Ingyen buszozhatunkKomárom idén is bekapcsolódik az Európai Mobilitási Hetébe, melyet minden évben megrendeznek, hogy a környezetbarát és fenntartható városi közlekedést népszerűsítésék. Szeptember 22-én, pénteken ingyenesen utazhatunk a városi buszokon. Egy kerékpáros felvonulás is indul a Klapka térről.

busz_kn

Komárom vezetése szeretné fejleszteni a tömegközlekedést. „Már zajlik a központi buszpályaudvar épületének szigetelése, külső burkolatának cseréje. Egy másik pályázat keretében pedig magát a pályaudvart és az épület belsejét szeretnénk felújítani, továbbá a város több pontján digitális okospanelek kerülhetnek a buszmegállókba, melyek révén az utasok friss információkat kaphatnának a járatokról. A beadvány a két Komárom közötti elektromos buszjárat indítását is tartalmazza. Ezen túl a városnak szándékában áll több városi buszmegálló felújítása is, mégpedig úgy, hogy a költségeket hirdető cégek állják a megállón lévő reklámfelületért cserébe“ mondta Keszegh Béla alpolgármester.

Hangsúlyozta, még az idén eldől, hogy az elkövetkező 10 évben milyen lesz Komárom tömegközlekedése: 2017 végén ugyanis lejár az Arriva busztársaság és a város közötti szerződés a helyi buszjáratok üzemeltetéséről, és az önkormányzatnak el kell döntenie, milyen feltételeket támaszt a buszközlekedés kapcsán az új közbeszerzés kiírásakor. Egy kérdőívvel a lakosok igényeit is felmérte a város, illetve egy szakmai tanulmány is készül.

bujna

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampányához kapcsolódóan pénteken délután 5 órától egy kerékpáros felvonulásra is sor kerül Bujna Zoltán, a Szabadság Vándorai kerékpáros klub elnöke szervezésében. „Szeretnénk felhívni az autósok és a lakosok figyelmét arra, hogy mi biciklisek is itt vagyunk, hogy van igény a biciklis infrastruktúra fejlesztésére – városi kerékpárutakra, további állványokra, kerékpárbarát fejlesztésekre“ – hangsúlyozta, majd hozzátette, minden kerékpáros bátran csatlakozhat a felvonuláshoz, mely a Klapka térről indul – lassú tekeréssel egy kisebb kört tesznek meg a városban.

(d)

Top