A járványt is kihasználják a csaló hiénák

Régió. Olyan időszakban élünk, amikor mindennél fontosabb lenne az összefogás, az egymás segítése. Mégis akadnak, akik pont a járványfenyegetést használják fel arra, hogy becsapják és átverjék embertársaikat, ráadásul pont a leginkább veszélyben lévő időseket.

csalok

Több bejelentés is érkezett a rendőrséghez, miszerint a koronavírus miatt elrendelt rendkívüli helyzetet egyesek arra használják fel, hogy pénzt csaljanak ki az idősektől – tájékoztatott a Nyitra megyei rendőrség. A csalók több módon is próbálkoznak. Például azzal szólítják meg az időseket, hogy megmérik testhőmérsékletüket. A rendőrség figyelmeztet: egyetlen ismeretlen egészségügyi dolgozó sem ajánlja fel minden előzmény nélkül, hogy házhoz megy hőmérsekletet mérni. Előfordul, hogy fertőtlenítőszereket, szájmaszkokat, vagy kétes eredetű gyógyszereket ajánlanak – ezeket azonban csak gyógyszertárban vagy drogériában ajánlott vásárolni!

Azzal is megszólítják az időseket, hogy elintézik a szükséges bevásárlást, és előre kérik a pénzt – ilyen esetben sem szabad előre pénzt adni ismeretlen embereknek. Ha be akar vásárolni, családtagjait, szomszédait vagy ismerőseit kérje meg ennek elintézésére, de akár az önkormányzat segítségét is kérheti! – ajánlja a rendőrség. Komáromban például a 035/2851 311, 035/2851 344, valamint a 035/7710 110 telefonszámokon lehet segítséget kérni.

A megyei rendőrség egyúttal arra kéri a lakosokat, ha bárkinek az a gyanúja támad, csalókkal találkozott, haladéktalanul jelezze ezt a 158-as ingyenes rendőrségi telefonszámon.

(cs)

Top