Iskolai ebéd: egyenlőek lesznek a városi és egyházi intézményekKomárom. Kisebb felháborodást váltott ki az iskolai érkeztetést szabályozó rendelet módosítása, mely szerint az önkormányzati iskolákban tanulók szüleinek jóval kisebb pénzösszeggel kell hozzájárulniuk az ún. ingyenebédhez, mint az egyházi iskolákat látogató gyerekek szüleinek. Bár az egyenlőtlenségnek is van logikája, Komárom vezetése kezdeményezi a megszüntetését. Augusztus közepén a képviselők várhatóan eltörlik a szabályozás azon részét, mely a fenntartó alapján különbséget tesz az iskolák között a szülői hozzájárulás összegében.

menza-guta-6-e1547209718715

Június végén a komáromi képviselők jóváhagyták az iskolai étkeztetést szabályozó általános érvényű rendelet módosítását, ami kettős díjszabást határoz meg az önkormányzati és nem önkormányzati iskolai intézményekben tanuló diákok ebédjével kapcsolatban. Bár a korábbi 2012-ben elfogadott rendelet is különbséget tett a városi és nem városi fenntartású intézmények között az étkeztetés tekintetében, az új rendeletet mégis többen bírálták – igaz, a korábbi rendeletet nem alkalmazták, így az egyenlőtlenség feledésbe merült.

A különbség különösen az ún. ingyenebéd – az állami támogatás – kapcsán válik szembetűnővé. A módosított rendelet szerint például a városi iskolák alsó tagozatán napi 1,35 euróba kerülne az ebéd, ha ebből levonják az „ingyenebédes” állami hozzájárulást – 1,2 eurót –, akkor a szülői hozzájárulás 0,15 euróba kerülne naponta. Az egyházi iskolában tanulók étkeztetése viszont napi 2,12 euróba kerülne, ha ebből is levonják az 1,2 eurós állami támogatást, a szülői hozzájárulás itt már napi 0,92 euró lenne, ami havi szinten jelentős különbség a városi iskolákhoz képest (az óvodákban még több).

A kritikusok szerint igazságtalan a megkülönböztetés, hiszen a városi és az egyházi intézményekbe ugyanúgy komáromi gyerekek járnak, az ő szüleik ugyanúgy fizetik az adókat – a helyieket és az államiakat is –, amiből a városnak bevétele van.

Ugyanakkor az egyenlőtlenség sem teljesen megalapozatlan: a város idén 660 ezer eurót költ arra, hogy korszerűsítse a városi iskolakonyhákat, illetve egy teljesen újat is kialakítson – mindez folyamatban van –, hogy aztán szeptembertől képesek legyenek ellátni az államilag támogatott ebéd miatt megnövekedő igényt (bővebben lásd keretes írásunkat). Szeptembertől így az összes városi alapiskolának lesz konyhája, az egyházi Marianumnak azonban nem, vagyis az önkormányzati iskolakonyháknak kell főzniük az ottani diákokra is. Így az ebéd előállításával kapcsolatos költségeket az egyházi fenntartású intézmények esetében is a város állja, beleértve a konyhai dolgozók bérét is.

Egységes díjszabás lesz

A rendelet elfogadása után Keszegh Béla polgármester találkozót kezdeményezett a Komáromban található nem városi oktatási intézmények vezetőivel, illetve egyházi vezetőkkel. A tárgyalások egy közös nyilatkozattal végződtek, melyet a polgármesteren kívül Fazekas László református püspök, Kiss Róbert katolikus püspöki helynök, Madarász Róbert, a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont igazgatója és Bagin Katalin, a nemrég megnyílt református Csillag óvoda és bölcsőde igazgatója is aláírtak.

Az egyházak kérték, hogy az ebéddel kapcsolatos díjszabás egyforma legyen minden szülő számára. Ezért a városi hivatal egy újabb, egységes díjszabásról szóló rendeletet készít elő – ennek elfogadására már augusztusban, egy rendkívüli önkormányzati ülésen sor kerülhet, amennyiben megszavazza a testület.

Az egyház is tehet az egyenlőségért

Komárom város a találkozón megfogalmazta azt a kérését, hogy lehetőség szerint más díjszabásokban is legyen érvényes az egyenlő elbírálás, amelyeket az egyház határoz meg a gyerekek számára – itt például arról van szó, hogy a Marianum óvodában a szülőknek magasabb havi hozzájárulást kell fizetniük, mint amennyit a városiakban.

A közös nyilatkozat emlékeztet arra, hogy hosszú idő után a mostani önkormányzat idején szűnt meg az a megkülönböztető állapot, hogy az egyházi óvodák a normatív támogatásuk 88 százalékát kapják meg, mivel pár hónapja a képviselő-testület jóváhagyásával már a 100 százalékot biztosítja az önkormányzat.

„Közös cél egy olyan rendszer kialakítása, ahol az önkormányzati és egyházi intézmények a komáromi családok érdekében jól kiegészítik és erősítik egymást“ – zárul az egyházi vezetők, oktatási intézmények igazgatói, valamint a polgármester által aláírt közlemény.


660 ezer az iskolakonyhákra

Komáromban az önkormányzat régóta nem „nyúlt hozzá” az iskolai étkeztetés kérdéséhez, nem fejlesztették a városi alapiskolák konyháit, így egyre romlottak a körülmények. Idén azonban jelentős fejlesztés kezdődött, az utolsó lökést pont az iskolai ebéddel kapcsolatos törvénymódosítás adta: a pozsonyi törvényhozás megszavazta, hogy „ingyenessé” váljon a gyerekek ebédje az oktatási intézményekben. Egész pontosan nem ingyenebédről van szó, hanem állami hozzájárulásról: az állam kifizeti az ebédhez szükséges alapanyagok költségét, az elkészítéshez szükséges költségeket viszont nem biztosítja, tehát helyesebb, ha kedvezményes ebédnek nevezzük. Az óvodások esetében már januártól hatályossá vált a törvény, az iskolások pedig idén szeptembertől kapnak állami támogatást ebédjükre.

SONY DSC

Komárom ezért belefogott az iskolai konyhák korszerűsítésébe, a képviselők összesen 660 ezer eurót hagytak jóvá erre a célra. Az öt meglévő iskolakonyhát felújítják, a Rozmaring utcai iskolában pedig egy teljesen újat is kialakítanak és felszerelnek. Erre szükség van, hiszen a várakozások szerint a kedvezményes ebéd miatt csaknem ezer gyerekkel több fog étkezni a tanintézményekben.


(d)

Kapcsolódó cikkeink:

Újulnak az iskolakonyhák

Százezrekből újítják a belvárosi épületeket

 

Top