Magyar alelnök Nyitra megyében

Tizenkét év után van ismét magyar alelnöke Nyitra megyének. Az MKP-s Csenger Tibor, aki a Lévai járásból szerzett mandátumot a tavaly novemberi megyei választáson, „ellenzéki alelnökként” Nyitra megye déli részének és a nemzeti kisebbségeknek az érdekképviseletét fogja ellátni – közölte lapunkkal az MKP sajtóosztálya.

Csenger

Csenger Tibort – alelnöktársaival, Marián Kéryvel, Eva Antošovával (mindketten Smer-SNS-Híd-koalíció) és Igor Éderrel (független) együtt – múlt héten, január 29-én választották meg Nyitra megye alelnökévé. „Óriási megtiszteltetés ez számomra, de tudatában vagyok, hogy egyben óriási felelősséggel is jár. Úgy gondolom, a déli régió ezzel újra esélyt kapott“ – közölte megválasztása után Csenger Tibor, aki az ezt megelőző ciklusban, vagyis a 2014-2017-es időszakban került be először a megyei képviselő-testületbe. Korábban a vagyonjogi és régiófejlesztési bizottságnak volt a tagja, valamint részt vett a Nyitra Megyei Önkormányzat és Pest Megye régióközi együttműködését elősegítő Pontibus Európai Területi Társulás 2015-ös létrehozásában – ő volt a szervezet MKP-s felügyelőbizottsági tagja.

Pozitív diszkrimináció

Farkas Iván, az MKP megyei frakcióvezetője szerint az, hogy az MKP Csenger Tibort jelölte alelnöknek, a pozitív diszkrimináció megnyilvánulása volt. Ő ugyanis „a Lévai járás egyedüli MKP-s megyei képviselője, és a nagy járás tetemes számú magyar ajkú lakosságát képviseli, zömében a zselízi és az ipolysági kistérségekből“ – közölte.

Nyitra megye négy alelnöke közül egyébként Csenger az egyetlen ellenzéki, a másik három alispán ugyanis a megyét irányító, 20 tagú Smer-SNS-Híd megyei frakció tagja (Igor Éder ugyan függetlenként jutott mandátumhoz, de később csatlakozott a kormánypártok megyei frakciójához). Az, hogy az MKP megyei képviselője ellenzékiként jutott alelnöki pozícióhoz, egyes értékelések szerint annak köszönhető, hogy az MKP, ha formálisan nem is, a háttérben megállapodott a Milan Belica megyeelnök vezette Smer-SNS-Híd-koalícióval.

Laza együttműködés

Ezt azonban Farkas Iván igyekezett cáfolni, mondván az MKP „konstruktív ellenzékként, centrista pozícióból” politizál majd a következő öt évben. „Az MKP nem lesz a smeres koalíció tagja, viszont minden pozitív változást támogatni fog. (…) Választóink, a Nyitra megye déli járásaiban élők érdekében és Nyitra megye déli régiói érdekében kívánjuk meghozni döntéseinket” – hangsúlyozta a politikus.

Farkas Iván úgy látja, az előző ciklushoz képest pártja jelentősen megerősítette pozícióit a megyében: az alelnöki tisztség mellett ugyanis két szakbizottságot is MKP-s képviselő vezethet – az egészségügyit Viola Miklós, az idegenforgalmit Orosz Örs –, valamint a Nyitra Megyei Tanácsba is kaptak helyeket – a 13 fős testületben Farkas Iván frakcióvezető, Becse Norbert frakcióvezető-helyettes és Gyarmati Tihamér képviseli az MKP frakcióját.

Langschadl Mátyás

(Cikkünk a Delta február 6-i számában jelent meg.)

Kapcsolódó cikkeink:

Belica ötödször is megyefőnök

Az MKP tartja magát, a Híd bukott, a függetlenek kopogtatnak

Sok értékes embert fosztottunk meg párttagságától

Top