Kiállnak a kórház mellett a polgármesterek

Komárom/Régió. A Komáromi járás településeinek vezetői támogatják a komáromi kórházat abban a törekvésében, hogy az egészségügyi intézményt működtető Agel csoport megvásárolhassa az egykori nővérszálló mára leromlott állagú épületét, felújítsa azt, és újra orvosok és nővérek számára alakítson ki benne korszerű szállásokat. A polgármesterek szerint mindez a közérdeket, a lakosokat szolgálná. Kérésüket az ingatlan tulajdonosának, Nyitra Megye Önkormányzatának, illetve a megyei képviselőknek címezték.

A komáromi kórházat működtető Agel társaság idén februárban már második kérvényét juttatta el Nyitra Megye Önkormányzatához, melyben vételi ajánlatot tesznek a Petőfi utcán található egykori nővérszálló épületére, ami megyei tulajdonban van. Az Agel 280 ezer eurót kínál a 2017 óta üresen álló ingatlanért, ami a szakértői becslésnek megfelelő ár. Kérvényükben megjegyzik, az épület felújítása elengedhetetlen, egyben költséges, mivel műszaki állapota – különösen a belső részeken – katasztrofális. Ráadásul kifejezetten taszító látványt nyújt a felújított belgyógyászat mellett, miközben 12 millió euróból most épül mellette az új sürgősségi központ is. Ha nem sikerül felújítani az egykori nővérszállót, amely egyébként is a kórház szerves részét képezi, az intézmény szégyenévé válik – érvel a kórház vezetése.

A minőségi egészségügyi ellátás szempontjából még lényegesebb, hogy a kórházhoz tartozzon az épület, akár hosszú távú bérlet formájában, de még inkább úgy, hogy a megye eladja az épületet. A kórház terve az, hogy ismét szállóként működjön, ahol a kórház dolgozói számára, nővéreknek és orvosoknak alakítanának ki korszerű laká-sokat. Ez fontos lépés lenne az orvoshiány kezelése szempontjából, hiszen ma már országszerte szinte csak a kelet-európai, elsősorban ukrán, vagy éppen az arab világból érkező orvosoknak köszönhetően tartható fenn az egészségügyi rendszer. Komáromban is ez a helyzet. Viszont a külföldi orvosokat – vagy akár a hazai pályakezdőket is – akkor lehet idecsábítani, illetve megtartani, ha megfelelő lakhatási körülményeket is kínál a komáromi kórház.

Amennyiben a megyei közgyűlés jóváhagyja az épület eladását a működtetőnek, az Agel vállalja, hogy két éven belül megszerzi a jogerős építési engedélyt az ingatlan teljes felújítására, majd külső források segítségével meg is valósítja a fejlesztést.

Értesüléseink szerint bő egy hónapja még úgy tűnt, semmi akadálya annak, hogy a megyei képviselők rábólintsanak az adás-vételre, azonban időközben egy komáromi vállalkozó is jelezte vételi szándékát – egész pontosan nem pénzt, hanem mezőgazdasági területeket ajánlott az épületért cserébe. Erről a vállalkozói kérvényről csak a legutóbbi, május 17-én tartott megyei közgyűlésen szerezett tudomást a képviselők nagy része, beleértve Milan Belica megyefőnököt is – egy nem járásbeli képviselő felszólalása nyomán. Az új fejlemény kisebb vihart kavart a közgyűlésben, ezért az Agel társaság kérvényéről való döntést elhalasztották. Információink szerint a vállalkozó is felújítaná az egykori nővérszállót, ám irodaházzá alakítaná át, saját vállalata céljaira.

Komárom polgármestere, Keszegh Béla a történtek után kezdeményezte a komáromi járásbeli települések közös állásfoglalásának elfogadását. Végül a járás 41 települése közül egy kivétellel – Hetény polgármestere, Magyari Ferenc nem írta alá – minden önkormányzati vezető támogatta a nyilatkozatot. Ebben azt kérik Nyitra Megye Önkormányzatától és a megyei képviselőktől, hogy támogassák a kórház kérvényét. Levelükben hangsúlyozzák, a kórház folyamatosan fejlődik és újul, ami által az egészségügyi szolgáltatás minősége is emelkedik, ebbe a folyamatba pedig a szálló felújítása is beletartozna, hiszen enyhítheti az orvos- és nővérhiányt. „A kérvény tárgya kiemelten közcélú, így egyedi elbírálása is teljesen indokolt“ – áll a levélben, melyben egyúttal megköszönik az eddigi látható fejlesztéseket, és kifejezik reményüket, hogy a régió lakosait szolgáló döntés születik.

Becse Norbert megyei képviselő, az MKP komáromi járási elnöke kérdésünkre elmondta, önmagában támogatnak minden olyan elképzelést, ami az egészségügyi ellátás színvonalának emelését célozza, a kórház elképzelése pedig ezt szolgálná. Ugyanakkor hozzátette, amíg nem ismerik a vállalkozói kérvény részleteit, például a felkínált termőföldek értékét és elhelyezkedését, nem szeretne határozottan állást foglalni a kérdésben. Legközelebb június 28-án ülésezik a megyei önkormányzat, amikor vélhetően újra napirendre kerül az egykori nővérszálló sorsa.

(csá)

(Cikkünk a Delta eheti számában jelent meg.)

Kapcsolódó cikkeink:
Már állnak az új sürgősségi központ falai
Élmezőnyben a komáromi kórház
Szupermodern belgyógyászat
Diákszálló lehet a romos épületből

Top