Ismét csalókra figyelmeztet a postaEzúttal a Szlovák Posta nevében próbálnak hozzájutni bankkártyánk adataihoz a csalók. Arra buzdítják a hiszékeny embereket, hogy két euróért vásároljanak meg olyan küldeményeket, amelyet nem tudott kézbesíteni a posta. Állításuk szerint az így befolyó összeget humanitárius célokra fordítják.

A Szlovák Posta arra figyelmeztet, hogy csalásról van szó, és az elkövetők célja, hogy hozzájussanak bankkártyánk adataihoz vagy bankszámlaszámunkhoz. Ezért arra kérnek mindenkit, legyenek elővigyázatosak, és ne adják meg ezeket az adatokat.

A csalók azt próbálják meg elhitetni az emberekkel, hogy azokat a küldeményeket, amelyeket nem lehetett kikézbesíteni, egy példátlan humanitárius akció keretében áruba bocsátja a posta. Egy-egy csomagért – függetlenül a tartalmától – egységesen két eurót kérnek, miközben azt sugallják, hogy ilyen jelképes áron akár elektromos gépekhez, értékes tárgyakhoz is hozzájuthatnak a vevők.

„A Szlovák Posta, az előírásoknak megfelelően, a nagyszombati lerakatában tárolja az olyan küldeményeket, amelyeket nem tudott kézbesíteni. Például azért, mert a feladó rossz címet adott meg, vagy a megszabott határidő lejártáig nem vette azt át a postán a címzett, esetleg időközben elköltözött vagy elhunyt a címzett, és a feladónak sem lehet visszaküldeni. Már több mint harminc különbözően megfogalmazott e-mailről van tudomásunk, amelyek azt a benyomást keltik, hogy azok feladója a posta. A Szlovák Posta azonban semmilyen díjtételt nem kér e-mailban vagy SMS-ben, és nem is közvetít kifizetéseket. Az ügyfeleknek vagy a küldemény feladásakor, vagy annak átvételekor kell fizetniük. Ugyanez vonatkozik a vám vagy az ÁFA megtérítésére, az ügyfél az áru átvételekor fizet” – mutatott rá Iveta Dorčáková, az állami vállalat szóvivője.

(d)

Csalókra figyelmeztet a posta
Új trükkökkel próbálkoznak az unokázós csalók
A járványt is kihasználják a csaló hiénák
Gyanús külföldi telefonhívások

Top