vettünk különböző városi rendezvényeken, ahol játékos kvízzel szólítottuk meg az embereket, hívtuk fel a figyelmüket az osztályozás fontosságára, illetve arra, mit tehet az egyén annak érdekében, hogy minél kevesebb szemetet produkáljunk. Iskolákban adunk elő a témában, és már különböző cégek is megszólítottak bennünket azzal a kéréssel, segítsünk nekik a környezettudatosabb működésük elérésben. Ott voltunk a Gombaszögi Nyári Táborban, a fiatalokkal naponta szedtük a szemetet, külön odafigyelve a csikkekre. Nagy elismerés volt számunkra, amikor a köztársasági elnök kíséretében lévők kiemelték, hogy soha ilyen tiszta táborban nem jártak még. A tábor karbantartóitól pedig azt a visszajelzést kaptuk, hogy korábban a táborbontás után három hétig tartott a terület rendbetétele, most erre három nap is elegendő volt. További aktivitásunk a Cseperedő országos mama-baba programhoz kapcsolódik, amelynek egyik része a Ringató, a másik a Szülők Iskolája. Ez utóbbi részeként fiatal szülőknek tartunk előadásokat a hulladékmentes háztartásról.

• A hulladékmentes háztartás nem utópia csupán?

– Abszolút hulladékmentesség a gyakorlatban nem létezik, de egy kis odafigyeléssel, lépésről lépésre haladva nagyon sokat el lehet érni. Vannak igazán egyszerű dolgok, például, hogy konyharuhát használunk papírtörlő helyett. A szemetesbe nem műanyag zsákot teszünk, hanem, ahogyan a szüleink is gyerekkorunkban, újságpapírt. Nem vásárolunk félliteres ásványvizet, hanem egy kulacsot tartunk magunknál, amelyet bárhol fel tudunk tölteni csapvízzel. És hosszan folytathatnám a sort. Persze, ehhez az embernek ki kell lépnie a komfortzónájából. Érdekes viszont, hogy ha egy dologban ezt megteszi, az adott változtatás egyhamar a komfortzónáján belülre kerül, és szinte magától jön a következő lépés. Elmondhatom, hogy mielőtt tudatosan elkezdtem volna környezettudatosan vezetni a háztartásunkat, kétnaponta kellett üríteni a szemetest, most kéthetente.

• Az elkövetkező időszakban milyen új akcióval készülnek?

– Ősszel szeretnénk elindítani a faültetési projektünket, amelynek mottója: „fogadj örökbe egy fát”. Azt tapasztaltam ugyanis, hogy a különböző látványos faültetések után nincs, aki gondoskodjon ezekről a fákról, ezért gyakran ki is pusztulnak. Mi az örökbefogadóknak a fákhoz szakmai tanácsadást is adunk majd. Természetesen folytatjuk az eddig bevált programjainkat is, amelyek megvalósításában önkéntesek segítenek. Az ő közreműködésükre a továbbiakban is számítunk.

kompakt2


Zöld válasz a Deltában

Szegi Aranka az elkövetkezőkben szakmai tanácsokkal segíti majd olvasóinkat is. Lapunk következő számától kétheti rendszerességgel találkozhatnak majd tájékoztató jellegű írásaival a Delta hasábjain. Szívesen válaszol a szemétosztályozásra, a környezetkímélő életmód elérésére vonatkozó olvasói kérdésekre is.

Kérdéseiket a kompaktkomarom@gmail.com címre küldhetik.


V. Krasznica Melitta

Kapcsolódó cikkeink:

Bekamerázzák az új hulladékgyűjtő pontokat

Hogy ne lepjen el a szemét!

Környezettudatos Komálom

Májusig elkészül a Timóteus-kert

Top