Újuló múzeum, bővülő támogatási lehetőségek

Az új megyei támogatási rendszerről és a Duna Menti Múzeum folyamatban lévő felújításáról is tájékoztatott Andruskó Imre és Orosz Örs, a Szövetség megyei és komáromi képviselői. Múlt csütörtöki sajtótájékoztatójukon leszögezték, igenis van jövője a magyar etnikai politizálásnak.

Új támogatási rendszer

Andruskó Imre arra hívta fel a figyelmet, hogy új alapokra helyezték a megyei támogatási rendszert. A Nyitra Megyei Önkormányzat múlt heti közgyűlésén döntött arról, hogy egyetlen átfogó rendelettel határozzák meg a különböző területeken nyújtott megyei támogatásokat. Ebben szabályozzák a már korábban is igényelhető kulturális, turisztikai, helyi fejlesztési, műemlékvédelmi, továbbá szálláshelyekkel, valamint tömegsporttal kapcsolatos dotációk pályázási feltételeit.

Három új támogatási lehetőséget is belefoglaltak: a szociálisan hátrányos helyzetű, valamint az egészségügyileg hátrányos személyek dotációját, illetve a sportklubok igazolt ifjúsági sportolói után kérvényezhető támogatást. Utóbbival kapcsolatban Andruskó Imre megemlítette, mivel a keretösszeg jelen állás szerint 825 ezer euró, jelentős segítség lehet az ifjúsági sportban is tevékenykedő klubok számára. Kiemelte, ha a megyei és helyi önkormányzatok a várakozásoknak megfelelő mértékben kapják meg az államtól a természetes személyek jövedelemadójából származó összegeket – másképpen szólva a szlovák gazdaság nem esik vissza –, akkor a megye a jövő évben csaknem 3,6 millió eurót oszthat szét a különböző dotációk formájában.

„Jövő január végéig a megye közzéteszi a pályázati kiírásokat. A potenciális pályázóknak érdemes figyelni a Nyitra Megyei Önkormányzat weboldalát, ahol minden szükséges információ megtalálható lesz. A sikeres pályázás érdekében a megyei tanácsadó-segítségnyújtó központot is fel lehet keresni, amely szeptemberben nyílt meg Komáromban“ – hangsúlyozta a Szövetség képviselője.

Újul a Duna Menti Múzeum

Orosz Örs a komáromi Duna Menti Múzeum főépületének 1,4 millió eurós felújításával kapcsolatban elmondta, bár kívülről nem látszott, a folyamatban lévő munkálatok során kiderült, a vártnál is súlyosabb statikai problémákat kell megoldani. A Kultúrpalota két szárnya között helyenként két centiméteres repedések keletkeztek, többek között azért, mert az egyik pincerészbe éveken át befolyt az esővíz. Ezért már meg is történt az épület vízszigetelése, aláinjektálása. A fejlesztés során teljesen megújul a fűtésrendszer, a villanyvezeték-hálózat, a nyílászárók, a szociális helyiségek, továbbá egy liftet is beépítenek.

Orosz Örs hangsúlyozta, a felújítás előtt a múzeum gyűjteményeit biztonságba helyezték, elcsomagolták, csupán a könyvtár anyaga maradt az épületben, amelyet befedtek, sőt, be is deszkáznak a még nagyobb védelem érdekében. Ezenkívül Feszty Árpád: A bánhidai csata című festménye maradt a díszteremben, nagy méreteiből adódóan – de biztonságosan befedték.

Mint ismert, Csütörtöky József igazgató kérte nyugdíjaztatását és szeptember végével távozott a megyei fenntartású kulturális intézmény éléről. Az igazgatóválasztás első köre azonban eredménytelenül zárult, ezért jelenleg – átmeneti jelleggel – Sipos Anna, a múzeum etnográfusa látja el az igazgatói teendőket. Az új állandó igazgatót várhatóan decemberben nevezik ki, amennyiben a második pályázat sikerrel zárul.

Van jövője az etnikai politizálásnak

Ugyan a Szövetség nem került be a parlamentbe, ez nem jelenti azt, hogy vége lenne a magyar etnikai politizálásnak – jelentette ki Andruskó Imre. Rámutatott, négy megyei önkormányzatban is irányító szerepben van a Szövetség – Nyitra megyén kívül Nagyszombat, Besztercebánya és Kassa megyében is alelnöki tisztséget tölt be a magyar párt politikusa. Nyitra megyében Csenger Tibor megyei alelnök és Farkas Iván frakcióvezető a koalíciós tanács tagjai, azaz a Szövetségnek komoly beleszólása van a dolgok menetébe.

Bár a megyei önkormányzat sokszor háttérbe szorul, az emberek nem igazán követik tevékenységét, valójában lényeges dolgokról dönt. Jó néhány fontos intézmény fenntartója: a Duna Menti Múzeum mellett például a Komáromi Jókai Színházé, egyes könyvtáraké, szociális otthonoké, középiskoláké, egészségügyi intézményeké, de ugyancsak a megye kezeli a másod- és harmadosztályú utakat. „Odafigyelünk a Komáromi járásra!“ – szögezte le Orosz Örs, hozzáfűzve, az is egy érték, ha van olyan párt, amely saját fórumain magyarul kommunikál és tárgyal.

Andruskó Imre megjegyezte, ha a megyei önkormányzat alelnöke és képviselő-testülete, valamint Komárom polgármestere és képviselői együttműködnek, akkor siker és eredmény is van – példaként a komáromi kórház fejlesztéseit említette.

(csaba)

Megkezdődött a Kultúrpalota felújítása
A szakmai sikerek biztosak, az átépítés bizonytalan
Komárom rejtett kincsei nyomában Szabó Csekei Tímeával
Kultúrtörténei séta a komáromi temetőkben

Top