Komoly tervek a kórházban

Már az elmúlt években is jelentősen előrelépett a Komáromi AGEL Kórház az egészségügyi szolgáltatás színvonala és a körülmények terén – ezt független felmérések is igazolják. A jövőben pedig további sokmillió eurós, szemmel is látható fejlesztésekre kerül sor. Egy felújítás nemrégiben megkezdődött, más beruházások a már benyújtott pályázatok sikerétől függnek, illetve további tervek is elkészültek, „csak“ az anyagiakat kell előteremteni.

Augusztus 25-én Miroslav Jaška kórházigazgató, Branislav Becík megyeelnök, Keszegh Béla polgármester és Filkó Gabriella, a kórház igazgató-helyettese tartottak sajtótájékoztatót a komáromi kórházban jelenleg is zajló, illetve a jövőben jó eséllyel megvalósuló különböző fejlesztésekről, beruházásokról. Minden jelenlévő kiemelte, a fejlődés nagyban köszönhető annak is, hogy a Nyitra Megyei Önkormányzat és Komárom önkormányzata mindenben segíti a tervek megvalósulását – júliusban például rendkívüli üléseket hívtak össze annak érdekében, hogy a megye és a város telekcserékkel rendezze a kórház egyes területeinek tulajdonviszonyait, ami feltétele volt annak, hogy a kórház időben benyújthassa pályázatait.

Öt év alatt közel 23 millió eurós fejlesztés

Miroslav Jaška emlékeztetett, amióta 2017-ben átvette a komáromi kórház irányítását, összesen csaknem 23 millió euró értékű beruházás valósult meg, legnagyobb részt az AGEL saját befektetéseiből, de jelentős mértékben uniós forrásokból, illetve a fenntartó megyei önkormányzat támogatásából. Kívül-belül megújult a belgyógyászat épülete (5,2 millió euró), lineáris gyorsítóval és CT-szimulátorral bővült az onkológiai központ (4,5 millió euró), megújult a kórház gyógyszertára (0,7 millió euró), megépült az új sürgősségi központ (11 millió euró) majd kiépült a mágneses rezonancia állomás is (1,5 millió euró).

A kórházigazgató kiemelte, nagyjából félúton járnak stratégiai terveik megvalósításában, de már most jónéhány olyan teljesen kidolgozott tervdokumentáció lapul a fiókokban, amelyeket azonnal elő tudnak húzni, amint lehetőség adódik pályázni külső forrásokra – például az Európai Helyreállítási Alaphoz.

Már zajlik az E pavilon felújítása

Egyes pályázatokat pedig már benyújtottak, egy beruházás pedig el is kezdődött a nyár folyamán: a sürgősségi központtal egybeépült E pavilon felújítása, átépítése (fotónkon). Nagyjából 3 millió euróból teljesen felújítják, szigetelik az épületet, az alsó szinten egy központi fertőtlenítő-sterilizáló részleg létesül, továbbá 12 új ágyat hoznak létre az egynapos sebészet számára, további 5-öt az intenzív sebészet részére.

Ez a fejlesztés annak is köszönhető, hogy – miután a kórház mellett Komárom és a járásbeli települések polgármesterei is kérték – a megyei önkormányzat jóváhagyta, hogy a kórháznak idén júliustól egészen 2034 végéig ne kelljen bérleti díjat fizetnie a megyének (évi 110 ezer eurót) az ingatlanok használatáért. Az így felszabaduló pénzösszeget az Agel csoport az említett épület felújítására fordítja.

Egészségügyi képzés indulhat Komáromban

Branislav Becík megyeelnök kiemelte, már megyei képviselőként is tisztában volt vele, hogy a komáromi kórházban jelentős fejlesztések történnek, a menedzsmentnek komoly tervei vannak, és az utóbbi években egyértelműen emelkedett az egészségügyi ellátás színvonala. Éppen ezért megyeelnökként is arra törekszik, hogy segítse az intézményt, hiszen a tágabb régió minden lakosának érdeke ezt kívánja. „Mivel orvos- és nővérhiány van minden szlovákiai kórházban, azt tervezzük, hogy Komáromban középiskolai egészségügyi képzést indítunk. Ez már csak azért is fontos, hogy minél több olyan egészségügyi dolgozó legyen a komáromi kórházban, aki képes kétnyelvűen kommunikálni a régiós polgárok megelégedésére” – jelentette ki Branislav Becík.

Hamarosan a P pavilon is megújulhat – amennyiben sikeres lesz a benyújtott pályázat, már a közeljövőben. Ez a kórház keleti részében lévő épület, a volt ideggyógyászati osztály, ahol a koronavírus-járvány idején fel lehetett venni az oltásokat. Itt egy új krónikus betegellátási osztályt terveznek kialakítani: 29 ágyat a fekvőbetegek számára különítenének el, további 20 ágyat pedig kifejezetten az onkológiai betegek palliatív kezelésére.

Középtávú tervek

Ezzel még nincs vége, hiszen a kórház központi, történelmi épületének felújítására is készek a tervek – jelenleg többek között a szülészet-nőgyógyászat, illetve a sebészet működik itt. Mind a négy szintre felújítás vár, az épület elé parkolóhelyeket is terveznek. Sőt, a gyerekosztályra (G pavilon) is teljes megújulás vár – itt valószínűleg le is bontják az épületet és teljesen újat építenek. A szülészet, nőgyógyászat, az újszülött osztály és a gyerekosztály 77 férőhelyét érintik majd a pozitív változások. Ezek már ugyanakkor középtávú tervek, hiszen megvalósításuk attól függ, mikor lesz rá pénz – akár saját forrás, akár külső, valamilyen támogatás, pályázat útján.

„Az egészségügyi műszerek, berendezések terén is jelentős fejlesztéseket tervezünk. Elsősorban az onkológiai központ felszereltségét javítanánk, többek között egy másik lineáris gyorsító vásárlásával“ – tájékoztatott Miroslav Jaška. Utalt rá, ma már kormányzati szinten is tisztában vannak a kórházban zajló fejlesztésekkel, illetve a színvonallal, így fel sem merülhet, hogy lefokozzák az intézményt a kórházreform során. Sőt, bizonyos egészségügyi szolgáltatások magasabb szintre kerülhetnek, illetve novemberben egy olyan szakmai minősítést – akkreditációt – szerezhet meg a kórház, amilyennel eddig csak egyetlen másik egészségügyi intézmény rendelkezik Szlovákiában.

Nővérszálló és parkolók

Keszegh Béla, Komárom polgármestere ugyancsak hangsúlyozta, látható a kórház előrehaladása, jó kezekben van az irányítás, és a város mindenben segít, amiben tud. Rámutatott, hamarosan a volt nővérszálló teljes felújítása is megkezdődhet, ehhez már csak egy apróbb telekrendezés szükséges. Mint ismert, az épületben korszerű lakásokat alakítanak majd ki, elsősorban fiatal orvosok, nővérek és ápolók részére – ezzel szeretnék a kórházba csábítani a képzett egészségügyi dolgozókat, mérsékelve az orvoshiányt. A polgármester közölte, a város parkolók építésével is segítené az intézményt, mégpedig a Tél utca felőli részen. Ezek egyszerre szolgálnák a kórházba látogatókat és a közeli lakótelepen élőket.

„Nemcsak a körülmények javultak a komáromi kórházban, az egészségügyi személyzet is minőséget képvisel. Ha van akarat, lesz eredmény is” – zárta szavait Keszegh Béla.

Csaba Ádám

Tízmilliókra pályázhat a komáromi kórház
Jó nevet szerzett kórházunk onkológiai központja
Minőségi ugrást jelent az MRI-vizsgálat
A sürgősségi betegellátás nem orvosi ügyelet

Top