Kétnyelvű irányjelző táblák, új csónakház

Régió/Komárom. Jövőre egymillió euróból új edzőközpont épülhet a Komáromi Kajak-Kenu Klub részére. A költségekhez a Nyitra Megyei Önkormányzat 300 ezer euróval járul hozzá, amennyiben a kapcsolódó pályázat sikeres lesz. Idén jelentős összeget fordít a megye arra is, hogy a magyarlakta járásokban – a Komáromiban is – fokozatosan kétnyelvű, a települések magyar megnevezését is tartalmazó irányjelző táblákat helyezzenek ki.

Múlt hétfőn ismét ülésezett Nyitra Megye Önkormányzata, a közgyűlés több, járásunkat is érintő kérdésben döntött. Farkas Iván, a Magyar Szövetség megyei frakciójának vezetője arról tájékoztatott, a megye 300 ezer euróval támogatja a Komáromi Kajak-Kenu Klub azon elképzelését, hogy jövőre egy új edzőközpontot építsen a Vág-partján található sporttelepén. Ez egyelőre egy szándéknyilatkozat, a támogatást abban az esetben folyósítja a megye, ha sikeres lesz a kajakklub pályázata, amelyet hamarosan benyújt az Állami Sportalaphoz – 700 ezer eurós támogatást igényelnének egy korszerű edzőközpont megépítéséhez.

Andruskó Imre megyei és komáromi városi képviselő úgy véli, nagy esély van arra, hogy a világbajnokok és olimpikonok sorát kinevelő klub megkapja az állami támogatást, ezzel pedig a megyei hozzájárulást is. Szerinte példaértékű, ahogy a siker érdekében együttműködnek az érintettek: Branislav Becík, Nyitra megye elnöke, a Magyar Szövetség megyei frakciója, Keszegh Béla, Komárom polgármestere és Demin Viktor, a kajakklub elnöke. Hozzáfűzte, e héten valószínűleg a komáromi városi képviselő-testület is megadja a szükséges engedélyt (ma délután kezdődik az ülés).

Hozzájárulás a bringaúthoz

Farkas Iván megemlítette, a megye 107 ezer euróval támogatja a Komárom és Párkány közötti kerékpárút utolsó szakaszának megépítését Csenke és Ebed között, melynek kivitelezése jelenleg is zajlik. Mint arról nemrégiben beszámoltunk, e szakasz megépítésére közel 2,1 millió eurónyi támogatást nyert el a Vág-Duna-Ipoly regionális társulás határon átnyúló uniós pályázatán (Interreg V-A HUSK). A Duna mellett haladó bringaút az Eurovelo 6-os európai kerékpárút része, mely az Atlanti óceán és Budapest között 1917 km hosszan vezet, és az Ebed és Csenke közötti rész az utolsó befejezetlen szakasza. Néhány hónapon belül azonban meg is építheti a kivitelező Strabag vállalat.

Andruskó Imre elmondta, a megyei közgyűlés legutóbbi ülésén 50 ezer eurónyi támogatást ítéltek meg a Duna Menti Múzeumnak abból a célból, hogy amíg zajlik a múzeum főépületének felújítása – előreláthatólag június végéig – átmenetileg őrző-védő szolgálattal biztosítsa a vagyona védelmét, például az épületben gondosan elcsomagolt, ám értékes tárgyak biztonságát. Ebben az időszakban ugyanis lecsatlakoztatták az épületet a központi biztonsági riasztórendszerről. A Komáromi Jókai Színház pedig 21 ezer eurónyi támogatást fordíthat kisebb javításra, felújításra.

Irányjelző táblák magyarul is

A megyei frakcióvezető beszámolt arról, hogy az idei költségvetésben egy jelentősebb tételt különítettek el a megyei utak (másod- és harmadosztályú utak) mentén található közlekedési táblák felújítására, cseréjére. E pénzcsomag nagyobb részét a megyei önkormányzat kifejezetten az elöregedett irányjelző táblák cseréjére fordítja majd, az új táblák pedig már kétnyelvűek lesznek a magyarlakta vidékeken – tehát a települések megnevezése magyarul is szerepel majd Nyitra megye 4 déli járásában: a Komáromi, az Érsekújvári, a Lévai és a Vágsellyei járásokban. Erről a magyar párt frakciója a megyei hivatal igazgatójával egyeztetett. Információink szerint 2024-ben 100 ezer euró körüli összeget fordít majd a megye táblák kétnyelvűsítésére.

Ennek előzménye, hogy még 2021 őszén a parlament elfogadta a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosítását – ezt Gyimesi György képviselő kezdeményezte, majd Horony Ákos, a kisebbségi nyelvhasználat szakértőjeként pontosította. A törvény lehetővé teszi, hogy a közúti közlekedési táblák kétnyelvűek legyenek azokon a településeken, ahol egy nemzeti kisebbség aránya meghaladja a 15 százalékot legalább két egymást követő népszámlálás alapján. Nemcsak az irányjelző táblákon szereplő települések neveit lehet magyarul – vagy más kisebbség nyelvén – kiírni, hanem például a folyók neveit is, vagy a megye- és járáshatárokat. A kétnyelvűsítés a településen keresztül haladó megyei és állami utakra is vonatkozik.

Nagyszombat megyében már 2023-ban elkezdték kihelyezni a kétnyelvű irányjelző táblákat, idén Nyitra megye déli részén is elkezdődik a folyamat, 2025-ben pedig a megyei utak mentén kihelyezett, barna színű turisztikai közlekedési táblák kétnyelvűsítése is sorra kerül. Farkas Iván kiemelte, 2026 végére mindkét folyamat végére szeretnének érni.

(csaba)
Lehet pályázni a megyei támogatásokra
Összefüggő bringaút Párkánytól Komáromig
Újuló múzeum, bővülő támogatási lehetőségek
Bővülő magyar nyelvhasználati jogok

Top