Komárom legjobb sportolói

A komáromi városi testület mellett működő sportbizottság tavaly rendezett először nagyszabású gálát, melyen az előző év kiemelkedő sporteredményeit, egyéniségeit díjazták. A közel telt házas sportcsarnok ténye pozitív visszajelzésnek bizonyult, ezért az idén sem változtattak a helyszínen, február utolsó napján ismét a sportcsarnokban rendezték meg a 2017-es év legjobb komáromi sportolóinak gáláját.

sportBanner-nmknw5bs568kar61gc34i5vozohoarpxm31g20qtwo

A nagyjából két és fél órás eseményen az ifjú komáromi kosárlabdázók és az extraligás csapat néhány tagja tartott bemutatót, de a tavalyi átadóhoz hasonlóan a Kulin Eduárd vezette zeneiskolás diákok is minőségi kultúrműsorral rukkoltak elő. A későbbi díjazott Zakar Ágnes versenytáncos partnerével mutatta be, miért is volt érdemes a kitüntetésre. A díjakat Stubendek László polgármesteren és Keszegh Béla alpolgármesteren kívül többek között Priskin Tamás válogatott labdarúgó, Ódor Éva asztaliteniszező-olimpikon, Szabó Attila, egykori világbajnok kajakos és Jankovics Tibor birkozó-olimpikon adta át. Az alábbiakban a díjazottak névsorát rövid méltatással közöljük.

Nem olimpiai sportok, ifjúság:

A junior quadratlon váltó – Tagjai: Szászová Miriama, Újvári Marko és Grolmusová Bibiana világbajnokok lettek a juniorváltók között. A 750 méteres úszást Szászová Miriama teljesítette, ezután Újvári Marko 4 kilométert kajakozott. Végül 5 kilométeres futásban Grolmusová Bibiana jutatta első helyhez Komárom váltóját.

Schiller Bence – A nagyszerű fiatal sportoló a Kempo versenyeken képviseli Komáromot. Több nemzetközi megmérettetésen vett részt, ahol dobogós helyezéseket gyűjtött be. Eddigi legnagyobb sikereit Szayka Róbert edző vezetésével a portugáliai világbajnokságon érte el.

Szabó Michal – Quadratlon- és Spartan Race-versenyző. Már elsős alapiskolásként úszóversenyekre járt, majd a kajak-kenu klub tagjaként éveken át kajakozott, és nagyszerű eredményeket ért el a szlovák bajnokságban. Jelenleg a Szlovák Műszaki Egyetem hallgatója, aktívan bekapcsolódik a Főiskolai Úszó Ligába. Az úszás mellett Spartan Race hegyi akadályfutás-versenyeken is indul. Tavaly valamennyi nehézségi verseny teljesítéséért a Trifekta komplex díjat szerezte meg. Világbajnoki bronzérmét quadratlonban szerezte.

Ujvári Marko – A fiatal kajakozó tagja a szlovák juniorválogatottnak. A kajak-kenuval kilencévesen kezdett el foglalkozni. A sportolást édesanyja és egyben edzője, Katarína szerettette meg vele. Marko sokoldalú sportoló, ezt az atlétikai eredményei is bizonyítják: a 2017-es szlovák bajnokságon mezei futásban ezüstérmet, a hagyományos Komárno-Komárom utcai futóversenyen 2016-ban és 2017-ben is aranyérmet szerzett.

Konečná Anita – A kajak-kenu klub fiatal kajakozója. Több hazai versenyen képviselte a várost, valamint részt vett az Európa-bajnokság maratoni távján. 2017-ben jelentős sikereket ért el: ezüstérmes lett a szlovák bajnokságban rövid és hosszabb távokon, valamint aranyérmet szerezett maratonban. Edzője Polhammer Ladislav.

Olimpiai sportok, ifjúság, egyéni:

Sedláková Monika – A vízilabdaklub játékosa. Nyolc éve vízipólózik, ez alatt az idő alatt többször lett országos bajnok. Nemzetközi vízilabda-bajnokságokon is részt vett. Fiatal kora ellenére a kadétok, a juniorok és a nők között is versenyzett. Eddigi legnagyobb sikerei közé tartozik a tavaly augusztusi újvidéki Európa-bajnokságon való részvétel.

Koczkás Dávid – A fiatal és tehetséges sportoló a kajak-kenu klub tagja, ahol édesapjával, Olivérrel edz. Képviselte Komáromot az Európa- és a világbajnokságon, illetve az olimpiai reménységek versenyén. Ez utóbbin, illetve a szlovák bajnokságon aranyérmet szerzett.

Poláková Andrea – A Pokrok Komárno Testnevelési Egyesület asztalitenisz klubjának tagja. Korosztályában az ország 20 legjobb játékosa között szerepel. Kerületi versenyeken indult, versenyzett a szlovák kupáért, rendszeresen játszik a felnőttek között a járási bajnokságban.

Lakatos Imre – A Spartacus birkózóklub tagja. Alapiskolás, de már jelentős sportsikereket ért el. Tehetséges, szorgalmas, barátságos, társai is kedvelik közvetlenségéért. Felelős hozzáállásának és szorgalmas munkájának köszönhetően sokan a komáromi birkózás reménységének tartják. Ezt eredményei, a hazai és nemzetközi ifjúsági versenyeken elért helyezései is bizonyítják. Tavaly szlovák bajnok lett kötöttfogásban.

Szászová Miriama – A Delta Úszóklub tagja. Tavaly 14 hazai és külföldi versenyen összesen 79 érmet szerzett. A legfiatalabb tanulólányok országos bajnokságán tízszer szerzett országos bajnoki címet. Történelmi csúcsokat döntött a tízéves úszónők mezőnyében 18 számban. A tízévesek között először teljesítette az 50 m-es gyorsúszást 30 másodperc alatt, a 400 méteres távot pedig 5 perc alatt. Korcsoportjában három úszásnemben is elsőként csapott célba a magyar élvonalban. Edzője: Knihár Michal.

Olimpiai sportok, ifjúság, csapatok:

A Selye János Gimnázium röplabdacsapata, amely 3. helyezést ért el a szlovákiai középiskolák bajnokságán. A csapat tgjai: Százvai Ádám, Jenei Máté, Balogh Kristóf, Fiala Tamás, Dobroczki Tamás, Vörös Csanád, Gyurenka Ádám, Gyurkovics Bence, Halász Viktor, Jánosdeák Márk, Sánta János és Králik Máté. A csapat edzője Hengerics Péter testnevelőtanár.

19

A Spartacus birkózóklub csapata – Az egyesület diákcsapata olyan tanulókból áll, akik nemcsak hazai, hanem jelentős külföldi versenyeken is sikeresen szerepelnek. Tavaly 27 versenyen és 3 nemzetközi összpontosításon vettek részt. A szlovák bajnokságon ezüstérmet szereztek. A klub tagjai: Csizmadia Levente, Méhes Szabolcs, Ďumbier Pál, Cingel Anthony, Ďumbier Dániel, Ďumbier Ármin, Lakatos Imre, Ondró Erik, Velsicz Richard Kornél, Dolník Kristián, Konyári Daniel, Nagy Kevin. Edzőjük: Csóka Krisztián.

A Kajak-kenu Klub ifjúsági csapata – Tavaly remekül szerepeltek hazai és nemzetközi versenyeken. 44 alkalommal szereztek első, 36 alkalommal második és 20 alkalommal harmadik helyet. Az 59. Komáromi Nagydíjon elsők lettek és megszerezték az Ifjúsági Kupát. A klub U15-ös és U17-es korosztályába tartozó versenyzői sikerrel képviselték a klubot az olimpiai reménységek versenyén Račicében.

A KFC U13-as futballcsapata – A csapat a 2016-17-es idény másodosztályú bajnokságának győztese. Edzőjük Hajdók István.

IMG_9226

Nem olimpiai sportok, felnőttek:

Perinová Nikoletta – fitnesz. A Hawai-verseny abszolút győztese és az Ohio-verseny első helyezettje. Jelenleg újabb versenyre készül, amelyet április 14-én rendeznek Írországban.

Rajtár Deák Márta – fitnesz. Szilárdan, fegyelmezetten és magas szakmai tudással már 10 éve űzi ezt a sportot. Világbajnokságokon három első helyet, más nemzetközi versenyeken kétszer második helyet szerzett. A szlovák bajnokságban az első helyen áll különböző kategóriákban.

Ifj. Bazinský Miroslav – Kormorán Klub – 1995-ben kezdett motorcsónakkal versenyezni. Évente a hazai és külföldi versenyek élmezőnyében végez. Világbajnok, négyszeres világbajnoki második, kétszeres Európa-bajnok, négyszeres Európa-bajnoki második és ötszörös szlovák bajnok.

Tomáš Latino VuThanh – A komáromi Capoera főedzője 2002 óta foglalkozik a sportággal. Azóta klubokat nyitott Szlovákiában és Magyarországon. Komáromban gyermekekkel, fiatalokkal és felnőttekkel is foglalkozik. Támogatja a mentális betegségben szenvedő és rokkant gyermekek mozgásának fejlesztését. Diákjaival hazai és külföldi versenyekre jár, nemegyszer Brazíliába is. Nagy volumenű eseményeket szervez, melyeken a sportos és egészséges életmódot népszerűsíti. Tavalyi legjobb eredménye a brazíliai világbajnokság ötödik helye és az Európa-bajnoki aranyérem.

Szabó Tibor – hosszútávú triatlon, Ironman. Először úszott, vízilabdázott, majd kajakozott. Többszörös szlovák bajnok és szlovák válogatott kajakban. A főiskolán kezdett hosszútávfutással foglakozni, majd a triatlon következett, melyet immár 2014 óta nagy sikerrel űz.

Szayka Róbert – kempo. Neve Komáromban egyet jelent a Kempoval. 1990 óta hódol ennek a harcművészetnek. Edzőjével, Weiszen- gruber Jánossal 1995-ben honosították meg Szlovákiában, 1996-tól a Szlovák Kempo Szövetség elnöke. Húsz éve foglalkozik a fiatalok nevelésével. Eredményei között szerepel egy Európa-bajnoki ezüstérem és két világbajnoki aranyérem. Tavaly aranyérmet szerzett Portugáliában, a világbajnokságon. Edzője: Weiszengruber János, boksz-edzője: Szűcs Tamás.

Zakar Ágnes – versenytánc. 2009-ben kezdett táncolni, és azóta feltornázta magát a legjobbak közé. Partnerével a latin-amerikai táncok kategóriája „A” teljesítményosztályának birtokosa a felnőttek között. Hetente 5-6 alkalommal gyakorol. Partnerével több hazai és nemzetközi verseny győzteseként jelenleg a latin-amerikai táncok szlovákiai bajnokságára és a Szlovák Kupára készül.

Olimpiai sportok, felnőttek, egyéni:

Botek Ádám – A Kajak-kenu klub sportolója. Nemcsak a szlovák utánpótlás-, hanem már a felnőtt válogatottba is bemutatkozhatott. EB- és VB-résztvevőként az első tíz között végzett. Gelle Péterrel közösen ezüstérmet szerzett a tavalyi világbajnokságon. Tavaly ott volt az év sportolói között. Edzője: Likér Péter

Olimpiai sportok, felnőttek, csapat:

A KFC futballklub – Focistáink óriási sikert értek el, amikor 2017-ben feljutottak a szlovák II. ligába, ami a komáromi futball szenzációja! A csapatnak remek focistái és nagy ambíciói vannak.

Veterán sportolók:

Zirkelbach Gabriel – A kajakozó a tavalyi szlovák bajnokság szenior kategóriájában dobogós helyezésket ért el. A Szlovák Kupa birtokosa senior kategóriában. A magyar bajnokbajnoki arany nyert.

Id. Bazinský Miroslav – Több éves kihagyás után 2016-ban szállt ismét motorcsónakba veterán kategóriában. Abban az évben és tavaly is kategóriája győztese lett a szlovák bajnokságban.

Edzők:

Hajdók István – A KFC fiatal focistáinak trénere csapatával előbb feljutott a másodosztályba, majd meg is nyerte azt. Egyre jobb és jobb futballisták kerülnek ki a kezei alól. Reméljük, az ehhez hasonló sikerek másokat is a fiatalokba fektetett áldozatos munkára ösztönöznek.

Koczkás Olivér – A kadét és junior kajakosok edzője. Nyolc versenyzővel dolgozik, közülük heten szlovák válogatottak. A tavalyi Európa- és világbajnokságon 4 sportolója indult. Az olimpiai reménységek versenyén mind a 4 versenyzője bejutott a döntőbe.

Sportszemélyiségek:

Paulík József – A város és az ország kosárlabda-társadalma csak Hugóként ismeri. 50 éve van jelen a komáromi kosárlabda életben. Sok tehetséges játékost fedezett fel és nevelt ki, akik azután neves csapatokba kerültek. 1993-ban az ő edzői felügyelete alatt kezdett kialakulni az új férfi kosárlabdacsapat, amely szép lassan a legjobbak közé, vagyis a szlovák extraligába jutott, és azóta is ott tartózkodik.

Medovčíková Kristína – 2007-ben lett a Skót Kenu Szövetség klubedzője Edinburgh-ben, 2010-ben kinevezték a junior válogatott edzőjének. 20 fiatal versenyző edzését irányította, biztosította a műszaki-adminisztrációs körülményeket, menedzselte a csapatot a versenyeken és az összpontosításokon. A skót nemzeti csapattal elért sikerei után a brit ifjúsági válogatott vezetését bízták rá. Edzői eredményeit látva 2016-ban Nagy-Britannia olimpiai fejlesztési központjában kapott edzői állást. Tavaly az Ifjúsági Európa-bajnokságot és a világbajnokságot is megnyerték növendékei, ez utóbbi 22 éve nem sikerült Angliának. Nagy sikerének számít az angol női kajaknégyes szereplése az olimpián.

03

A sport fejlesztéséért:

Szüllő Béla mérnök, a KFC alelnöke. Focistaként indult. A KFC-ben tisztségviselőként kezdte, ma ő a klub ügyvezető igazgatója. A klubtagok alelnökké választották, és bebizonyította, hogy a döntés helyes volt. Mind a felnőtt, mind a serdülőcsapat a másodosztályba jutott (utóbbi meg is nyerte azt) – mindkettő hatalmas szenzáció. A klub több vezető képviselőjével a tavalyi szezonra sikerült egy ütőképes csapatot összeállítaniuk. Szüllő Béla ambícióinak, céltudatosságának és főleg munkájának köszönhetően városunk futballközössége anyagi és morális támogatáshoz jutott a legmagasabb magyarországi politikai vezetéstől. Ennek köszönhetően a komáromi foci nagy reménységei a jövőben már egy megújult stadionban pallérozódhatnak.

(Delta)

Kapcsolódó cikkeink:

Bangha Dezső: kevesebb tévé, több sport!

Hajdók: a gyerekeknek élvezniük kell a focit!

Gergely Mihály: boldog és egészséges vízilabdázókat szeretnék kineveleni

Több mint egymillióról döntöttek

Top