Idén újra Komáromi Napok

Hacsak nem szólnak közbe szigorú járványügyi tilalmak, két év kényszerszünet után idén újra megtartják a Komáromi Napokat, április 26-tól május 1-jéig. Igaz, kissé felemás lesz, hiszen míg Észak-Komárom megszervezi a hagyományos rendezvénysorozatot, Dél-Komárom ezúttal nem. Ugyanakkor a túlparton pont ekkor rendezik meg a háromnapos ErődFesztet.

A Komáromi Napok műsora egyelőre csak formálódik, így nincs túl sok konkrétum, az azonban biztos, hogy a „bulihétvége“ április 29-re, 30-ra, és május 1-jére esik (péntek, szombat, vasárnap): a programok zömét – ahogy ezt az elmúlt években megszokhattuk – ekkor rendezik meg. E belvárosi programokat a korábbi versenytárgyalás győztese, Ferenczi Zsolt és Kovács György egyesülete szervezi, de a kísérőprogramok biztosításába a városi hivatal, illetve városi szervezetek is bekapcsolódnak.

Keszegh Béla, Komárom polgármestere kérdésünkre elmondta, a rendezvénysorozat hivatalosan idén is április 26-án, Komárom napján kezdődik, a képviselő-testület ünnepi ülésével, ahol átadásra kerülnek a város díjai. Egyelőre a képviselők nem döntöttek arról, hogy 2022-ben kik kapnak Pro Urbe díjat, illetve a város kinek adományoz díszpolgári címet, ahogy a polgármesteri díjban részesülők neve sem ismert.

Most is lesz Borok utcája, illetve Kézművesek utcája. Utóbbival kapcsolatban a polgármester megjegyezte, sajnálatos módon több korábbi, idősebb résztvevő elhunyt a közelmúltban, helyettük másokat szólítanak meg. „Arra kértük a szervezőket, hogy a Borok utcájában elérhető, barátságosabb áron is kínáljanak italokat, illetve ételeket, legyenek tekintettel arra, hogy nagymértékű drágulás sújtja az embereket szinte minden fronton“ – jegyezte meg.

Idén is lesz családi nap az Öregvárban, a város szervezésében. Ennek hangsúlyos eleme lesz a szabadtéri sütés-főzés, amivel a tavaly nyáron első ízben megrendezett Komáromi Ostromlakoma elnevezésű rendezvényt folytatnák. Természetesen a megszokott családi programok sem hiányoznak majd, arcfestés, ugrálóvár, gye-rekelőadás és zene biztosan lesz.

Ezúttal nem rendezik meg a hagyományos futóversenyt a két Komárom között, viszont helyette egy észak-komáromi erőd futást terveznek.

A zenei program még csak formálódik, zajlanak az egyeztetések a potenciális fellépőkkel és zenekarokkal. Keszegh Béla elmondta, kiemelt szempont, hogy helyi és régiós előadók fellépjenek, így például Emmer Péter, Korpás Éva, Koczkás Eszter és José is színpadra áll. Bemutatkozik a Selye János Gimnázium tavaly ősszel alakult zenekara, a Pusztaszer is.

Érkezik majd néhány „sztárzenekar“, ám most még nincs túl sok konkrétum. Vélhetően koncertet ad Jana Kirschner, és biztosan lesznek magyarországi együttesek is.

„Előfordulhat, hogy a Komáromi Napok idején lesz néhány járványügyi korlátozás, ám ennek figyelembe vételével kezdtük meg a rendezvény szervezését. Folytatni akarjuk a hagyományt, nem akarunk lemondani róla a vírus miatt“ – jelentette ki Keszegh Béla, hozzátéve, a részletes programról természetesen időben tájékoztatják majd a nyilvánosságot.

ErődFeszt Dél-Komáromban

A Komáromi Napok hétvégéjén, árpilis 29-től május 1-jéig rendezik meg az ErődFesztet a Duna túloldalán, a Monostori Erődben. Somogyiné Szili Nóra, a Monostori Erőd kulturális és turisztikai igazgatója elmondta, a fellépők nevei még nem ismertek, az viszont biztos, hogy mindhárom nap este 2 nagykoncert várja a fesztiválozókat, pénteken és szombaton pedig diszkósátor is működik majd. Május elsején, vasárnap ingyenesek lesznek az egész napos családi programok.

(csá)

Top