Lehet pályázni a megyei támogatásokra

Megjelentek a Nyitra Megyei Önkormányzat idei évre vonatozó pályázati felhívásai, melyeken keresztül a megye lakosai, civil szervezetei, települései és jogi személyei igényelhetnek támogatást.

Csenger Tibor, a Nyitra Megyei Önkormányzat alelnöke arról tájékoztatott, január 17-én meghirdették az idei megyei pályázati lehetőségeket: új rendszerben, pontosabb kritériumokkal, megemelt pénzügyi kerettel. A megye csaknem 3,6 millió eurót különített el támogatásokra, ezeket hat célterületen osztják szét a sikeresen pályázók között – közölte a Magyar Szövetség politikusa.

Dotáció igényelhető általános régiófejlesztésre, erre a célra 1,77 millió euró áll rendelkezésre Nyitra megye 354 települése részére, amelyek legfeljebb 5 ezer euró értékben valósíthatnak meg fejlesztést a lakosok életszínvonalának javítása érdekében. A pályázat nem utófinanszírozású, vagyis a kérvényezők a szerződéskötéstől számítva 20 napon belül megkapják az anyagi forrást.

Kulturális, idegenforgalmi és sporttevékenység támogatására a megye 490 ezer eurót biztosít. A pályázók a projektjeikre minimum 300 eurónyi összeget igényelhetnek, a maximális igényelhető támogatás kategóriánként eltérő, 10 ezer euró a plafon. A pályázat megvalósítása utófinanszírozású.

Külön pályázhatnak a sportklubok és szövetségek a fiatalokkal való foglalkozásokra, minden egyes 18 év alatti regisztrált tagjukra 50 euró támogatást igényelhetnek – a rendelkezésre álló keret 827 ezer euró. A programba 20% önrésszel lehet bekapcsolódni utófinanszírozású rendszerben.

A szociálisan vagy egészségügyi szempontból hátrányos helyzetű embereket segítő intézmények és szervezetek legfeljebb 3 ezer eurós összegre pályázhatnak a 105 ezer eurós keretből, ám itt nem kell önrészt biztosítani, a program előfinanszírozású.

Továbbra is lehet pályázni az épített kulturális örökség megóvására létrehozott 110 ezer eurós pénzcsomag merítésére, egy pályázó legfeljebb 4500 euró támogatásban részesülhet. Ez a kiírás 20 százalékos önrészt követel meg, ám lebonyolítása előfinanszírozású.

Ismét pályázhatnak marketing- és reklámtevékenységre a certifikált szálláshelyek is, amelyre esetenként 1000 eurót igényelhetnek a pályázók 20%-os önrésszel, utófinanszírozású rendszerben. A program keretösszege 80 000 euró.

Csenger Tibor kiemelte, bíznak abban, hogy a megyei támogatási rendszer a korábbinál szélesebb körű segítséget képes nyújtani, és az egyes területekre és célcsoportokra arányosan irányulnak majd a támogatások. A pályázatokat március 1-jéig lehet benyújtani elektronikus formában, a megyei önkormányzat weboldalán (unsk.sk) megadott módon – egy szervezet csak egy pályázatot nyújthat be.

(cs)

Újuló múzeum, bővülő támogatási lehetőségek

Top