Játszóparkok idén, méhecskés játszóterek csak jövőre

Komárom/Gúta. Idén egyik nyereményjátszóteret sem építi meg a Lidl áruházlánc a koronavírus járványra hivatkozva. Így Komáromban és Gútán is csak 2021-re készülnek el az internetes szavazással megnyert méhecskés játszóterek. Az viszont biztos, hogy még ebben az évben elkészül a turisztikai nevezetességek mintájára készülő Cultplay játszópark Gútán, és remélhetőleg Komáromban is.

Két és fél éve derült ki, hogy sikeres volt a térségünk városait tömörítő Pons Danubii EGTC Cultplay elnevezésű pályázata. Ennek keretében összesen 2,9 millió euróból – melynek nagy részét uniós forrásból merítik – tematikus élményparkok épülnek kilenc szlovákiai és magyarországi városban, mindegyik egy-egy másik régióbeli település turisztikai látványosságát formázza.

Négy városban már megépült

Az első okos játszópark (az ún. kiterjesztett valóság segítségével a régiós nevezetességek történetéről tájékoztatnak, esetenként feladatok, játékok segítségével, három nyelven) Ógyallán épült meg még 2018 őszén, az Oroszlányi Bányászati Múzeum mintájára. Tavaly Vágsellyén a majki néma barátok kolostorát építették meg játékelemekből, majd a dél-komáromi Jókai ligetben az észak-komáromi központi erődöt – az Öregvárat és az Újvárat – megjelenítő élménypark is elkészült. Utóbbit épp ezekben a napokban nyitották meg újra a gyerekek előtt, a járvány miatt fertőtlenítést követően, melyre a továbbiakban minden nap sor kerül – tudtuk meg a dél-komáromi önkormányzat illetékesétől. Legutóbb, néhány hete Érsekújvárban fejeződött be az ottani tematikus játszópark építése, itt kivételesen az egykori helyi erőd mintájára. Ezt a játszóteret azonban egyelőre nem vehették birtokba a gyerekek a központi járványügyi intézkedések miatt.

ujvari_cultplayAz érsejúkvári játszópark

Előbb Gúta, majd Komárom következhet

A következő játszópark Gútán épülhet meg, a nyár végére, a Szent Rozália park mellett épül fel a tatai vár mása játékelemekből. Finta Zoltán, a gútai városi hivatal elöljárója kérdésünkre elmondta, a kivitelezésre kiírt közbeszerzést a minisztérium rendben találta, így heteken belül elkezdődhet a tematikus játszópark építése – a pontos időpontokról ezen a héten egyeztetnek a kivitelezővel. Ha nem merül fel semmilyen akadály, akkor augusztus második felében akár már használhatják is a gútai gyerekek.

Két hónapja úgy tűnt, a komáromi játszópark is a gútaihoz hasonló ütemben készülhet el, ám mostanra kiderült, az állami bürokrácia malmai továbbra is lassan őrölnek. A közbeszerzést ugyanis Gútához hasonlóan itt is újra leellenőrizte a minisztérium, ám egyelőre nem adtak zöld utat, hanem továbbküldték a Közbeszerzési Hivatalnak (ÚVO) egy további vizsgálatra. „Most ennek az eredményére várunk. Ha jóváhagyják, végre megköthetjük a szerződést a kivitelezővel, ezt követően a beszállítók legyárthatják az egyedi játékelemeket, majd nálunk is felépülhet a játszópark a Csillag erőd mintájára“ – válaszolta kérdésünkre Keszegh Béla, Komárom polgármestere, aki nem titkolta csalódottságát az újabb bürokratikus akadály miatt. Jó esetben még az idén megépül az észak-komáromi élménypark is a termálfürdő előtti parkos részen, ám ha az állami hivatal még hónapokig fog vizsgálódni, a kivitelezés akár a jövő évre is átcsúszhat.

komaromi-e1502180166911A Komáromba tervezett élménypark látványterve

Jelen állás szerint 2020 végéig a fennmaradó három magyarországi helyszínen ugyancsak elkészülhetnek a játékparkok: Oroszlányban a vágsellyei reneszánsz kastély, Tatán a gútai vízimalom, Kisbéren pedig Gúta másik nevezetessége, a fedett fahíd mintájára épülnek meg.

Méhecskés játszóterek csak jövőre

Az viszont teljesen biztos, hogy a Lidl áruházlánc internetes szavazáson alapuló versenyén megnyert játszóterek a koronavírus járvány miatt csak jövőre épülnek meg – erről az üzletlánc tájékoztatta a nyertes 10 szlovákiai várost, köztük Gútát és Komáromot. Gútán Puruk városrészben, az Állomás utca és a Pozsonyi utca találkozásánál jelölték ki a méhecskés játszótér helyét. Komáromban pedig már a harmadik, Maja, a méhecske című rajzfilm motívumait viselő játszótér épülhet meg a lakosok összefogásának köszönhetően – 2018-ban a Megyercsi utca közelében épült nyereményjátszótér, tavaly júniusban az egykori Szabadság utcai iskola udvarán adtak át egyet, a legújabb pedig a Komenský utca és a Tél utca közötti zöld területen kap helyet.

(csaba)
(nyitókép: az érsekújvári játszópark)

Kapcsolódó cikkeink:

Új játszóterek épülnek Komáromban és Gútán

Top