Jön Komárom legmenőbb fesztiválja!

Hivatalosan április 26-án, kedden kezdődik, majd a hétvégén, április 29-én, 30-án és május 1-jén csúcsosodik ki az idei Komáromi Napok. Most csak Észak-Komáromban szervezik meg a térség legnagyobb fesztiválját. A korábbi években megszokott módon lesz nagyszínpad, kisszínpad, Borok utcája, családi programok, Öregvár Nap és bulihétvége a belvárosban.

Múlt kedden Keszegh Béla, Komárom polgármestere, továbbá a szervezők, Ferenczi Zsolt és Kovács György tájékoztattak a 29. alkalommal megrendezésre kerülő Komáromi Napok programjáról. Az elmúlt két évben a Covid-járvány miatt nem rendezték meg, most viszont visszatér a térség legnagyobb fesztiválja, ezúttal is számos ingyenes programot kínálva.

Már április 22-én, pénteken kezdődnek a kísérőprogramok, hivatalosan pedig április 26-án Komárom napján rajtol a rendezvénysorozat Észak-Komárom ünnepi képviselő-testületi ülésével, ahol a város díjait adják át. A bulihétvége péntektől vasárnapig, április 29-től május 1-jéig tart a belvárosban, lesz nagyszínpad, kisszínpad, Borok utcája, gasztrokínálat, kézműves portékák. Ferenczi Zsolt és Kovács György hangsúlyozták, nem volt egyszerű a szervezés, hiszen komoly drágulással kellett szembenézniük, ráadásul az idő is szorította őket – a járványügyi korlátozások miatt csak februárban tudták elkezdeni a fellépők meghívását, normális esetben ekkorra már rég összeállt a program. A fellépők kiválasztása terén arra törekedtek, hogy a magyar és a szlovák igényeket is kielégítsék, másrészt lényeges szempont volt, hogy komáromi zenészek, előadók is lehetőséget kapjanak. A polgármester hangsúlyozta, a drágulás mindenkit sújt, ezért a borászokat arra kérték, hogy legalább egy, kevésbé különleges, olcsóbb kategóriás nedűt is kínáljanak majd a vendégeknek, amit mindenki meg tud fizetni, ugyanígy az ételek terén is legyen olcsóbb választási lehetőség.

Most is lesz Öregvár Nap a város szervezésében, május elsején, vasárnap, kiegészülve a Komáromi Ostromlakoma szabadtéri főzőversennyel – utóbbira várják a csapatok jelentkezését. Itt gazdag program fogadja a gyerekeket is, emlékcsatával, huszárokkal, fegyverbemutatóval, kézműves-foglalkozásokkal, mese-előadással.

A schengeni csatlakozás 15. évfordulója alkalmából – valószínűleg vasárnap – egy múltidéző kiállítás nyílik az Erzsébet híd északi lábánál. A gyerekek, fiatalok itt megtapasztalhatják, milyen volt az élet a szigorúan ellenőrzött és korlátozott határátlépés idején – korabeli vámos egyenruhába bújtatott bábukkal, régi rendőrautóval, határőrbódéval.

Idén sajnos elmarad a két Komárom közötti hagyományos futóverseny, ugyanakkor helyette szombaton (április 30.) Erődfutást rendeznek csak az északi oldalon, „gyerektávon“ is. A Csárda Túra elnevezésű kerékpáros túrára is szombaton kerül sor, mindkét sportrendezvényre lehet már jelentkezni.

Idén nem készül nyomtatott műsorfüzet, de a részletes program a jövő heti Deltában olvasható lesz, ugyanígy további két helyi lapban is. Online pedig már most böngészhető, magyarul és szlovákul a komarominapok.sk weboldalon.

Jövőre újra közösen

Némi csalódást jelent, hogy Dél-Komárom idén nem rendez Komáromi Napokat, helyette viszont ErődFeszt lesz a Monostori Erődben, árpilis 29-től május 1-jéig – vasárnap ingyenes belépéssel. A Duna túloldalán azért döntöttek így, mert a járványügyi korlátozások miatt nem látták biztosítottnak, hogy a rendelkezésre álló szűkös határidőn belül képesek lesznek a megszokott magas színvonalon megszervezni a rendezvénysorozatot. „Bízunk benne, hogy 2023-ban ismét Észak-Komárommal együtt szervezhetjük meg a Komáromi Napokat, térségünk legnagyobb fesztiválját, az összetartozás ünnepét!“ – szögezte le Dél-Komárom önkormányzata.

(cs)

Idén újra Komáromi Napok

Top