Kétnyelvűsödnek a rendőrségek

Hamarosan országos viszonylatban megkezdődik a rendőrparancsnokságok és a rendőrőrsök kisebbségi nyelvű megjelölése – jelentette be Bukovszky László kisebbségügyi kormánybiztos. Komáromban a 2020-ban megújult Kertész utcai ügyfélközpontban ugyan már magyarul is olvashatók a legfontosabb feliratok, mostantól azonban további rendőrségi osztályokon is feltűnnek majd a magyarlakta vidékeken.

A kormánybiztos arról tájékoztatott, nemrégiben levélben kérte Hamran István országos rendőrfőkapitányt, illetve Ódor Lajos miniszterelnököt, hogy a szlovák rendőrségen is tartsák be a kisebbségi nyelvtörvény rendelkezéseit. Ez ugyanis előírja, hogy ha egy településen valamely nemzeti kisebbség számaránya eléri a lakosság 15 százalékát, akkor annak nyelve használható a hivatali érintkezés során – ez egyúttal a feliratokra is érvényes. Ez a magyarokon kívül más nemzetiségekre is vonatkozik.

Bukovszky László kérdésünkre elmondta, múlt csütörtökön az országos rendőrfőkapitány írásban értesítette, megkezdik a vizuális kétnyelvűség bevezetését azokon a rendőrparancsnokságokon és rendőrőrsökön, melyek a kisebbségi nyelvtörvény hatálya eső településeken találhatók. Vagyis a magyarlakta vidékeken magyar feliratok is lesznek a helyi rendőrségeken.

„Az ötlet és az igény nem ördögtől való, hiszen a pártállam belügyminisztériuma már 1952-ben elrendelte az ország 21 járásában az illetékes belügyi szervek épületeinek kétnyelvű (szlovák- magyar) megjelölését. Ez a gyakorlat a rendszerváltozásig több helyen érvényben maradt. Ugyan a közelmúltban a belügyminisztérium által létrehozott ügyfélközpontokban sikerült biztosítani a járási rendőrkapitányságok kétnyelvű megjelölését, de a további lépéstől teljesen elzárkóztak“ – nyilatkozta a kisebbségügyi kormánybiztos. Mint ismert, a 2020-ban teljesen felújított komáromi ügyfélközpontban – ahová a Járási Rendőrkapitányság egyes osztályain kívül a Komáromi Járási Hivatal csaknem összes részlege is beköltözött – már magyar feliratokon is tájékoztatnak a legfontosabb tudnivalókról.

Bukovszky László megjegyezte, a rendőrségek vizuális kétnyelvűsítése egy fontos lépés a rendőrségi kétnyelvűség terén. „Kíváncsian várom az első fecskét!“ – jegyezte meg.

(cs)

Top