Komáromi Imanap keserű szájízzel

Jópásztor vasárnapján tartották meg a 24. Komáromi Imanapot. A hívek többsége felháborodva fogadta, hogy Ján Orosch nagyszombati érsek volt a Szent-András templomban tartott ünnepi szentmise főcelebránsa. Ennek oka, hogy az érsek a komáromi bencés rend felszámolására törekszik.

Delta-imanap1

Mint arról többször is írtunk, a nagyszombati érsek több olyan lépést tett, mely a komáromi bencés rend vagyonának megszerzésére irányult. Tavaly év végén meg is szüntette a bencés rendház jogalanyiságát. Bár a a vatikáni szerzetesi kongregáció érvénytelennek nyilvánította a megszüntetésről szóló határozatát, az érsek ezt a mai napig figyelmen kívül hagyja.

Mivel a korábbi gyakorlattal ellentétben előzetesen nem közölték, ki celebrálja a misét, a hívek többsége úgy gondolta, tekintettel a történtekre, Ján Orosch nem jön, nehogy ezzel is hergelje a komáromiakat. A mise előtt néhány perccel azonban mégis megérkezett az érsek, amit a többség felháborodással fogadott. „Feszült volt a hangulat a mise alatt, többünkben felmerült, hogy felállunk és kimegyünk. Mégsem tettünk így, mert tudjuk, hitünk nem a főcelebráns személyétől függ“ – fogalmazott az egyik résztvevő. Másikuk megjegyezte, ha tudja, hogy az érsek is itt lesz, nem jön el. A többség keserű szájízzel távozott az imanapról.

Egész nap több helyen is alá lehetett írni a komáromi bencések támogatását célzó, civilek által kezdeményezett petíciót. Az íveket napokon belül eljuttatják a Vatikánba.

(d)

Top