Csalókra figyelmeztet a postaA közelgő karácsonyi ünnepek a járványügyi korlátozásokkal együtt egyre több embert motiválnak arra, hogy online vásároljon. Ezt a tényt csalók is kihasználják, akik a Szlovák Posta nevében az ügyfelek bankkártyaadatait próbálják megszerezni. Nem szabad válaszolni a gyanús emailekre és SMS-sekre, illetve nem szabad megadni bankszámlánkkal kapcsolatos adatainkat.

Átverős üzenet

Az elmúlt hetekben elszaporodtak azok az emailek és szöveges üzenetek, melyek azt a látszatot keltik, mintha a Szlovák Posta küldte volna őket – már 30 különböző típusú adathalász próbálkozás ismert. Ezekben a címzettet arra szólítják fel, hogy térítse meg a csomagküldés költségét, vagy valamilyen módosítást kérnek egy csomag kézbesítésével kapcsolatban, esetleg vámilleték megfizetését kérik, néhány esetben értékes nyereményeket helyeznek kilátásba, vagy éppen készpénzes díjjal kecsegtetnek.

A Szlovák Posta azonban sohasem kér semmilyen befizetést emailen vagy SMS-en keresztül, sem vámilleték, sem más illeték megtérítését – hangsúlyozta Iveta Dorčáková, a posta szóvivője. Az ügyfelek vagy az áru megrendelésekor, vagy a csomag átvételekor fizetik ki a kézbesítés díját – a futárnak, illetőleg a postán, esetleg a BalíkoBOX szolgáltatás segítségével. A vámilletéket, esetlegesen az áfát is a küldemény átvételekor fizeti meg a kliens.

A posta arra kéri ügyfeleit, legyenek körültekintőek, és győződjenek meg arról, hogy honnan érkezett az email vagy üzenet. A gyanús feladó egyértelműen adathalász tevékenységre utal, ahogy az is, ha egy SMS-üzenet esetében nem mutatja a telefonszámot, amiről küldték. A posta.sk weboldalon több csaló üzenet is megtalálható.

(d)

Top