Kiss Péntek József több szerepbenRendezőként és íróként is jelen lesz Kiss Péntek József, a komáromi ipari szakközépiskola magyartanára a héten zajló 53. Jókai Napokon. Szövegkönyvet készített a Vidám Iparisták Színjátszó Társulatának, megrendezte a csoporttal az Ovibrader című színművet, szombaton pedig Életpor című regényét mutatja be az országos színjátszó fesztiválon. Kiss Péntek Józseffel beszélgettünk.

Kiss Péntek József

Hogyan született a szövegkönyv?

Beszélgettünk darabokról Vetter János igazgató úrral, aki rendkívül művelt, olvasott ember. Ráadásul színházkedvelő is. Felvetette, mi lenne, ha Örkényt játszana a VISZTA. Megtetszett az igazgató úr ötlete, évek óta foglalkoztattak Örkény István művei. Az egyik egyetemi diplomamunkámban a groteszkkel, konkrétan Örkény István műveivel foglalkoztam. Elkészítettem hát a Bevégezetlen ragozás című összeállítást, úgy volt, hogy megrendezem, de egy egészségügyi probléma miatt hónapokra kiestem a tanításból és a „forgalomból”. Nem szerettem volna, ha szétesik a VISZTA, megbeszéltem Angyal Gáborral és egy diáktársával, vegyék át erre az időre a csoportot. Színházi előadásként kezdtek vele foglalkozni, majd Gábor, aki fotós, videós, filmes, vagyis erre van igazán szeme, előállt a film ötletével. A „rendhagyó” előadás június 15-én, szerdán 15.30 órai kezdettel lesz látható a Jókai Napokon az ipari szakközépiskola alulájában.

Az Ovibrader, melyet június 17-én, pénteken délelőtt 10.00 órakor játszik a VISZTA a városi művelődési központ színpadán, Garaczi László spirituális darabja.

Van ilyen vonulata is. Mi a valóság, a realitás felől közelítettük meg. Eddig egyszer láttam, Karván, a színjátszó táborban, Solténszky Tibor rendezésében. Tetszett, és nagyon megfogott. Most más utat kerestem. Páratlan élményem, hogy kiváló csapatra akadtam, akik a hátukon viszik az előadást! Az alkotás olyan élményét éltem meg velük a próbafolyamat során, ami megerősítette bennem a hitet, és nem akarom lekicsinyelni a profi szakmát, hiszen egy kicsit abban is megmártózhattam, hogy az út nem azonos, de mindkét esetben csakis a végtermék a lényeges. A végtermék ezúttal olyan ütősre sikeredett, amilyet vártam.

Az Életpor című életrajzi regényről Spátay Adrianával, a komáromi Selye János Gimnázium magyartanárával beszélgetnek majd a Jókai Napokon.

Szeretem Adrit, sokéves barátság a miénk. Izgalmas számomra a női aspektus, melyből a regényemet olvassa, ahogy engem lát. Mindenkit szeretettel várunk Spátay Adrianával a városi művelődési központ első emeleti sárga termébe, szombaton délután négy órára. Nem csak a könyvről lesz szó, hiszen a regény sem csak történeteket, hanem tulajdonképpen engem mesél el. Igyekeztem az élő beszédet átvinni a regénybe. Ezért lesz azok számára igazán élmény, akik egy kicsit ismernek engem. S remélem, azok számára sem lesz érdektelen, akik csak most találkoznak vele(m) először.

Bárány János,
Fotó: Angyal Gábor

Untitled-1

Top